Lønmodtagere: Arbejdsgivere skal prioritere stressforebyggelse over klima og udsatte

20200902-130406-A-1920x1280we__1_
Genrefoto. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Det er vigtigere for et flertal af lønmodtagerne at forebygge stress frem for at agere klimabevidst udadtil. Det viser en ny rapport om blandt andet CSR.

Telefonen kimer, kollegerne taler højere end normalt, og det føles som om, at kroppen er sat i alarmberedskab. 430.000 danskere oplever symptomer på alvorlig stress hver dag.

Mange af os har nok oplevet stress på jobbet. Og stressforebyggende indsatser er da også vigtigt for danske lønmodtagere. Faktisk synes de fleste, at det er vigtigere, at deres arbejdsgiver forebygger stress frem for at agere klimabevidst. 

Det fremgår af en ny rapport fra Konsulenthuset Ballisager, hvor lønmodtagere blandt andet er blevet spurgt om, hvor vigtigt det er, at deres arbejdsgiver er med til at forebygge stress samt om de oplever, at de reelt gør det.

I rapporten svarer lønmodtageren gennemsnitligt, at det er meget vigtigt, at ens arbejdsgiver er med til at forebygge stress. Kæden hopper dog af, når selvsamme lønmodtagere oplever, at deres arbejdsgiver kun middelmådigt har fokus på stressforebyggelse.

LÆS OGSÅ: Hent inspiration: Unikt indblik i nordsjællandske kommuners sygefravær og arbejdsmiljø

Forebyggelse af stress er det vigtigste en arbejdsgiver kan have fokus på, hvis man spørger lønmodtagerne. Dernæst er det vigtigt for medarbejderne, at arbejdsgiverne er klimabevidste, tager 'medansvar for medarbejderens fysiske helbred', er inkluderende over for minoriteter og udsatte og har fokus på, at arbejdspladsen er på forkant med teknologisk udvikling. 

Der, hvor arbejdsgiverne mindst lever op til lønmodtagernes forventninger om at forebygge stress, er i medicinal-, kemi- og fødevarerindustrien, hvor lidt over en tredjedel har oplevet, at deres arbejdsgiver forebygger stress i begrænset omfang.

Dog er det ikke i alle brancher, det går lige skidt. Over halvdelen af lønmodtagere, der arbejder med information eller kommunikation, har oplevet, at arbejdspladsen i høj eller meget høj grad har været med til at forebygge stress.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse overrasker: Arbejdslivet er ikke den største udløser af stress

Undersøgelsen tager udgangspunkt i svar fra 1.500 danskere i alderen 18 til 65 år, hvor ansatte fra arbejdsområder fra 'ledelse og personale' til håndværkere og sygeplejerske er inkluderet.

Stress i Danmark

  • Hver dag er 35.000 danskere sygemeldt pga. et psykisk dårligt arbejdsmiljø, som kan resultere i eksempelvis stress, udbrændthed, depression og psykosomatiske symptomer.
  • 430.000 danskere, svarende til 10-12 procent, oplever symptomer på alvorlig stress hver dag.
  • I 2010 angav ca. 12 procent af danskerne over 15 år, at de var meget nervøse eller stressede. Det svarer til ca. 500.000 personer.
  • 250.000 – 300.000 danskere lider af alvorlig stress.
  • 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet pga. stress.
  • 1.400 danskere dør hvert år af psykisk arbejdsbelastning bl.a. forårsaget af stress.
  • 30.000 hospitalsindlæggelser om året pga. stress.
  • Hver femte, der bliver syg af stress, risikerer at miste sit job.
  • 3.000 personer bliver førtidspensionisteret om året pga. stress.
  • Ubehandlet stress forårsager over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser.

Kilde: Stressforeningen

GDPR