Skødesløs håndtering af asbest er en hån mod ofrene

Henrik_W_Petersen_Blik_og_R__r_1650_px
Foto: Blik & Rør
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

"Børnehavebørn gik rundt i asbeststøv i dagevis"

"Asbeststøv spredt på byggeplads"

For de læsere, som husker oplysningskampagnerne om asbest i ’80erne, vil de to overskrifter sætte advarselslamperne i gang. Ikke desto mindre stammer begge overskrifter fra artikler, som er bragt inden for de seneste tre måneder.

LÆS OGSÅ: Henrik og Rasmus traskede rundt i asbestbombe ved nyt supersygehus: 'Som at have en revolver for tindingen'

Den første om en daginstitution i Albertslund, hvor vuggestue- og børnehavebørn i flere dage legede på en legeplads, mens der blev fjernet asbestholdige facadeplader lige ved siden af.

Den anden om en nedrevet boligblok i Herning, hvor asbeststøv i årevis er blevet spredt rundt i det omkringliggende boligområde.

Ved at stille flere krav og ved at skærpe sanktionerne kan vi gøre meget for at sikre, at regningen for fortidens synder ikke endnu en gang betales med menneskeliv
Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet

De to eksempler – som desværre langt fra er enkeltstående tilfælde – viser klart, at asbest mange steder stadig ikke bliver håndteret med den respekt, det kræver. Ved boligblokken i Herning er konklusionen fra DI Dansk Byggeri, at nedrivningsfirmaet "konsekvent og systematisk har ignoreret de fleste love og regler". En fjerdedel af de ansatte på pladsen har ikke kunnet fremvise et asbestbevis, som arbejdet ellers kræver. Og af dem, som har fremvist et asbestbevis, er mange udstedt af ikke-godkendte institutioner. De ansatte har heller ikke skiftet tøj efter arbejde, og kan derfor have taget de farlige fibre med sig ud i lokalområdet – i supermarkedet, i bussen eller med hjem.

Har vi intet lært?

I Aalborg – blot 130 km. nord for Herning, hvor asbeststøvet fra den gamle boligblok er spredt for alle vinde – kender de alt for godt til asbestens dødelige konsekvenser. Frem til midten af 1980’erne blev der anvendt asbest i produktion af tagplader på Eternitfabrikken, og både ansatte på fabrikken, deres familier og andre, som har opholdt sig tæt på fabrikken, har fået konstateret uhelbredelig lungehindekræft eller andre kræftformer.

LÆS OGSÅ: Dan blev dødssyg i sin læretid: Nu kæmper han for, at andre ikke skal lide samme skæbne

Når der i 2021 stadig ikke er mere kontrol med den måde, materialet håndteres på, så er det en direkte hån mod de ofre, som asbesten allerede har krævet. Og selvom en ny lov nu vil udvide retten til erstatning for asbestofre, så ændrer det ikke på, at folk stadig udsættes for det livsfarlige materiale den dag i dag.

Stil flere krav

Asbest er et problem, som vedrører os alle. Det kan findes stort set overalt i bygninger opført før 1990. Derfor undrer jeg mig over, at der ikke er strengere krav til virksomheder, som fjerner asbest. De burde underlægges krav til autorisation, ligesom fx VVS- og el-arbejde. Det ville sikre, at der stilles større krav til dem, der udfører arbejdet, samtidig med at det vil give mulighed for at tilbagekalde autorisationen, hvis virksomheden viser sig ikke at leve op til det ansvar, som opgaven kræver.

LÆS OGSÅ: Region hemmeligholdt asbestfund på prestigeprojekt: Håndværkere udsat for farligt arbejdsmiljø

Vi kan ikke skrue tiden tilbage, og vi kan ikke undgå, at vi kommer til at støde på asbest, når vi renoverer eller river bygninger ned i fremtiden. Men ved at stille flere krav og ved at skærpe sanktionerne kan vi gøre meget for at sikre, at regningen for fortidens synder ikke endnu en gang betales med menneskeliv.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR