Inspiration:
Skohorn og selvhjulpne børn forbedrer pædagogers arbejdsdag: "Små ting gør forskellen"
Artiklen blev bragt første gang den 11. juni 2019.
I Børnehuset Kronhjortløkken i Odense arbejder den 54-årige pædagog Lotte Kjeldsen. Det har hun gjort i 23 år. Hun er mærket på krop og sjæl af et helt arbejdsliv i daginstitutioner.
For et år siden hjalp Lotte Kjeldsen og hendes kolleger børnene med stort set alt. De skulle løftes op på puslebordet og have hjælp til at åbne ostehapserne, de havde med i madpakken. Nu ser situationen ganske anderledes ud: Børnene er i dag selvhjulpne, og det har haft en positiv effekt på Lotte Kjeldsen og hendes kollegers fysiske arbejdsmiljø.
- Børnene er blevet vores samarbejdspartnere, og de er blevet selvhjulpne. Det er små ting, der gør forskellen. Nu lægger de selv madkassen tilbage i køleskabet, når de har spist, og vi har fået indrettet puslebordet således, at børnene selv kan kravle op på det, fortæller Lotte Kjeldsen.
Hun er faktisk den væsentligste årsag til, at det fysiske arbejdsmiljø er blevet opprioriteret i Børnehuset Kronhjortløkken. Sammen med omkring 200 pædagoger i Odense Kommune har hun været på kursus og er blevet uddannet ergonomivejleder.
På et tredages kursus har Lotte Kjeldsen lært, hvordan man kan få et bedre arbejdsmiljø til glæde for både børn og voksne ved at kombinere pædagogik og børns motoriske udvikling med fokus på forebyggelse af muskel-skeletbesvær hos medarbejderne.
I dag har Odense Kommune som minimum én ergonomivejleder i hvert børnehus, og tiltaget har øget fokus på et bedre arbejdsmiljø i Odenses daginstitutioner. Indsatsen blev belønnet, da kommunen i april vandt Arbejdsmiljøprisen 2019 i kategorien muskel-skeletbesvær.
Lotte Kjeldsen blev overrasket, da hun hørte, at Odense Kommune havde vundet prisen.
- Det var lidt sejt, og jeg blev meget overrasket. Vi gik efter at vinde, men da de råbte vores navn op, kom det alligevel som en overraskelse, siger hun.
Dagplejere døjede med nedslidning
Ideen til at indføre ergonomivejledere i daginstitutionerne kom efter et pilotprojekt med ergonomivejledere i Odense Kommunes dagpleje.
Projektet blev en så stor succes, at man gjorde det permanent i alle dagtilbud, fortæller Karen Louise Reeh, HR- og arbejdsmiljøkonsulent i Børn- og Ungeforvaltningen.
- Der var flere dagplejere, der døjede med meget slidgigt, rygmester og generel nedslidning. Vi tænkte, at vi måtte gøre noget for at løse problemet, siger hun.
- Arbejdsmiljøarbejdet har de sidste 10 år gennemgået en stor forvandling. Vi kan mærke, at når vores pædagoger har været på kursus om ergonomi, kommer de tilbage med ny viden og en kæmpe gejst til at ville implementere de nye tiltag i det daglige arbejde. Det er fantastisk, at vi kan understøtte børnenes motoriske udvikling samtidig med at forbedre arbejdsmiljøet og undgå nedslidning, siger Karen Louise Reeh.
Artiklen fortsætter under faktaboksen
FAKTA: Indsatsen rummer fire forebyggende elementer
1) Ergonomivejlederuddannelse til medarbejdere i børnehuse og dagplejen
2) Temadage om adfærdsdesign - og psykologi
3) Mulighed for at søge puljemidler til indkøb af ergonomiske hjælpemidler
4) Site på intranettet hvor der ligger inspiration, konkrete eksempler fra andre børnehuse/dagplejen, værktøjer til at koble kerneopgaven og ergonomi sammen etc.
Lotte Kjeldsen er glad for, at børnene er blevet mere selvhjulpne. Når man har arbejdet som pædagog i flere årtier, kan man godt mærke, at kroppen er brugt. Der er dog grænser for, hvor selvhjulpne små børn kan blive. Kan de ikke selv få regnfrakken på eller binde deres snørebånd, står Lotte Kjeldsen og kollegerne da også klar med en hjælpende hånd.
- Vi skal selvfølgelig ikke gøre børnene til voksenarbejdere, og vi hjælper dem, når der er ting, de ikke selv kan. Det, at vi har fokus på ergonomien, er jo ikke ensbetydende med, at vi ikke skal gøre vores pædagogiske arbejde. Det er vi meget bevidste om, siger hun.
Forældrene bliver løbende underrettet på intranettet om de nye tiltag, og de været med på de nye ideer, forklarer Lotte Kjeldsen.
Forældre bør købe sko med velcro
- Forældrene har været samarbejdsvillige, og det er vi glade for. Vi skriver til dem hver gang, vi indfører nye tiltag. Vi har blandt andet indført et skohorn, så børnene selv kan tage deres sko af og på. Vi har også skrevet til forældrene og anbefalet dem, at de køber sko med velcro til deres børn, så vi undgår at bukke os ned og hjælpe dem med at binde snørebånd, fortæller Lotte Kjeldsen.
Ifølge Karen Louise Reeh er det en fordel, at mange af ergonomivejlederne samtidig er arbejdsmiljørepræsentanter.
- Det handler om at have en medarbejdergruppe, der er dygtige til at komplimentere hinanden. Det gælder om at have en række nøglepersoner, der hver især er dygtige inden for deres felt. Når arbejdsmiljørepræsentanterne i forvejen har fokus på arbejdsmiljøet, er det oplagt, at de også er ergonomivejledere, siger hun.
Lotte Kjeldsen kan efter et langt arbejdsliv snart trække sig tilbage. Hun mener, at det er vigtigt, at især de yngre kolleger har fokus på ergonomien. De har udsigt til at være mange år i faget og er i risikozonen for at blive nedslidt, hvis de ikke passer på, advarer hun.
- De unge og nyuddannede skal holde i mange år endnu, og de skal passe på med ikke at blive nedslidt før tid. Det er vigtigt, at de husker på at passe på deres ryg og led, lyder det fra Lotte Kjeldsen.
Se video om indsatsen: