Er særligt udsatte for smitte: Nu kræver ansatte klar besked om ret til erstatning
Faglige organisationer, som blandt andet organiserer sundhedspersonale, pædagoger, lærere og politi, beder nu om at få klare retningslinjer for retten til erstatning, hvis medlemmerne bliver smittet med COVID-19, mens de er på arbejde, og efterfølgende får alvorlige senfølger eller dør.
Det skriver de i en skriftlig appel, som Dagbladet Information er kommet i besiddelse af.
LÆS OGSÅ: Arbejdslivsforsker: Coronakrise afslører revnerne i den danske model
Appellen er sendt til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som er den myndighed, der træffer afgørelser efter arbejdsskadeloven. Den er underskrevet af Forhandlingsfælleskabet og CFU, som er sammenslutningerne af fagforbund på det offentlige område, og som består af alle fagforbund for ansatte i staten, regionerne og kommunerne.
I appellen skriver fagforbundene, at en række af deres faggrupper er "særligt udsatte for smitte" i forbindelse med deres arbejde, og i forlængelse af det efterspørger forbundene vished om retten til erstatning:
- Det er vores opfattelse, at det for de mange berørte faggrupper er vigtigt at få en helt klar udmelding på, i hvilke situationer de kan forvente at være omfattet af lov om arbejdsskadesikring, står der blandt andet i appellen.
Personale i kritiske funktioner, heriblandt ansatte i sundhedsvæsenet, har i ugevis været en del af frontlinjen i bekæmpelsen af COVID-19, og i denne uge, hvor skoler og daginstitutioner åbner igen, vil et stort antal pædagoger og lærere vende fysisk tilbage på arbejde og risikere at blive udsat for smittefare på deres job.
De faglige organisationers appel kommer, efter at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring for nylig offentliggjorde retningslinjer for COVID-19 som arbejdsskade. I retningslinjerne nævnes blandt andet:
"For at kunne anerkende smitte med COVID-19 som arbejdsskade skal det kunne sandsynliggøres, at personen har været udsat for en konkret smitte i forbindelse med arbejdet, eller at den smittede er udsat for en særlig risiko i forbindelse med sit arbejde."
Og det er netop i kravet om at sandsynliggøre, at man har været udsat for konkret smitte, at problemet ifølge fagforbundene ligger. Derfor kræver de nu, at retningslinjerne bliver præciseret eller ændret.
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ønsker ikke at stille op til interview, men over for Information fastslår myndigheden, at det for sundhedspersonale og andre med tæt borgerkontakt ikke vil være et krav at påvise den konkrete smittekilde, men at det skal sandsynliggøres, at man har været udsat for en særlig risiko, og at det i alle tilfælde skal dokumenteres, at man selv er blevet smittet for at få anerkendt arbejdsskaden.
Forbundsformand for FOA, Mona Striib, har underskrevet brevet på vegne af Forhandlingsfællesskabet, som er sammenslutningen af fagforbund på det kommunale og regionale område. Hun mener, at de gældende retningslinjer på området er "uacceptable".
Det skyldes ifølge hende først og fremmest, at retningslinjerne på grund af kravet om at sandsynliggøre smitte lægger en "urimelig bevisbyrde på personalets skuldre", mener hun.
Hun vil have sikret personalet i kritiske funktioner ubetinget ret til erstatning ved senfølger eller dødsfald:
- Medlemmerne vil vide, om de kan få erstatning, hvis de bliver så syge, at de mister deres arbejdsevne. Og om deres efterladte får erstatning, hvis de dør. Det er heldigvis langt de færreste, der bliver alvorligt syge af det her. Men man kan ikke vide det. Og derfor må vi have ren besked, siger hun og fortsætter:
- Ministeren må på banen og sikre medarbejdernes ret til erstatning.
Dagbladet Information har forelagt de faglige organisationers appel for lektor i arbejdsret ved SDU Christian Højer Schjøler. Han forstår godt, at de faglige organisationer vil have uddybet dokumentationskravet for erstatning, da han vurderer, at de foreløbige retningslinjer er uklare.
Han bemærker, at et stramt dokumentationskrav er vanskeligt at efterleve for nogle medarbejdere på grund af situationen i sundhedsvæsenet:
- Hvis man skal dokumentere, at man har været syg af COVID-19, kræver det, at man er blevet testet. Derfor er adgang til test for personalet afgørende, hvis arbejdsskaden skal kunne dokumenteres, og det har alle ikke haft adgang til, siger han og tilføjer:
- Arbejdsmarkedets Erhvervssikring anfører derudover, at man skal dokumentere, at man er særligt udsat for risiko for smitte på sin arbejdsplads. Hvad der præcis ligger i det, står hen i det uvisse.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men i et skriftligt svar til Dagbladet Information lyder det:
"Jeg har bedt mine embedsmænd om, at der nu udsendes en vejledning, som skal gøre det mere klart, hvordan man som medarbejder, herunder sundhedspersonale, i disse tider er omfattet af arbejdsskadesikringsreglerne, hvis man bliver smittet med coronavirus."