Maskinfabrik går på tidlig weekend: Vi skal tilbyde fleksible arbejdspladser til næste generations håndværkere

rkmaskinfabrik2
Produktionsmedarbejderne i RK Smede- og Maskinfabrik har nu fri hver fredag. Foto: RK Smede- og Maskinfabrik
10. aug. 2022 06.00
Flere industriarbejdspladser bør overveje at give ansatte fri hver fredag, mener direktør for maskinfabrik, der i januar indførte en fire dages arbejdsuge. Fleksible arbejdstider kan trække flere unge over i håndværksfagene, mener han.

Efterhånden er det ikke så ualmindeligt, at kontorarbejdspladser tilbyder sine ansatte et fleksibelt arbejdsliv med fire dages arbejde om ugen.  

Til gengæld hører en fire dages arbejdsuge mere til sjældenhederne på industriarbejdspladser. Men sådan bør det ikke være, mener Jakob Rosendal Hansen, der er direktør i virksomheden RK Smede- og Maskinfabrik.

LÆS OGSÅ: IT-virksomhed har ryddet op i spildtiden. Så er der i stedet fri hver fredag

Produktionsvirksomheden, som holder til i Horsens og tæller knap 20 ansatte, har siden januar i år holdt lukket hver fredag. En ekstra fridag om ugen har skabt gladere medarbejdere ifølge Jakob Rosendal Hansen.

"Først og fremmest har det medført en højere trivsel blandt medarbejderne. Folk er meget tilfredse med at kunne gå på weekend allerede om torsdagen," siger han til A4 Arbejdsmiljø og fortsætter:

"Det har også haft den sidegevinst, at vi har fået nedbragt udgifterne i forbindelse med overarbejde, som vi havde mere af før i tiden. Nu er folk mere fælles om at løse opgaverne, fordi de ved, at de kan se frem til fri om fredagen."

Serie: Fire dages arbejdsuge

A4 Arbejdsmiljø sætter i den kommende tid fokus på fire dages arbejdsuge, som stadig flere danske arbejdspladser tager til sig.

Det er blevet et konkurrenceparameter for virksomheder at kunne tilbyde medarbejdere et fleksibelt arbejdsliv. I 2019 viste en undersøgelse blandt ledere og ansatte fra Henley Business School, at 63 procent oplever, at fire dages arbejdsuge hjælper med at tiltrække og beholde de rigtige talenter.

Noget tyder på, at der er en tendens i gang herhjemme. Eksempelvis er der blevet oprettet et netværk for virksomheder, der er gået over til kun at arbejde fire dage om ugen.

Tidligere bragte artikler i serien:
Hun hjælper virksomheder med at gå over til fire dages arbejdsuge: Her er de spørgsmål, man skal stille sig selv

IT-virksomhed har ryddet op i spildtiden. Så er der i stedet fri hver fredag

Mindre stress og produktive medarbejdere: Amnesty International indfører firedages arbejdsuge

Ansatte og chefer vil have fire dages arbejdsuge

Debat:
Djøf-formand: Vi skal turde gå nye veje i arbejdslivet

For RK Smede- og Maskinfabrik skyldtes det ikke alene håbet om at få mere tilfredse medarbejdere, da man valgte at indføre en fire dages arbejdsuge. Udgifterne til at holde fabrikken i gang var høje, så en del af årsagen var også at finde besparelser.

Sagde ja med det samme

Tidligere kørte maskinerne og ventilationsindlæg på fulde drøn om fredagen og i weekenden, men ved at lukke ned i tre dage har man reduceret energiforbruget med 10-15 procent.

Medarbejdernes opbakning til det nye tiltag var massiv fra starten, fortæller Jakob Rosendal Hansen.

"Vi sagde til medarbejderne, at de skulle gå hjem og snakke med familien, om det var noget, de kunne tænke sig. Vi havde forventet, at de ville vende tilbage efter en måneds tid, men allerede dagen efter havde alle vendt idéen derhjemme, og de var klar til at starte den fire dages arbejdsuge med det samme," siger han.

De ansatte skal dog fortsat arbejde 37-38 timer om ugen, som de skal lægge fra mandag til torsdag. Men her er der også mulighed for fleksibilitet.

Om man er smed, ingeniør eller arbejder på kontor, så har man de samme ønsker til, at arbejdslivet og privatlivet skal gå op i en højere enhed
Jakob Rosendal Hansen, direktør, RK Smede- og Maskinfabrik

Mange af de ansatte har små børn, og derfor ønsker nogle at møde ind, efter at de har afleveret de mindste i daginstitution. Andre ønsker at gå tidligt, så de kan hente dem tidligt om eftermiddagen.

Udgangspunktet er dog, at man arbejder i gennemsnit 9,5 timer om dagen i ugens første fire dage. Mange vælger imidlertid at lægge flere timer på jobbet mandag og tirsdag og gå tidligt om torsdagen, så de får en endnu længere weekend.

"Først og fremmest har det medført en højere trivsel blandt medarbejderne," siger Jakob Rosendal Hansen om indførelsen af en fire dages arbejdsuge. Foto: Privatfoto

Individuel frihed går ikke ud over opgaver

Jens Sønderby, der arbejder som smed i virksomheden, er glad for den nye ordning.

"Jeg synes, det er rigtig fedt. Jeg er far til små børn, så jeg synes, det er en rigtig god mulighed. Det er meget mere fleksibelt. Det kan være svært at få alt til at hænge sammen, og det er meget nemmere, når man har en ekstra fridag i løbet af ugen," siger han til TV Syd. link

Hvis vi skal have den næste generation ud og blive håndværker, er vi nødt til at kunne tilbyde folk fleksible arbejdspladser, så de selv kan bestemme
Jakob Rosendal Hansen, direktør, RK Smede- og Maskinfabrik

Når folk arbejder på forskellige tidspunkter og har stor individuel medbestemmelse over egen arbejdstid, kan konsekvensen være, at det går ud over arbejdsopgaverne. 

Men indtil videre har det ikke været et problem, understreger direktør Jakob Rosendal Hansen.

"Alle ansatte er i hvert fald på arbejde fem til seks timer om dagen samtidig. Det er yderst sjældent, at det ikke er tilfældet," påpeger han.

Unge håndværkere ønsker fleksibilitet

Direktøren håber, at flere industriarbejdspladser vil gå samme vej som RK Smede – og Maskinfabrik.

I industrien har man i modsætning til mange kontorarbejdspladser stadig en forestilling om, at arbejde på en fabrik er et 7 til 16-job, hvor man stempler ind og ud.

LÆS OGSÅ: Djøf-formand: Vi skal turde gå nye veje i arbejdslivet

Men fremtiden er en anden, mener Jakob Rosendal Hansen. Særligt, hvis man skal have flere unge til at tage de faglige job.

"Om man er smed, ingeniør eller arbejder på kontor, så har man de samme ønsker til, at arbejdslivet og privatlivet skal gå op i en højere enhed," siger han.

"Men det er klart, at man kender mest til fleksible løsninger på moderne kontorarbejdspladser. På værksteder tænker man nok stadig lidt gammeldags. Men det er en fejl. Hvis vi skal have den næste generation til at blive håndværkere, er vi nødt til at kunne tilbyde folk fleksible arbejdspladser, så de selv kan bestemme," uddyber Jakob Rosendal Hansen.

RK Smede- og Maskinfabrik er med i et netværk med andre virksomheder, der også har indført en fire dages arbejdsuge. Her mødes man fire gange om året og udveksler erfaringer.