International forsker: Derfor er en fire dages arbejdsuge bedre for økonomien

Pedro1
"Den kritik, der i dag lyder i forhold til at forkorte arbejdsugen, er den samme, som blev fremført i 1930'erne," skriver Pedro Gomes. Foto: Privat
12. aug. 2022 06.15
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

Debatindlægget er oversat fra engelsk

IDEEN OM EN FIRE DAGES ARBEJDSUGE lyder excentrisk, men der er intet naturligt eller biologisk ved at arbejde fem dage om ugen. Arbejdsugen er en social, politisk og økonomisk konstruktion. 

I det 19. århundrede arbejdede vi seks dage om ugen. Derefter indførte nogle få firmaer som blandt andre Ford Motor Company femdagesugen, og i 1938 blev det gennem lovgivning udvidet til hele industrien.

Temadebat: Fire dages arbejdsuge

Landet over forsøger både private og offentlige arbejdspladser sig med en fire dages arbejdsuge. Kan det forbedre trivslen og ikke mindst omsætningen - og er det overhovedet en god idé at forkorte arbejdsugen? Det har A4 Arbejdsmiljø spurgt en række aktører, eksperter og politikere om.

Foreløbige deltagere i debatserien:

  • Sara Vergo, formand for Djøf
  • Lisbeth Bech-Nielsen, MF, SF
  • Pedro Gomes, lektor i økonomi ved Birkbeck, University of London og forfatter til bogen 'Friday is the New Saturday'
  • Kent Friis Petersen, CEO Vest Administrationen
  • Mads Samsing, næstformand HK
  • Pernille Garde Abildgaard, rådgiver, forfatter og indehaver af netværket Take Back Time
  • Karina Vincentz, borgmester Odsherred Kommune (Nyt Odsherred)
  • Janne Gleerup, lektor og ph.d. på Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet
  • Michael Pedersen, lektor og ph.d. på Copenhagen Business School
  • Tekniq Arbejdsgiverne
  • Torsten Gejl, MF, Alternativet

Den kritik, der i dag lyder i forhold til at forkorte arbejdsugen, er den samme, som blev fremført i 1930'erne. Kritikken af femdagesugen forsvandt, lige så snart den var indført, fordi folk hurtigt indså, at det var en bedre måde at organisere arbejdslivet i det 20. århundrede på. Vi så os aldrig tilbage. 

Siden da, mens arbejdsugen blev fasttømret, har alt andet i vores samfund ændret sig: Vi kommunikerer hurtigere, vi har en anden type job, vi benytter en anden teknologi, vi studerer længere, vi lever længere og vores familiestruktur og kvinders rolle i samfundet har ændret sig. 

LÆS OGSÅ: Hun hjælper virksomheder med at gå over til fire dages arbejdsuge: Her er de spørgsmål, man skal stille sig selv

Vi bør indføre en fire dages arbejdsuge, ikke bare fordi vi er rigere, eller fordi folk vil blive gladere med meget mere fritid. Det er også de dybere strukturelle ændringer i vores økonomi i løbet af de sidste 50 år, som kalder på en kortere arbejdsuge. Vi bør ikke se firedagesugen som en social konstruktion, men som en bedre måde at organisere en moderne økonomi på. Det vil i højere grad forbedre end skade vores økonomi, og fordelene vil blive meget større end øget produktivitet for firmaer eller de ansattes velvære, som ellers er de fordele, der har tendens til at dominere debatten.

FOR DET FØRSTE VIL DET stimulere økonomien gennem efterspørgsel på oplevelser og turisme. Vi har brug for penge for at forbruge, men vi har også brug for tid. Det er i vores fritid, at vi mærker vores behov og forbruger mere. Folk vil gå mere i teatret, spise på restaurant og rejse mere.

For det andet vil det udløse innovation og iværksætteri, fordi mange nye ideer og produkter er skabt af passionerede mennesker med almindelige job, som skaber noget nyt i deres skur i deres fritid. Det bedste eksempel er Henry Ford, som var tre år om at bygge sin første bil med en forbrændingsmotor, mens han arbejdede seks dage om ugen på et af Thomas Edisions elværker. Han blev den største entreprenør i det 20. århundrede på grund af, hvad han lavede i sin fritid. 

Vi bør ikke se firedagesugen som en social konstruktion, men som en bedre måde at organisere en moderne økonomi på
Pedro Gomes, lektor i økonomi ved Birkbeck, University of London og forfatter til bogen 'Friday is the New Saturday'

For det tredje vil en forkortet arbejdsuge beskytte job, der er i risiko for at blive automatiserede og dermed reducere teknologisk arbejdsløshed. I brancher, der er tæt på at forsvinde, vil det nedsætte den tid afviklingen tager, når der indføres automatiserede teknologier og give mulighed for, at medarbejderne kan blive omskolede og skifte til mere indbringende erhverv.

LÆS OGSÅ: Ansatte og chefer vil have fire dages arbejdsuge

For det fjerde vil det skabe et marked for en kontinuerlig stigning i lønninger og mindre ulighed. Med et lavere udbud af arbejdstimer, en øget efterspørgsel på arbejdskraft i oplevelsesindustrien og på grund af en højere produktivitet vil lønningerne have en tendens til at stige.

For det femte vil folk have mere frihed til at arbejde ekstra med en fire dages arbejdsuge end til at arbejde mindre med en fem dages arbejdsuge.

OG SOM DET SIDSTE vil fordelene ved at dele økonomisk vækst med alle samle polariserede samfund og banke luften ud af populistiske bevægelser, der er de største trusler mod vores økonomier. Selvom de økonomiske fordele ved en fire dages arbejdsuge ikke er nok til at klare omkostningerne ved at indføre en kortere arbejdsuge, så er det det værd, hvis det kan sikre, at vi undgår katastrofale økonomiske politikker som Brexit eller tabet af politisk frihed, som vi allerede kan se i kernen af EU.

LÆS OGSÅ: IT-virksomhed har ryddet op i spildtiden. Så er der i stedet fri hver fredag

"Al fritid er en økonomisk genvinst for nogen," sagde nobelprimodtageren James Tobin. Jeg ved ikke, hvad folk vil gøre med deres ekstra fridag, men ligemeget hvad de gør, så vil de bidrage til vækst. De hviler sig måske mere, hvilket vil øge deres effektivitet på de dage, hvor de arbejder. De bruger måske tid på hobbyer, som betyder, at de bruger penge, hvilket stimulerer forbruget. De kunne beslutte sig for at arbejde. De kunne bruge dagen til at tilegne sig nye færdigheder, så de kan skifte til et mere lovende job. Eller de kunne bruge tiden på deres passion og skabe fremtidens innovationer. 

Vi forestiller os altid en fremtid med mindre arbejde og forventer, at det vil ske på magisk vis uden nogen anstrengelser, aktivisme eller forandringer. Det vil det ikke!
Pedro Gomes, lektor i økonomi ved Birkbeck, University of London og forfatter til bogen 'Friday is the New Saturday'

I 1956 sagde Richard Nixon, at fire dages ugen ville komme snart. I 1963, få måneder før han blev myrdet, forudsage John F. Kenndy, at det ville være normen før år 2000. I 1970, det år han vandt Nobelprisen, kaldte Paul Samuelsen, faderen til den moderne økonomi, fire dages ugen en "betydelig social opfindelse".

Vi forestiller os altid en fremtid med mindre arbejde og forventer, at det vil ske på magisk vis uden nogen anstrengelser, aktivisme eller forandringer. Det vil det ikke! At forkorte arbejdsugen vil være en lang proces, så vi bør starte nu. Det er på høje tid.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].