Nyt studie: Diskrimination på arbejdet kan give depression

depression
Det er oftest medarbejdere i handelsbranchen med direkte kundekontakt, hotel- og restaurationsbranchen og undervisningsbranchen, der oplever diskrimination. Det viser et NFA-studie fra 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der er tre gange højere risiko for at udvikle en depression, hvis medarbejdere føler sig diskriminerede på arbejdspladsen. Det viser et helt nyt studie fra NFA.

Spydige bemærkninger eller ydmygende jokes foran alle kollegerne. Diskrimination på arbejdspladsen kommer i mange former.  

Et helt nyt studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser for første gang en sammenhæng mellem diskrimination på arbejdspladsen og risikoen for at udvikle en depressiv lidelse. Helt præcist er der 2,7 gange større risiko for at få en depression, hvis man som medarbejder føler sig udsat for diskrimination. 

I undersøgelsen defineres diskrimination som dårlig behandling på grund af køn, alder, etnicitet, religion, helbred eller seksualitet.

Kvinder er mere udsat

"Resultaterne peger således på, at udsættelse for diskrimination kan udgøre en belastning i det psykosociale arbejdsmiljø. Det kan påvirke selvforståelsen negativt hos den, der bliver udsat for diskrimination, og det kan få betydning for vedkommendes mentale helbred. Det skal man tage alvorligt," siger seniorforsker på NFA Thomas Clausen i en pressemeddelelse fra NFA.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i svar fra 2.157 personer, der er blevet spurgt til, om de havde været udsat for diskrimination i løbet af det seneste år. Samtidig er de blevet bedt om at svare på en række spørgsmål, der viser graden af depression.

Resultaterne af studiet afslører, at kvinder i højere grad oplever at blive diskrimineret på arbejdet. Seks procent af de adspurgte kvinder svarede således "ja" til at have oplevet diskrimination. Blandt mændene var der tale om 3,7 procent.

GDPR