Professor forudser mere hjemmearbejde efter coronakrise: 'Nu har vi smagt sødmen'

Hjemmearbejde_par-medium_32
Ægteparret Mette Holm Simonsen og Jakob Jørgensen arbejder som mange danskere hjemmefra, efter at regeringen har opfordret arbejdsgivere til at sende deres ansatte hjem for at begrænse udbredelsen af coronavirus. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Danskerne mærker i disse dage de mange fordele ved hjemmearbejde, og derfor vil flere bede om at få arbejdsdage væk fra kontoret efter coronakrisen, vurderer professor. Psykolog peger dog på, at for meget hjemmearbejde kan være problematisk for arbejdsmiljøet.

Det er en spøjs oplevelse at klikke sig ind til et virtuelt møde i Google Hangout med kolleger, der er vant til at mødes i et kontorlokale.

Én sidder i pyjamasbukser og har tilsyneladende ikke været i bad. Håret stritter i alle retninger. En anden sidder med en baby på låret, og jeg selv fjerner mit fjæs fra den bærbare pc, mens jeg skovler myslien indenbords udenfor pc-kameraets rækkevidde, i et forsøg på at skjule, at jeg spiser morgenmad under mødet. 

Det er tydeligt, at vi mangler træning i disciplinen. For hvad er god etikette, og hvad er dårlig stil på et hjemmearbejdskontor, når man åbner døren eller rettere kameraet for kollegerne?

LÆS OGSÅ: Dennis Nørmark: Måske du skal overveje i disse dage, hvad du normalt laver på arbejdet?

Spørgsmålet melder sig i disse dage hos tusindvis af danskere, efter at landets statsminister i sidste uge opfordrede alle, der kan, til at blive hjemme og arbejde, for at minimere spredningen af coronavirus. 

'Nu skal vi stå sammen ved at holde afstand', ordspillede Mette Frederiksen (S) onsdag i sidste uge om den nye virkelighed.

Og spørger man Henrik Holt Larsen vil flere arbejdende danskere også gribe til den mulighed på den anden side af krisen.

Han er professor ved Institut for Organisation ved Copenhagen Business School og har blandt andet skrevet en bog om virtuel ledelse og arbejdsmiljø, og han har mest godt at sige om hjemmearbejde.

- Jeg deltog på et tidspunkt i et forskningsprojekt, hvor vi gennemgik al faglitteraturen indenfor området, og vi gennemførte forsøg på en række virksomheder, som praktiserer virtuel ledelse. Der fandt vi frem til ti meget overbevisende fordele og ti markante ulemper ved at arbejde hjemme eller virtuelt, siger han.

Den mest åbenlyse fordel ved hjemmearbejde er fleksibiliteten.

- Det giver store frihedsgrader, som er en kæmpe fordel for dig som ansat, fordi du selv kan tilrettelægge dit arbejde.

Men friheden betyder samtidig, at du aldrig har fri, påpeger Henrik Holt Larsen. 

Fordele og ulemper ved at arbejde hjemme 

Fordele:

  • Større produktivitet, fordi engagerede medarbejdere ideelt set arbejder, når de er mest motiverede, og/eller der er størst arbejdsbelastning
  • Færre forstyrrelser udefra (fra andre)
  • Fleksibilitet (arbejdet kan udføres når som helst og hvor som helst)
  • Kilde til bedre arbejdslivsbalance
  • Nemmere at sammensætte tværorganisatoriske/tværfaglige teams, når det sker virtuelt, fremfor at flytte dem fysisk
  • Autonomi (du er din egen herre) og deraf følgende større indflydelse og ejerskab på din arbejdssituation
  • Fremmer tillid og ansvarlighed i organisationen
  • Fører til 'delegering af ledelse'. Hvis man i højere grad bestemmer over sin egen arbejdssituation, udøver man mere selvledelse
  • Sparer transporttid (især i myldretiden, ved trafikproblemer, vejrlig e.l.)
  • Giver bedre udfoldelsesmuligheder for de 'tekstroverte', som er gode til at arbejde ved en pc’er, til at formulere sig, men måske har svært ved at gøre sig gældende i et fysisk miljø
  • Giver nem adgang til lederen, (som kun er et klik væk) i modsætning til de ledere, som er utilgængelige (lukket dør, sidder i møder eller rejser hele tiden)

Ulemper:

  • Forstyrrelser, fristelser og overspringshandlinger, hvis man arbejder hjemme (støvsuge, slå græs, drikke kaffe med genboen)
  • Især i disse Coronatider: Konkurrence mellem ens eget arbejde, partnerens hjemmearbejde og pasning af børn (når daginstitutioner og skoler er lukkede)
  • Følelse af isolation, ensomhed, manglende feedback
  • Elektronisk kommunikation kvæler kropssprog, udstråling, duften i rummet, hygge, small talk
  • Værdibaseret ledelse kræver øjenkontakt, nærvær mm., og er derfor sværere at udøve, når man kun har virtuel kontakt med medarbejderne
  • E-mails giver store muligheder for misforståelser, fejltolkninger og nag (fordi de ikke kan trækkes tilbage, men bliver hængende)
  • Stress ('Jeg har aldrig fri, jobbet hænger som et åg på mine skuldre')
  • Tillidsbrud, for ja, der vil være tilfælde, hvor folk misbruger tilliden og fiser den af derhjemme
  • Videndeling kan være sværere, når den kun foregår virtuelt, (men den kan også være lettere)
  • Evt. jalousi mellem de medarbejdere, der har mulighed for at arbejde virtuelt – og dem, der er bundet til en fysisk arbejdsplads og derfor ikke har de samme frihedsgrader
  • Sårbarhed over for IT-problemer: Alt bryder sammen, når teknikken bryder sammen
    Kilde: Henrik Holt Larsen

Og for virksomhederne er der et stort uudnyttet produktivitetspotentiale i virtuelt arbejde, vurderer han.

- Ved at give folk mulighed for at arbejde hjemme sikrer du, at de i højere grad kan arbejde, når der er spidsbelastninger, og når de er optimalt parate og motiverede til at arbejde, fordi hjemmearbejde tilgodeser medarbejdernes døgnrymte og egne behov, siger Henrik Holt Larsen. 

Virtuelt arbejde er ifølge ham kendetegnet ved, at mennesker arbejder adskilt fra hinanden geografisk, og selvom der egentlig ikke er noget nyt i, at nogle af os tager en hjemmearbejdsdag i ny og næ, mener han alligevel, at de fleste af os nu står på usikker grund.

- Det unikke lige nu er, at store danske virksomheder sender alle deres administrative medarbejdere hjem på én gang. Novo Nordisk sagde forleden, at alle kontormedarbejdere sendes hjem for at arbejde, siger han.

Spring ud fra klippeafsatsen

For at forklare situationen griber Henrik Holt Larsen til en fuglemetafor.

- Det minder lidt om, når havfugle bygger reder på klippeafsatser, og deres fugleunger så pludselig en dag skal ud og flyve uden mulighed for en generalprøve. Pludselig skal tusindvis af medarbejdere på samme måde kaste sig ud fra den her afgrund og arbejde virtuelt, siger Henrik Holt Larsen.

Og så er vi tilbage ved det med mødedisciplinen.

For nok er det ikke så sjovt, farverigt og hyggeligt at holde et virtuelt møde, men det er mere effektivt, mener Henrik Holt Larsen.

- Hvis et fysisk møde varer en time, varer et virtuelt møde måske en halv time. På et fysisk møde er der bedre plads til small-talk, men det gider man ikke på et virtuelt møde med de skrattende stemmer og mærkelige hoveder på skærmen, siger han. 

Bliver ikke hørt

Den virtuelle verden har dog også sine åbenlyse begrænsninger, og de kan i sidste ende virke kontraproduktive, vurderer Karen Albertsen. Hun er arbejdsmiljøforsker og psykolog og medejer af konsulentvirksomheden TeamArbejdsliv. 

- Vi bliver reduceret til den meget faktuelle del af vores kommunikation med hinanden, og et virtuelt møde kunne næsten lige så godt være en chat-session, siger hun.

Fordi arbejde er meget andet og mere end blot at uddele og parere ordrer, kan det skabe forskellige problemer for de ansatte.   

- De medarbejdere, der er mest tilbagetrukne, vil i højere grad opleve ikke at blive hørt eller set, mens dem, der i forvejen taler meget, vil opleve, at de får endnu mere plads til at tale, siger Karen Albertsen.

Umiddelbart er hjemmearbejde noget skidt for arbejdsmiljøet
Karen Albertsen, arbejdsmiljøforsker og psykolog, TeamArbejdsliv

Det bliver også sværere at holde øje med hinandens trivsel, påpeger hun.

- Vi bliver mindre opmærksomme på, hvordan folk har det, hvis vi kun mødes virtuelt, fordi mødet køres meget rationelt. Der er ikke plads til for eksempel at tale om, om man bange for coronatruslen, og om man personligt er berørt af situationen, eller om man har styr på børnepasningen. Man får altså ikke åbnet op, siger hun. 

De virtuelle møder stiller derfor også nye og skærpede krav til mødekulturen, mener Karen Albertsen.

- Altså regler for, hvornår man må bryde ind i en samtale, og hvornår man må tage ordet, og så videre. Den slags er meget lettere at afkode til et møde i den virkelige verden, siger hun.

Højere produktivitet, men færre ideer 

Karen Albertsen kan også godt få øje på de positive sider af hjemmearbejdet, men hun forklarer, at der også er en bagside ved den øgede produktivitet, som arbejdsgiveren kan høste.

- En højere produktivitet skyldes jo også, at man har mindre interaktion med kollegerne, og så kan man for eksempel gå glip af nye tanker og ideer i sin arbejdsdag, siger hun.

Alt for meget hjemmearbejde kan også være problematisk for arbejdsmiljøet, mener hun.

 - Umiddelbart er hjemmearbejde noget skidt for arbejdsmiljøet. Når man mødes fysisk, betyder det, at man kommer ind og ser og mærker hinanden, og det er afgørende for et godt arbejdsmiljø. På arbejdspladsen er der også plads til ikke-mundtlig kommunikation, siger hun.

Nu smager vi sødmen ved det virtuelle arbejde, og vi kommer ikke tilbage til dér, hvor vi var før krisen
Henrik Holt Larsen, professor, Copenhagen Business School 

Arbejdspladsen betyder også meget i forhold til at skabe og vedligeholde en arbejdskultur, påpeger hun.

- Tommelfingerreglen er, at man højest skal arbejde to-tre dage om ugen hjemme, fordi det ellers bliver svært at opretholde relationerne til hinanden. Vi kender jo hinanden på arbejdspladsen, og det betyder også meget for samarbejdet, siger hun.

At de fleste mennesker foretrækker at mødes i virkeligheden i arbejdssammenhænge, er der nogle klare grunde til.

- Der er meget kvalitet i at mødes. Man plejer sine relationer, og det er meget svært at at opbygge relationer online, siger hun. 

Flere vil hjemmearbejde

Desuden er det svært at arbejde i dybden med en problemstilling, hvis man kun kan se og høre hinanden via en computer.

- Hvis løsningen på en problemstiling kræver sparring med kolleger, vil det være lettere i real life end online, fordi svaret på problemet ikke findes på forhånd. Det kræver, at man kan åbne sig overfor hinanden, siger Karen Albertsen.

Når Henrik Holt Larsen kigger i sin spåkugle, er han dog ikke i tvivl om, at vi fremover vil se mere hjemmearbejde, når coronaepidemien har lagt sig. 

- Nu smager vi sødmen ved det virtuelle arbejde, og vi kommer ikke tilbage til dér, hvor vi var før krisen, siger han.

Især store administrative og videnintensive virksomheder i den private og offentlige sektor, der har en fysisk arbejdspladskultur, ser for alvor lyset i disse dage, mener han.

- Alle de virksomheder kører nu med nedsat bemanding, men arbejdet bliver alligevel udført, fordi man the hard way har lært at arbejde virtuelt – og værdsat det. Her vil de ansatte vende tilbage til arbejdspladsen og bede om at fortsætte med at kunne arbejde hjemme en del af tiden, og jeg tror, at ledelsen vil sige ja, fordi den også kan se fordelene ved det, siger Henrik Holt Larsen. 

GDPR