Politisk flertal: Brandmænd skal undersøges for giftigt stof

20200121-032933-5-1920x1280we
Helt frem til 2011 har brandslukningsskum indeholdt PFOS, som kan give både kræft, hormonforstyrrelser og et svækket immunforsvar. (Arkivfoto) Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Brandmænd, der har arbejdet med det giftige stof PFOS, bør blive undersøgt for, om de har stoffet i blodet, mener flere partier.

Nu skal brandmænd testes for, om de har det giftige og kræftfremkaldende fluorstof PFOS i blodet.

I hvert fald hvis det står til et politisk flertal bestående af SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Venstre og Dansk Folkeparti, skriver Jyllands-Posten.

Helt frem til 2011 har brandslukningsskum nemlig indeholdt PFOS, som kan give både kræft, hormonforstyrrelser og et svækket immunforsvar. Men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har afvist at lave en tilbundsgående undersøgelse af sammenhængen mellem skummet og sygdomsbilledet hos brandmænd.

Noget A4 Arbejdsmiljø tidligere har beskrevet. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere opfordret brandmændene til at søge egen læge.

LÆS OGSÅ: Brandfolk har arbejdet i giftigt skum: Minister afviser undersøgelse

Men hos lægen er brandfolk blevet afvist og har fået at vide, at de selv skulle betale flere tusind kroner for en blodprøve.

Og det er ikke godt nok, lyder det nu fra partierne, der vil afkræve sundhedsministeren et svar.

- Der er en begrundet mistanke om, at det her stof kan føre til kræft, og derfor skal man selvfølgelig også omgående give de medarbejdere, der har været allertættest på det her stof, mulighed for at blive undersøgt og i tide, siger Kirsten Normann Andersen til Jyllands-Posten.

Gør indtryk på minister

Sundhedsminister Magnus Heunicke oplyser i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at brandmændenes utryghed 'gør dybt indtryk' på ham.

'Derfor har jeg bedt Sundhedsstyrelsen om hurtigt at indkalde en gruppe af eksperter fra både Danmark og udlandet, som både kan samle al relevant viden om udsættelse og konsekvenser af PFOS og få sat gang i de nationale undersøgelser, det vil være relevant at foretage på de brandmænd, der har været særligt udsatte for stoffet', lyder det i svaret til avisen.

PFOS har i seneste tid været diskuteret i offentligheden, siden det kom frem, at flere familier i Korsør uforvarende har indtaget det giftige stof.

De har været medlemmer af en kogræsserforening og spist kød fra kvæg, der har græsset på en mark nær en lokal brandskole. Det har siden vist sig, at jorden var forgiftet med store mængder af det farlige stof, og prøver har vist, at i alt 187 personer, der har spist kød fra marken i Korsør, har stærkt forhøjede værdier af PFOS i kroppen.

- De her stoffer er meget giftige. De er også meget persistente og nedbrydes ikke. Har man én gang fået dem i kroppen, vil de blive der i mange år, har Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, tidligere fortalt til A4 Arbejdsmiljø.

GDPR