Se listen: Stor forskel på, hvilke faggrupper der bliver længst på jobbet

20170623-114751-L-1920x1361we
Fleksibilitet og arbejdsmiljø påvirker pensionsalder, viser ny rapport. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Forventet pensionsalder varier meget mellem jobgrupper, viser nyt, stort studie. Se listen over den forventede tilbagetrækningsalder for 69 jobgrupper lige her.

Arbejder du som pædagog, kok eller politibetjent, tilhører du en af de jobgrupper, der forventer at gå tidligst på pension. Mens læger, undervisere og psykologer forventer at blive markant længere på arbejdsmarkedet. 

Det viser en stor, ny rapport fra forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, der sammenligner den forventede tilbagetrækningsalder blandt 14.690 beskæftigede over 50 år, der repræsenterer 69 forskellige jobgrupper. 

Det fremgår af rapporten, at en af de vigtigste faktorer i forhold til at blive længere på arbejdsmarkedet er mere fleksibilitet og bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø. 

"Halvdelen af seniorerne svarer, at de vil blive længere, hvis der var mulighed for at gå på nedsat tid eller deltid, og knap halvdelen svarer, at de ville blive længere, hvis de blev tilbudt flere seniordage. Det handler om at opnå en bedre balance mellem arbejde og fritid, så man også kan nå nogle af de ting i livet, der ikke kun handler om arbejdet," siger Lars Louis Andersen, der er professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og er leder af forskningsprojektet. 

Ikke overraskende er det især jobgrupper med fysisk eller psykisk krævende arbejde, der forventer en tidlig tilbagetrækning.

"Det er derfor vigtigt at sikre et godt arbejdsmiljø. Det kan for eksempel handle om at organisere arbejdet godt, bruge tekniske hjælpemidler til tunge løft, og at fremme positive faktorer i det psykiske arbejdsmiljø såsom anerkendelse, indflydelse og samarbejde. Det er nemlig nogle ting som man kan arbejde med ude på de enkelte arbejdspladser," siger Lars Louis Andersen i en pressemeddelelse. 

Se hele listen her. 

GDPR