Rørlæggere udsat for giftige dampe: ’Det er helt hul i hovedet’

Karsten_TV__og_Jacob_TH_
De to rørlæggere Karsten Clausen (tv.) og Jacob Neumann iført reglementeret beskyttelsesudstyr. Foto: Privat
Karsten Clausen og Jakob Neumann er to af de arbejdere på BIO4, der har været udsat for sundhedsskadelige dampe. Selvom ledelsen flere gange blev gjort opmærksom på problemerne, skete der intet. Nu overvejer deres fagforening at politianmelde HOFOR, der driver BIO4.

Kære læser

Denne artikel har vi valgt at åbne uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

To arbejdere på BIO4-værket står nu frem og fortæller, hvordan de oplevede, at HOFOR som bygherre spillede hasard med arbejdernes helbred.

LÆS OGSÅ: HOFOR indrømmer: Vi har brudt loven

Ifølge Karsten Clausen, der er rørlægger og tillidsmand i virksomheden Kemp & Lauritzen, som er underentreprenør på BIO4, gik der ofte lang tid, før der blev målt efter giftige dampe, selvom de ansatte oplevede irritation i halsen og bad om, at der blev foretaget målinger.

- Vi kunne komme en mandag morgen, efter de havde varmet rørene op hele weekenden, og så blev vi sendt ind på værket, uden at de havde målt luften derinde, selvom vi havde bedt dem om det. Så kunne der gå flere timer, før de målte og fandt ud af, at luften var giftig derinde. Det er helt hul i hovedet, siger Karsten Clausen.

Sagen kort:

Medarbejdere på det grønne prestigeprojekt, kraftværket BIO4 på Refshaleøen i København, blev fra april til november 2019 udsat for isoleringsdampe i forbindelse med opvarmning af kedler og rør.

HOFOR var klar over, at der blev afgivet giftige dampe fra isoleringsmaterialet, men ændrede først sikkerhedsprocedure syv måneder senere, da Arbejdstilsynet gav dem et strakspåbud.

A4 Arbejdsmiljø har haft adgang til en række målinger af de giftige dampe isocyanater. Ud af 1.135 målinger overskrider 728 Arbejdstilsynets grænseværdi. De højeste målinger er mere end 100 gange over grænseværdien.

HOFORs sikkerhedsprocedure bestod blandt andet i, at en sikkerhedsansvarlig skulle ’lugte’ sig frem til, om der var tale om giftige eller uskadelige afgasninger.

5. december giver Arbejdstilsynet HOFOR et strakspåbud. HOFOR indfører kort herefter nultolerance for giftige isoleringsdampe.

I en afgørelse fra Arbejdstilsynet fra 5. december, hvor HOFOR fik et strakspåbud, er det beskrevet, at de ansatte langt fra altid blev orienteret om forhøjede målinger. Og når de blev orienteret, skete det ifølge Karsten Clausen ikke direkte. Værdierne blev noteret på sedler i bygningen og en besked blev sendt til firmaerne på SMS eller mail.

- Vi skulle tjekke en opslagstavle hver fjerde time, hvor der hang et lille stykke papir med målinger. Det er en kæmpe bygning, og mange havde ikke lige tid til at kigge på opslagstavlen. Og hvor mange kan høre deres telefon, når de går og arbejder i sikkerhedsudstyr på en byggeplads? Det kan jo ikke være rigtigt, at der på et så stort og prestigefyldt projekt ikke er ordentligt styr på sikkerheden. Det gør mig sgu sur, siger han.

Bekymrede for konsekvenser

A4 Arbejdsmiljø har haft adgang til en række billeder af målinger efter de giftige dampe isocyanater. Ud af 1.135 målinger foretaget i perioden april til november 2019 overskrider 728 Arbejdstilsynets grænseværdi.

LÆS OGSÅ: Afsløring: BIO4-ansatte indåndede giftige dampe i flere måneder

I juni 2019 kontaktede Karsten Clausen og hans kollega Jakob Neumann, der er arbejdsmiljørepræsentant i samme virksomhed, to bestyrelsesmedlemmer i HOFOR. Men henvendelsen førte ikke til, at der blev gjort noget ved problemet.

Ifølge dem blev problemet også diskuteret på flere sikkerhedsmøder, men uden reelt resultat. HOFOR ændrede først praksis og indførte nultolerance efter syv måneder, da de fik et strakspåbud af Arbejdstilsynet.

Karsten Clausen fortæller, at flere af hans kolleger er bekymrede for, hvad indåndingen af de giftige dampe får af konsekvenser.

- Vi er alle sammen urolige for, hvad der sker i fremtiden. Det er jo nemt for HOFOR at sige, at der ikke er nogen, der er blevet syge nu. Men hvad sker om et år eller om fem år, siger Karsten Clausen.

Forskel på folk

De forhøjede målinger og påbuddet om at bruge maske blev heller ikke fulgt til dørs, mener arbejdsmiljørepræsentant Jakob Neumann.

- Der blev ikke ført kontrol overhovedet. Vi arbejdede side om side med kolleger fra udenlandske firmaer, der slet ikke brugte åndedrætsværn, selvom målingerne var langt over det tilladte. Det virkede nærmest absurd, siger han.

Og selvom Jakob Neumanns firma var gode til at udlevere åndedrætsværn og planlægge arbejdet så hensigtsmæssigt som muligt, så var det langt fra alle firmaer, der udleverede beskyttelsesudstyr.

- Vi kunne stå og arbejde på en etage i fuldt åndedrætsværn, og når vi så ventede på elevatoren, åbnede dørene, og så stod der 10 mand uden noget udstyr overhovedet. Og de gik direkte ind og arbejdede, hvor vi lige havde været. Jeg tør ikke tænke på, hvor meget de har været udsat for, siger Jakob Neumann.

- Det er synd for de udenlandske arbejdere, for de ved måske ikke, hvilke rettigheder de har i Danmark. Mange af dem tager jo hjem bagefter og tænker ikke over, at de måske udvikler symptomer lang tid efter, fortsætter han.

Fagforening overvejer politianmeldelse

Ifølge Christian Ingebrekt, faglig sekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet, der organiserer mange af de rørlæggere og rørsvejsere, der arbejder på BIO4, har man flere gange forgæves forsøgt at råbe op om den dårlige sikkerhed til HOFOR. Det har ført til, at fagforeningen nu overvejer at politianmelde selskabet.

- Vi er af den klare opfattelse, at HOFOR har brudt arbejdsmiljøloven. Vores medlemmer risikerer at blive syge, og jeg forstår simpelthen ikke, at HOFOR vender det blinde øje til det her.

Christian Ingebrekt har opfordret de kolleger, der har arbejdet på BIO4, til at blive undersøgt for eventuelle allergier og luftvejssygdomme på en arbejdsmiljømedicinsk klinik. Problemerne med arbejdsmiljøet stemmer ifølge ham ikke overens med BIO4's ambition om at være Københavns miljømastodont.

- Deres passivitet er med til at underminere gældende dansk arbejdsmiljølov. Det er for dårligt, at vi i Danmark ikke formår at passe på de arbejdere, der arbejder på Danmarks grønne vartegn, siger han.

Kort om BIO4:

BIO4 er en ny biomassefyret kraftværksblok på Amagerværket, drevet af energiselskabet HOFOR, der erstatter den kuldrevne kraftværksblok.

BIO4-projektet er en del af HOFORs vision om, at 80 procent af fjernvarmen i Københavnsområdet skal være CO2 neutral i 2020.

Ifølge HOFOR skal BIO4 være 'et vartegn for bæredygtig kraftvarmeproduktion og et udflugtsmål for københavnere og turister'.

BIO4 skal dække 25 procent af københavnernes varmebehov og levere 150 megawatt el og 550 megajoule pr. sekund varme

Opførelsen af BIO4 begyndte i september 2016.

Kilder: ramboll.com & hofor.dk

GDPR