Ny pulje er vigtigt skridt i kampen mod ulykker, nedslidning og stress

1600px_COLOURBOX36462355
Morten Skov Christiansen. Foto: Pressefoto/FH
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Ny pulje med midler til arbejdsmiljørådgivning til små virksomheder er et vigtigt skridt i at få forbedret arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser, mener FH-næstformand Morten Skov Christiansen.

På mandag åbner Arbejdstilsynet for søgningen til den nye arbejdsmiljøpulje, der skal forbedre det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i små private virksomheder (og selvejende institutioner) med op til 50 ansatte.

Helt konkret betyder det, at virksomhederne nu kan søge midler til arbejdsmiljørådgivning, fysisk træning og afprøvning af tekniske hjælpemidler og få 80 procent i tilskud til godkendte udgifter.

Det er godt og et vigtigt skridt i den rigtige retning.

LÆS OGSÅ: Arbejdsmiljøpulje må ikke drukne i bureaukrati, advarer virksomhedsejer

For på trods af ihærdige forsøg på at løse arbejdsmiljøproblemerne har vi i Danmark stadig mange store udfordringer, som skal løses.

Vi har endnu ikke knækket kurven af arbejdsulykker. Alt for mange kolleger bliver nedslidt før pensionsalderen. Og for hver dag der går, bliver flere og flere ramt af stress og udsat for dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Det skal vi have gjort noget ved.

Rådgivning er vejen frem

Tilbage i 2015 slog en rapport om arbejdsmiljørådgivning fast, at et af de mest effektive værktøjer til at forbedre arbejdsmiljøet i små og mellemstore virksomheder, netop er at tilbyde dem konkret og anvendelsesorienteret arbejdsmiljørådgivning.

Det er nemlig ofte små virksomheder med mellem én og 50 medarbejdere, der mangler viden og værktøjer til at forbedre arbejdsmiljøet.

Lige nu er det utrolig vigtigt, at vi i fællesskab mellem både fagbevægelsen og arbejdsgiverne får omsat de gode intentioner i nedslidningspuljen til handling og konkrete forbedringer i arbejdsmiljøet for vores kolleger
Morten Skov Christiansen, næstformand, FH

Man har måske allerede rigeligt at gøre med at få driften, administrationen og hverdagen til at fungere, og ofte er der kun én person til at have det store overblik. Der er så meget at se til, at man mange steder slet ikke har blik for nødvendigheden af at passe og pleje det gode arbejdsmiljø.

Offentlige arbejdspladser har også behov

Lige siden rapporten blev publiceret, har fagbevægelsen derfor arbejdet hårdt for, at dens anbefalinger skulle blive til virkelighed. Og nu i 2021 sker det endelig.

LÆS OGSÅ: Rådgiver: Investering i arbejdsmiljøet er godt givet ud - selv i en krisetid

Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at vi gerne havde set, at puljen dækkede alle små virksomheder, herunder også offentlige arbejdspladser, da der også her er et stort behov for at styrke den forebyggende arbejdsmiljøindsats.

Pengene skal ud og virke

Lige nu er det utrolig vigtigt, at vi i fællesskab mellem både fagbevægelsen og arbejdsgiverne får omsat de gode intentioner i nedslidningspuljen til handling og konkrete forbedringer i arbejdsmiljøet for vores kolleger.

I FH vil vi sammen med en række forbund nu gå i gang med at få udbredt viden om den nye pulje, så pengene kan komme ud at virke, hvor der er brug for dem.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR