På søndag får Danmark klare regler for psykisk arbejdsmiljø

Stress_Hoved_i_skrivebord_Jens_N__rgaard_Larsen_Ritzau_Scanpix_1650px
Mandag 1. november træder ny bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø i kraft Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Nu får Danmark som ét af de første lande i Europa en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø. DS' næstformand, Ditte Brøndum, kalder det en historisk sejr.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Socialrådgiverne.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Arbejdstilsynet har for første gang samlet de vigtigste regler om psykisk arbejdsmiljø i én bekendtgørelse, sådan som et bredt flertal i Folketinget blev enige om med arbejdsmiljøaftalen fra 2019.

LÆS OGSÅ: Hver fjerde dansker i ny undersøgelse: Jeg føler mig slidt ned

Den nye bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø træder i kraft mandag den 1. november.

– Vi har i DS og i fagbevægelsen kæmpet for at få klare regler for det psykiske arbejdsmiljø i årevis, og nu sker det! Nu får vi sort på hvidt, hvilke pligter arbejdsgiverne har haft i over 40 år for at sikre et sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt arbejdsmiljø – også i forhold til det psykiske arbejdsmiljø, siger Ditte Brøndum, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening.

LÆS OGSÅ: Kæmpe landvinding for psykisk arbejdsmiljø: Her er de første reaktioner

Formålet er at gøre reglerne tydeligere for arbejdsgivere og medarbejdere, så det fremover vil være lettere at igangsætte et systematisk arbejde med at forebygge problemer i det psykiske arbejdsmiljø.

I bekendtgørelsen kan man blandt andet se, hvad Arbejdstilsynet især lægger vægt på, når de skal vurdere, om eksempelvis uklare og modstridende krav i arbejdet, stor arbejdsmængde og tidspres eller høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker udgør en risiko for sikkerhed eller sundhed.

Vi er i min optik ikke i mål med at lave en ambitiøs arbejdsmiljølovgivning for det psykiske arbejdsmiljø, men dette er en afgørende milepæl
Ditte Brøndum, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening

Med klare og samlede regler bliver det tydeligere, hvad arbejdsgivers ansvar er, og det skaber et fælles sprog for, hvordan vi arbejder med psykisk arbejdsmiljø.

– Vi er med denne bekendtgørelse tættere på reelt at få sidestillet det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, siger hun.

LÆS OGSÅ: Thomas Milsted: Ny bekendtgørelse er en kæmpe sejr for arbejdsmiljøet

Bekendtgørelsen bakkes bredt op af både arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer, og det er et afgørende afsæt for samarbejdet om at skabe sundere arbejdspladser.

– Vi er i min optik ikke i mål med at lave en ambitiøs arbejdsmiljølovgivning for det psykiske arbejdsmiljø, men dette er en afgørende milepæl, siger Ditte Brøndum.

GDPR