"Indsatsen for et bedre arbejdsmiljø må ikke blive en kastebold mellem partierne i Folketinget igen"

PPoulsen-medium_32__3_
Der er brug for, at der er ro på den politiske arbejdsmiljøindsats, mener forbundssekretær Peter Poulsen fra Dansk Metal. Foto: Pressefoto/Dansk Metal
Sommerserie: Hvis Dansk Metals Peter Poulsen var beskæftigelsesminister, ville han som det første sikre sig, at der bliver landet en langtidsholdbar arbejdsmiljøaftale med flere partier.

Hvad er den første opgave på arbejdsmiljøområdet, du vil tage hul på, hvis du var minister og sad i beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards stol?

Det har A4 Arbejdsmiljø spurgt en række arbejdsmiljøprofiler om i vores sommerserie. Nu er turen kommet til forbundssekretær i Dansk Metal, Peter Poulsen. Han er desuden fast medlem af Arbejdsmiljørådet, der ledes af arbejdsmarkedets parter.

Hvad er den vigtigste arbejdsmiljøudfordring lige nu? Og hvorfor?

"Det er, at både Arbejdstilsynet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) mangler penge. NFA er allerede nede i knæ, og Arbejdstilsynet skal igen fyre mange medarbejdere, hvis de ikke får rettet deres økonomi op i finansloven for 2023. Men det er lige så afgørende, at både Arbejdstilsynet og NFA’s budgetter sikres frem til 2030, hvor den nationale handlingsplan for bedre arbejdsmiljø udløber."

"Man kan selvfølgelig ikke lave en handlingsplan for bedre arbejdsmiljø frem til 2030 uden at sikre, at der er økonomi til planen. Men det er desværre det, vi har gjort gennem de seneste årtier. Det betyder dels, at vi hele tiden har mistet dygtige og erfarne tilsynsførende i Arbejdstilsynet og dels, at vi samtidig bruger en masse af deres kræfter på at lære nye medarbejdere op. Tommelfingerreglen er, at det tager to år at blive en god tilsynsførende, men det kan de kun blive, hvis de erfarne tilsynsførende tager dem under armen og samtidig sørger for, at de får en kvalificeret, faglig uddannelse."

"Det er helt afgørende, at Arbejdstilsynet tager sig af de virksomheder, som ikke selv gør en indsats for at skabe godt arbejdsmiljø, og det kræver fagligt dygtige og erfarne tilsynsførende."

Hvad er det første, du vil gøre for at løse udfordringen, hvis du var minister?

"Jeg ville lægge mig i selen for at få forligspartierne på arbejdsmiljøområdet til at indgå en økonomiaftale, som sikrer Arbejdstilsynets og NFA’s budgetter frem til 2030. Det skal ikke afgøres i en sen nattetime i forbindelse med finanslovsforhandlingerne for 2023. Det er helt afgørende, at indsatsen for et bedre arbejdsmiljø ikke bliver en kastebold mellem partierne i Folketinget igen."

"Vi har set, hvordan socialdemokratisk ledede regeringer har skruet op for indsatsen for et bedre arbejdsmiljø, og borgerlige regeringer har rullet initiativerne tilbage, nærmest lige så snart de satte sig på regeringsmagten. Det er en uholdbar situation både for virksomhederne, som hele tiden skal stille om i forhold til de vinde, der blæser fra Christiansborg, men også for arbejdsmarkedets parter, som bruger rigtigt mange ressourcer på at hjælpe virksomhederne og arbejdsmiljørepræsentanterne med at få styr på reglerne og på deres arbejdsmiljø."

"Der er brug for, at der er ro på den politiske arbejdsmiljøindsats, og derfor er det uhyre vigtigt at fastholde samarbejde mellem forligspartierne på arbejdsmiljøområdet. Det samme gælder samarbejdet mellem arbejdsmarkedets parter."

Sommerserie: Hvis jeg var minister, ville jeg..

I løbet af sommeren bringer A4 Arbejdsmiljø en række korte interviews med nogle af landets mest kompetente folk på arbejdsmiljøområdet. Det drejer sig om eksperter og topfolk i fagbevægelsen og arbejdsgiverorganisationer.

A4 Arbejdsmiljø stiller en stribe faste spørgsmål, og de besvares som regel skriftligt af dagens arbejdsmiljøprofil.

Tidligere bragt:

Søren Schytte, forbundssekretær i Blik og Rør og formand for BAT-Kartellets arbejdsmiljøudvalg:
"Hvis jeg var minister, ville jeg indføre markant højere bøder til arbejdsgivere"

Lars Andersen, arbejdsmiljøchef, Lederne:
"Min første handling som minister ville være at sikre, at NFA kan fortsætte deres gode og vigtige arbejde"

Maria Melchiorsen, forbundssekretær, FOA:
"Som minister ville jeg anerkende presset og gå i dialog med medarbejdere og ledere"

Kommende interviews:

Morten Skov Christiansen
Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Christine Ipsen
Professor, Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

Anni Pilgaard
Næstformand, Dansk Sygeplejeråd

Mads Samsing
Næstformand, HK Danmark

Har du lyst til at medvirke, kan du kontakte A4 Arbejdsmiljøs redaktør, Jonas Sivkær Grønvall, på [email protected].

Hvad bliver din egen vigtigste arbejdsopgave på arbejdsmiljøområdet til efteråret?

"Det bliver at få endnu flere virksomheder til at arbejde mere systematisk med at skabe bedre arbejdsmiljø, forhindre arbejdsulykker og få bremset nedslidningen af Dansk Metals medlemmer og deres kolleger."

"I Dansk Metal er der omkring 4000 arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter, som hver dag gør en kæmpe indsats for at skabe bedre arbejdsmiljø og arbejdsforhold for deres kolleger. Mange af dem har et glimrende samarbejde med deres ledere, men der er også en stor del, som må kæmpe for at få de mest banale forbedringer igennem. Dem skal vi have givet endnu bedre værktøjer til at overbevise deres ledere om, at bedre arbejdsmiljø kun kan betale sig."

"Derfor gælder det både om at få dem til at tage Dansk Metals arbejdsmiljøuddannelse, og om at sprede kendskabet til alle de redskaber, vejledninger og arbejdsmiljøaftaler, som vi har lavet sammen med arbejdsgiverforeningerne."

Hvad er det mest positive, der er sket på arbejdsmiljøområdet det seneste år? 

"Det er, at vi fik en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø. Det har stået på ønskelisten i mange år, og det lykkedes at forhandle en ny bekendtgørelse på plads sammen med arbejdsgiverforeningerne og Arbejdstilsynet."

"Når vi ser på Dansk Metals medlemmernes alvorligste arbejdsmiljøproblemer, så ligger dårligt psykisk arbejdsmiljø blandt top-3 sammen med støj og nedslidning. Det dårlige psykiske arbejdsmiljø handler først og fremmest om stress, dvs. stor arbejdsmængde og korte tidsfrister, og det er desværre ikke noget nyt. Helt tilbage i 2006 viste vores første medlemsundersøgelse det samme, så der er et dybtfølt ønske fra medlemmerne af Dansk Metal, at der bliver gjort noget alvorligt ved det psykiske arbejdsmiljø."

"Det kan den nye bekendtgørelse forhåbentlig hjælpe til med. Men regler gør det ikke alene, og derfor fylder det psykiske arbejdsmiljø rigtigt meget i vores samarbejde med arbejdsgiverforeningerne og især med Dansk Industri."

Hvad er dit højeste ønske af ting på arbejdsmiljøområdet, som du håber, går i opfyldelse inden næste sommer?

"Det er, at vi får sat en stopper for den fysiske nedslidning. Det er den væsentligste grund til at mange må skifte job eller forlade arbejdsmarkedet, lang tid før de kan gå på pension. Det er også den væsentligste grund til, at de må døje med ondt i kroppen, når de så endelig går på pension."

"Så vores største ønske er at få en ny bekendtgørelse om ergonomisk arbejdsmiljø, som kan hjælpe virksomhederne med at forebygge muskel og skeletbesvær (MSB). Vi har regler om forebyggelse af MSB i arbejdsmiljøloven, men de er spredt over flere forskellige bekendtgørelser. Vi trænger til at få dem samlet i én bekendtgørelse på samme måde som med psykisk arbejdsmiljø. Her skal vi også have de organisatoriske belastninger med, der b.la. handler om højt tempo, højt arbejdspres, høj arbejdsintensitet og ubalancer mellem krav og ressourcer. De øger risikoen for muskel- og skeletbesvær," forklarer Peter Poulsen og peger på, at Arbejdstilsynets indsats på det ergonomiske område skal opprioriteres.

GDPR