Sådan gjorde Odsherred: 5 råd til fire dages arbejdsuge og fleksibel arbejdstid i din kommune

20211105-091845-L-1920x1280we
Punkt 1: Inddrag medarbejderne fra start. Trækker man en model om fleksibel arbejdstid ned over hovedet på medarbejderne uden at inddrage dem, vil løsningerne ikke være bæredygtige. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Projektleder fra Odsherred Kommune sætter ord på, hvilke overvejelser andre kommuner bør gøre sig, hvis de overvejer at indføre kortere arbejdsuge og mere fleksibilitet for medarbejderne.

Når man vender op og ned på folks arbejdsliv fra den ene dag til anden, er det nødvendigt at have dem med i processen og overvejelserne fra start. 

Det er da også et af rådene, som Kamilla Hartman, projektleder i Odsherred Kommune, vil give videre til andre kommuner, der i lighed med Odsherred Kommune vil indføre en fire dages arbejdsuge, eller som overvejer at give større medbestemmelse til medarbejderne over deres vagtplan. 

1. Inddrag medarbejderne fra start 

Inddrag medarbejderne, de lokale ledere og tillidsvalgte i direktionens overvejelser fra start af. Lyt, notér og vend tilbage med ændringsforslag, lyder rådet fra Kamilla Hartman. Trækker man en model om fleksibel arbejdstid ned over hovedet på medarbejderne uden at inddrage dem, vil løsningerne ikke være bæredygtige.

2. Folk er forskellige

Erkend fra start af, at en one-size-fits-all-løsning ikke er brugbart. Folk er forskellige og har forskellige ønsker til, hvordan den rette balance skal være mellem arbejdslivet og privatlivet. Ikke alle ønsker nødvendigvis at få fri hver fredag, og ikke alle synes, det er fedt at holde personalemøder online. Gør det til et tilbud for den enkelte. 

LÆS OGSÅ: Færre arbejdsdage og nye mødetider: Kommune tilbyder sosu'er og pædagoger mere fleksibilitet

3. Lav prøvehandlinger

Det er en god idé at sætte tid af til at lave prøvehandlinger, hvor man kan justere løsningerne hen ad vejen. Den fire dages arbejdsuge i Odsherred Kommune var i første omgang baseret på en forsøgsordning, der nu er blevet gjort permanent. Det tager tid at tilpasse nye arbejdsgange og en ny kultur i den måde, man tilrettelægger arbejdet på. Husk det. 

4. Lad medarbejderne summe

Få medarbejderne til at tænke grundigt over, hvad fleksibilitet betyder for den enkelte. Selv om alle andre ønsker fri hver fredag, er det ikke sikkert, at det er det, man selv har behov for.

5. Husk fagforeningerne

Det kan være helt afgørende at inddrage de lokale fagforeninger tidligt i processen, når man ændrer vilkårene for deres medlemmer. Særligt hvis der senere skal indgås nye lokale arbejdstidsaftaler med fagforeningerne. I oktober 2022 indgik Odsherred Kommune eksempelvis en ny lokalaftale med en række fagforbund, som tager udgangspunkt i den fire dages arbejdsuge, der er blevet indført for medarbejderne i administrationen. Aftalen, der giver medarbejderne flere former for fleksibel arbejdstid, træder i kraft 1. januar 2023.

 

GDPR