Erhvervspsykologer: Mink-sag giver dybt indblik i et forpestet arbejdsmiljø i politik

20211012-075258-L-1920x1279we
Statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes embedsfolk under et besøg til Indien tidligere i år. Departementschef Barbara Bertelsen til venstre i billedet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Magt kan gøre ansatte i politiske partier, organisationer og embedsværket syge og kan forpeste det psykiske arbejdsmiljø, lyder det fra to erhvervspsykologer.

I politik og politiske organisationer trives magt og et mentalt opslidende arbejdsmiljø.

Det politiske arbejde sker under umenneskelige arbejdsbetingelser, der gør folk til kynikere. Det mener erhvervspsykologerne Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen i et debatindlæg i Mandag Morgen.

LÆS OGSÅ: Arbejdspres under corona: Stikprøve afslører hvor grelt det står til på Borgen

Minkkommissionen og rigsretssagen mod Inger Støjberg har givet et dybt indblik i, hvordan magt i politik udfordrer den interne kommunikation og arbejdsmiljøet i politiske organisationer, mener de.

”De hårde politiske miljøer kan gøre politikere pressede og syge, men hårdheden siver også direkte ned og rammer embedsmænd og ansatte i administrationen, hvor både trivsel og kvalitet i det politiske arbejde dermed svækkes. Som psykologer ser vi lignende konsekvenser ramme de politiske organisationer udenfor Christiansborg, når en uhensigtsmæssig forvaltning af magt og en stresset hverdag i interesse- faglige- og offentlige organisationer får konsekvenser for både trivsel og sagsbehandling, ” skriver erhvervspsykologerne.

De opfordrer til, at politikerne får mere viden om, hvad magtens natur gør ved mennesket og det psykiske arbejdsmiljø i en organisation.

Du kan læse hele indlægget her.

Ekstra pressede under corona

Det er ikke bare den hårde tone, der udfordrer arbejdsmiljøet i politik. Også en til tider massiv arbejdsbyrde er en medvirkende årsag til, at folkevalgte risikerer at blive syge af deres arbejde.

I februar i år kunne A4 Arbejdsmiljø fortælle, at 6 ud af 10 politikere på Christiansborg har oplevet et større arbejdspres under coronakrisen, end de gjorde før krisen.

Hjælpepakker, hastelove og et utal af virtuelle møder, har gjort MF'erne stakåndede. 

- Vi har møder, der bliver indkaldt til med halve timers varsel. Det betyder mindre forberedelsestid. Hvis der er materiale, man skal have læst forud for en forhandling, bliver det fremsendt kort tid inden. Det giver nogle ændrede arbejdsbetingelser, som sætter en i forvejen presset hverdag under endnu mere pres, udtalte den konservative gruppeformand Mai Mercado dengang til A4 Arbejdsmiljø.

GDPR