Analyse:
Undergravningen af sikkerhed for platformsarbejdere fortsætter

R__detrigtig
Pressen var klar, men Ministerrådet nåede ikke til enighed om platformsdirektivet i december. Foto: Privat
13. jan. 2023 14.31
På mandag er der lagt op til et nyt kapitel om et dramatisk og afgørende slag om grundlæggende lønmodtagerrettigheder og arbejdsmiljø for millioner af arbejdstagere.

En kølig decemberaften i Bruxelles, hvor størstedelen af byens diplomater var i fuld gang med pakke deres postkasserøde pas og tage på juleferie, var lyset tændt i Europabygningen. Inden i bygningens runde kugle sad det daværende tjekkiske formandskab og beskæftigelsesministrene fra alle EU-lande. En af dem var Danmarks den dengang fungerende beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S). 

Både han og det tjekkiske formandskab ville gerne binde sløjfe på årets sidste forhandlinger i bygningen, som også ville blive det sidste for det tjekkiske formandskab og - viste det sig nogle dage senere - også de sidste for Hummelgaard som beskæftigelsesminister. Det handlede om Ministerrådets position for platformsdirektivet. Et direktiv, der skal bane vejen for en formodningsregel, der endeligt skal gøre det klart, om arbejdstagere er lønmodtagere eller ej, og om platforme er arbejdsgivere eller ej. I modsætning til mindstelønsdirektivet er det en kæmpe trussel for den danske model. 

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

logo

1 Bruger

4.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)

Adgang til den nyeste viden, tendenser, analyser og indblik i sager om arbejdsmiljø på danske arbejdspladser

Få adgang nu

3 Brugere

8.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
√
Adgang til dig og
2 kollegaer
√
Du er i gang på
2 minutter

Kun 2.949 per person/år

Få adgang nu

5 Brugere

12.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
Adgang til dig og
4 kollegaer til en stor
besparelse

Kun 2.569 per person/år

Få adgang nu
A4 Arbejdsmiljø
Allerede abonnent?

Glemt kodeord