Hver femte lønmodtager har oplevet racisme på jobbet: 'Alvorligt problem'
Jokes om sorte mennesker eller etniske minoriteter er en del af hverdagen på det danske arbejdsmarked.
Det mener i hvert fald knap hver femte lønmodtager, viser en ny undersøgelse, analyseinstituttet Wilke har lavet for A4 Arbejdsmiljø.
18 procent af danske lønmodtagere svarer således i undersøgelsen, at de enten selv har været udsat for racisme på jobbet eller har kolleger, der har været det.
LÆS OGSÅ: Læreren Casper sprang ud i klassens time
Det er et alvorligt problem, mener René Karpantschof, der er ph.d. i sociologi og forfatter til bøger om racisme.
- Jeg tager det som et udtryk for, at der er et stort mindretal på det danske arbejdsmarked, der oplever racisme. Det er en stor gruppe, og det tyder på, at problemet er der. Det er et alvorligt problem, fordi racisme er noget, der angriber mennesker på deres identitet og ret til at være der som menneske, siger han.
Knap hver tredje af de unge
Debatten om racisme og diskrimination af etniske minoriteter er blusset op igen efter drabet på den sorte amerikaner George Floyd.
I juni gik Black Lives Matter-bevægelsen sammen med tusindvis af demonstranter på gaden i danske byer for at demonstrere mod forskelsbehandling af sorte.
LÆS OGSÅ: Coronakrisen påvirker det psykiske arbejdsmiljø for næsten hver anden lønmodtager
Når politivold og racisme i USA kan vække massiv genklang i Danmark, er det fordi, racisme også er et problem herhjemme, vurderer René Karpantschof.
De danske arbejdspladser er ingen undtagelse.
Ifølge Wilke-undersøgelsen har fem procent oplevet racisme på jobbet, mens 13 procent har overværet kolleger, der har været udsat for racistiske bemærkninger eller vittigheder om etnicitet.
Det er ikke altid, det er så gennemtænkt, når folk siger noget, der kan opfattes racistisk. En åben debat på arbejdspladserne kan mange gange være nok til at ændre en kultur
René Karpantschof, ph.d. i sociologi og forfatter
Det er særligt de yngste lønmodtagere, der har oplevet racisme. I aldersgrupperne 18-29-årige og 30-39-årige har hhv. 31 og 25 procent oplevet racisme rettet mod dem selv eller kolleger.
De tal står i skærende kontrast til seniorernes oplevelser. Af de 50-59-årige har kun otte procent oplevet racisme, og for de 60-69-årige gælder det blot fem procent.
- Racisme på arbejdspladsen afspejler, at der er racisme i det danske samfund i det hele taget. Racismen kommer mange steder fra. Der er mange politikere, der i årevis har mistænkeliggjort borgere i det danske samfund alene på grund af deres nationale baggrund eller religiøse tilhørsforhold, mener René Karpantschof.
Kulturændring - et fælles ansvar
Han vurderer, at der kan gøres meget ved at samarbejde om at ændre kulturen ude på arbejdspladserne.
- Det er et samarbejde mellem arbejdsgivere og lønmodtagerne, der skal løse det her. Det skal ikke komme som direktiver ovenfra. Det er en kulturændring, der kræver opmærksomhed fra alle parter på arbejdspladserne.
- Det er ikke altid, det er så gennemtænkt, når folk siger noget, der kan opfattes racistisk. En åben debat på arbejdspladserne kan mange gange være nok til at ændre en kultur, siger sociologen.
Et repræsentativt udsnit på 1.156 borgere har deltaget i undersøgelsen fra Wilke. Heraf har 721 lønmodtagere besvaret spørgsmålet om racisme på det danske arbejdsmarked.
Racisme på danske arbejdspladser
Respondenterne i Wilke-undersøgelsen har besvaret spørgsmålet: 'Har du oplevet kolleger blive udsat for racisme på din arbejdsplads?'.
Svarene fordeler sig således:
Ja, det har jeg oplevet: 3 pct.
Ja, jeg har oplevet 'hygge-racisme' eller 'dumsmarte' jokes: 10 pct.
Nej, men jeg har selv været udsat for racisme: 5 pct.
Nej, det har jeg ikke oplevet: 80 pct.
Der findes ikke racisme på det danske arbejdsmarked: 3 pct.
Note: Procenttallene er rundet op, og derfor giver de ikke 100 pct. til sammen.
Kilde: Undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Wilke for A4 Arbejdsmiljø. Besvarelser indsamlet i perioden 29/6 - 8/7 2020.