TEKNIQ Arbejdsgiverne: Er fire-dages arbejdsuge en fornuftig vej frem?

Anders_Fugmann_overenskomstchef_Tekniq_Arbejdsgiverne
Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Anders Fugmann, der er overenskomstchef for TEKNIQ Arbejdsgiverne, mener, at de enkelte virksomheder er de eneste til at vurdere, om en fire dages arbejdsuge fungerer for dem. Man skal være opmærksom på, at man ikke indfører en ’uhensigtsmæssig fire-dages arbejdsuge’, lyder det.

FLERE VIRKSOMHEDER HAR I DAG indført en såkaldt fire-dages arbejdsuge. Det vil sige, at medarbejdernes normale arbejdsuge på 37 timer fordeles på fire dage frem for de normale fem dage – mandag til fredag.

Temadebat: Fire dages arbejdsuge

Landet over forsøger både private og offentlige arbejdspladser sig med en fire dages arbejdsuge. Kan det forbedre trivslen og ikke mindst omsætningen - og er det overhovedet en god idé at forkorte arbejdsugen? Det har A4 Arbejdsmiljø spurgt en række aktører, eksperter og politikere om.

Foreløbige deltagere i debatserien:

  • Sara Vergo, formand for Djøf
  • Lisbeth Bech-Nielsen, MF, SF
  • Pedro Gomes, lektor i økonomi ved Birkbeck, University of London og forfatter til bogen 'Friday is the New Saturday'
  • Kent Friis Petersen, CEO Vest Administrationen
  • Mads Samsing, næstformand HK
  • Anders Fugmann, overenskomstchef, TEKNIQ Arbejdsgiverne
  • Pernille Garde Abildgaard, rådgiver, forfatter og indehaver af netværket Take Back Time
  • Karina Vincentz, borgmester Odsherred Kommune (Nyt Odsherred)
  • Janne Gleerup, lektor og ph.d. på Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet
  • Michael Pedersen, lektor og ph.d. på Copenhagen Business School
  • Torsten Gejl, MF, Alternativet

Spørgsmålet er, om dette er en farbar vej for virksomhederne, for medarbejdere, for produktiviteten og dermed for den samfundsøkonomiske udvikling i Danmark?

Ingen er bedre end virksomheden selv til at drive sin egen forretning
Anders Fugmann, overenskomstchef TEKNIQ Arbejdsgiverne

I TEKNIQ Arbejdsgivernes optik er det vigtigste, at virksomhederne har så fleksible rammevilkår som overhovedet muligt – ikke mindst i forhold til at tilrettelægge arbejdet. Og virksomhederne er de eneste til at vurdere, hvordan det fungerer bedst for dem. Virksomhederne kender det marked, de opererer i, og de kender også medarbejderne. De ved, hvad der skal til for at fastholde og rekruttere medarbejderne. Med andre ord: Ingen er bedre end virksomheden selv til at drive sin egen forretning.

LÆS OGSÅ: IT-virksomhed har ryddet op i spildtiden. Så er der i stedet fri hver fredag

Allerede i dag er der i varierende grad fleksibilitet i overenskomsterne til, hvordan man kan tilrettelægge arbejdet. I flere toneangivende overenskomster kan den ugentlige arbejdstid lægges på seks dage (mandag til lørdag inden for et givent tidsrum, som normalt er mellem kl. 06:00 til 18:00). Det vil altså sige, at de 37 timer kan placeres på disse seks dage uden særlig genebetaling, og virksomheden får fleksibilitet til arbejdstilrettelæggelsen.

ET KONKRET EKSEMPEL: I produktionshallen beslutter man, at nogle af medarbejderne arbejder 37 timer mandag til torsdag, mens nogle medarbejdere arbejder 37 timer onsdag til lørdag. Nu har den enkelte medarbejder en fire-dages arbejdsuge. For ejeren af virksomheden vil det sandsynligvis indebære, at selvom der nu er gang i maskinerne i seks dage frem for de almindelige fem dage om ugen, så vil produktionsapparatet i nogle af dagene ikke være oppe at køre i samme omfang som ved en 'klassisk' fem-dages uge, fordi der mandag, tirsdag, fredag og lørdag er færre medarbejdere på arbejde (her går vi ud fra, at virksomheden ikke ansætter flere medarbejdere, men anvender den hidtidige medarbejderstab).

LÆS OGSÅ: Caroline og kollegerne gik ned i timer og løn, men op i trivsel og arbejdsglæde

Der er derfor mange måder at sammensætte sin fire-dages arbejdsuge på. Om ovenstående scenarie på den enkelte virksomhed vil være en fordel eller et bedre alternativ til den 'klassiske' indretning af virksomhedens drift vil alene kunne vurderes af den enkelte virksomhed. Hvis en virksomhed vurderer det driftsmæssigt fornuftigt, så vil det være muligt at fordele medarbejdernes arbejdstid således, at der arbejdes alle seks dage, og medarbejderne vil fortsat have en fire-dages uge. Det kan besluttes enten ensidigt fra arbejdsgivers side eller i henhold til lokal aftale med medarbejderne – afhængig af overenskomst.

Selvfølgelig vil medarbejdere gerne arbejde syv timer mindre og få samme løn, for det er jo reelt et kæmpe lønhop. Åbenlyst for enhver giver det stigende omkostninger for virksomheden
Anders Fugmann, overenskomstchef TEKNIQ Arbejdsgiverne

Selve øvelsen kan have nogle synergieffekter eller give anledning til afledte ændringer i produktionen/virksomhedsdriften, som kan være gavnlige for den enkelte virksomhed. Mulighederne er mange. Det er også en proces, der indebærer risici, da der er risiko for, at nogle af medarbejderne ikke ønsker dette, hvormed disse søger andre græsgange. Derfor er det en proces, der skal ske med udgangspunkt i tæt kommunikation med medarbejderne.

I DEBATTEN I MEDIERNE er der nogle gange blevet sat lighedstegn mellem en fire-dages arbejdsuge, og så det at arbejde deltid på 30 timer. Som virksomhed skal man dog være opmærksom på, at man ikke indfører en ’uhensigtsmæssig fire-dages arbejdsuge’. Selvfølgelig vil medarbejdere gerne arbejde syv timer mindre og få samme løn, for det er jo reelt et kæmpe lønhop.

Åbenlyst for enhver giver det stigende omkostninger for virksomheden, der bliver nødt til at sælge produkterne dyrere, for at det løber rundt, og dermed taber kampen mod konkurrenterne. Når de danske virksomheder ikke længere kan følge med i konkurrencen, så taber hele Danmark. Vi taber indtjening og skattebetalinger i dag, vi taber morgendagens vækstmuligheder, og vi taber gode jobs og danske virksomheder.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR