Ofre for asbest sikres bedre mulighed for at få erstatning

20150304-082011-L-1440x960we
Et opsigtvækkende forskningsprojekt viste sidste år, at 38 tidligere elever, der havde gået i skole tæt på den tidligere eternitfabrik i Aalborg, var døde af lungehindekræft. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
9. sep. 2020 06.43
Regeringen vil give borgere, der ikke har arbejdet med asbest, men alligevel er blevet alvorligt syge af de farlige fibre, mulighed for at søge erstatning.

Naboer til den tidligere eternitfabrik i Aalborg og andre virksomheder, der før har brugt asbest i produktionen, vil fremover kunne søge om erstatning, hvis de er - eller bliver - alvorligt syge.

Regeringen vil udvide den nuværende godtgørelsesordning for asbestofre til også at omfatte personer, der ikke selv har arbejdet med asbest, men har udviklet lungehinde-, bughinde- eller testikelhindekræft efter at have været udsat for en industriel smittekilde og andenhåndseksponering af de potentielt livsfarlige asbestfibre.

LÆS OGSÅ: Ny bog: Medarbejderne har mistet indflydelse på danske arbejdspladser

- Det er en rigtig god idé at give dem, der er blevet alvorligt syge, mulighed for at få erstatning, siger Øyvind Omland, professor emeritus ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Sammen med en række kollegaer stod han sidste år bag et opsigtvækkende forskningsprojekt, som viste, at 38 tidligere elever, der havde gået i skole tæt på den tidligere eternitfabrik i Aalborg, var døde af lungehindekræft.

- Problemet med asbest er, at det ikke lader sig afgrænse til et fabriksområde. Støvet og fibrene blæser i den retning, som vinden bærer dem. Derfor er der mange mennesker, som uforvarende er blevet udsat for asbest med risiko for at udvikle lungehindekræft, siger Øyvind Omland.

I finanslovsforslaget for 2021 er der næste år sat 9,1 millioner kroner af til at udvide ordningen for asbestofre. I 2022-2023 skal der sættes 9,6 millioner kroner af årligt og i 2024 yderligere 10,2 millioner kroner.

For fagforeningen 3F har det længe været et ønske, at der laves en national handlingsplan for fjernelse af asbest i Danmark, og en mærkesag, at asbestofrene sikres en økonomisk kompensation.

Derfor glæder det Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, at personer, der er blevet syge af en andenhåndseksponering af asbest, fremover også vil kunne søge erstatning.

- I 3F mener vi, at Danmark burde investere i et godt arbejdsmiljø uden farlig kemi og asbeststøv. Det er trist, at der er mennesker, som har fået en dødelig kræftsygdom, blot fordi de boede eller gik i skole i nabolaget til en virksomhed, der arbejdede med farlige asbestfibre, siger Ulla Sørensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).