Arbejdsskadereform er i hus: Her er de første reaktioner

BeFunky-collage__20_
Pernille Knudsen (DA), Morten Skov Christiansen (FH), Benny Andersen (Socialpædagogerne) og Anne Honoré Østergaard (V) har bl.a. været ude og kommentere den nye aftale. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Martin Sylvest/Pressefoto/Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Der er både roser og kritik til den første gennemgribende reform af arbejdsskadesystemet i flere år, som blev indgået fredag.

Lige siden 2013 har skiftende regeringer forsøgt at tage tilløb til at reformere arbejdsskadesystemet, uden at det er lykkedes.

Men fredag fuldendte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) missionen. Han har sammen med Folketingets øvrige partier på nær Enhedslisten landet en bred aftale - og det altså med både røde og blå partier.

Aftalen omfatter blandt andet initiativer, der kan nedbringe sagsbehandlingstiden i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), højere erstatninger i arbejdsskadesager og en lettelse af arbejdsskadeafgiften. Reformen vil desuden være udgiftsneutral for arbejdsgiverne fra 2031.

LÆS OGSÅ: Folketinget indgår bred aftale om ny arbejdsskadereform

De første reaktioner fra politikerne og arbejdsmarkedets parter bærer præg af glæde over, at der endelig kommer en aftale, der vil kunne modernisere arbejdsskadesystemet. Det er i øvrigt den første markante reform af området siden 2004.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

"Jeg er ufatteligt glad og stolt over, at vi nu – endda for første gang i 18 år – er lykkedes med at lande en aftale på arbejdsskadeområdet. Med den giver vi tilskadekomne mulighed for at omskole sig, så de på trods af deres skade kan fortsætte deres arbejdsliv."

Anne Honoré Østergaard, arbejdsmiljøordfører, Venstre

"For Venstre har det været afgørende, at vi sikrer et system, som tager sig godt af de tilskadekomne. Vi skal sikre ordentlige erstatninger og hjælpe så mange som muligt hurtigt tilbage i job efter en arbejdsskade. Det kræver også en kortere sagsbehandlingstid – det har vi sikret med aftalen."

Morten Skov Christiansen, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation

"Det er virkelig glædeligt, at en aftale nu er kommet i stand. Overordnet er fagbevægelsen glad for aftalen, som sikrer større erstatninger til de kolleger, der kommer til skade på arbejdet."

Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

"Det er en god nyhed, at vi nu får en mindre, men tiltrængt modernisering af arbejdsskadesystemet. Det har der været behov for i mange år. Alt for mange med en arbejdsskadesag har hængt fast i systemet og mistet tilknytning til arbejdsmarkedet. Derfor er det meget positivt, at et bredt flertal i Folketinget nu er blevet enige om en reform, som forenkler sagsgangen og betyder hurtigere og smidigere forløb for dem, der er så uheldige at få en arbejdsskade."

Benny Andersen, formand, Socialpædagogerne

"Det her er en stor politisk sejr. Hvis vores medlemmer udsættes for vold på arbejdet, skal de ikke stå i svære etiske dilemmaer med eksempelvis politianmeldelse af en borger eller føre lange opslidende erstatningssager mod en borger – alene for at sikre retten til fuld erstatning. Det har politikerne nu lyttet til, og det er jeg rigtig godt tilfreds med."

Peter Poulsen, forbundssekretær, Dansk Metal

"Alt i alt en god politisk aftale, der overordnet rummer mange gode tiltag," siger Peter Poulsen.

Han er særligt glad for, at det bliver nemmere at omskole sig, hvis man kommer ud for en arbejdsskade.

"Når man er blevet slået ud af arbejdsmarkedet af en arbejdsskade, har der de senere år været sparsomme muligheder for at blive omskolet. Det har gjort det svært at vende tilbage på samme niveau, som man forlod på arbejdsmarkedet før sin arbejdsskade. Mange er gået fra gode faglærte jobs til at blive ufaglærte," siger han.

Også kritik af aftalen

Men der er også malurt i bægeret for flere. Blandt andet  lyder der kritik fra Enhedslisten, der som nævnt er endt med at stå uden for aftalen.

Christian Juhl, arbejdsmiljøordfører, Enhedslisten

"Vi har altid forfulgt princippet om at 'forureneren skal betale' i arbejdsskadelovgivningen, så virksomhederne har et incitament til at sørge for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og til at undgå arbejdsskader. Dette princip brydes i den nye aftale. Udgifterne væltes over på samfundet, så forslagene efter indfasningen bliver gratis for virksomhederne."

Mads Samsing, næstformand, HK Danmark

"Ros til politikerne for en bred og god arbejdsskadeaftale. Den vil give mange flere muligheden for at uddanne sig videre og skifte spor efter en psykisk eller fysisk arbejdsskade. Men urimeligt at den ikke tager hensyn til deltid i årslønsberegningen."

Lisbeth Lintz, formand, Akademikerne 

For Akademikerne er der både gode og mindre gode ting i aftalen. Formand Lisbeth Lintz er ærgerlig over, at det ikke lykkes at få øget godtgørelsen for varige mén. 

"Der er ganske simpelt brug for, at skadelidte får en kompensation, som sikrer dem en erstatning, som står mål med skaden. Det er kun retfærdigt og ansvarligt at sikre, at alle skadelidte er garanteret et ordentligt levegrundlag," siger hun.

Maria Melchiorsen, forbundssekretær, FOA

De gode tiltag vejer op for de mindre gode i den nye reform, der skal sikre lønmodtagere, der udsættes for en arbejdsskade, en retfærdig erstatning og muligheden for at fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet, skriver fagforbundet FOA.

Den nye årslønsberegning, der især kan få betydning for erstatningsniveauet for deltidsansatte, er en stor kamel at sluge, fortæller Maria Melchiorsen.

"Et lille plaster er dog, at beskæftigelsesministeren har lovet, at han vil holde øje med, hvordan den nye årslønsberegning fungerer i praksis, og det vil vi naturligvis følge tæt og holde ham op på," siger hun.

Læs hele aftalen her.

 

 

GDPR