Togpersonale bekymrede for mundbindskrav: Frygter konflikter med passagerer

20200822-112740-L-1920x1280we
84 procent af togpersonalet har oplevet konflikt med passagerer, der ikke vil bære mundbind i toget. Det fremgår af Dansk Jernbaneforbunds undersøgelse fra oktober 2020. (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Togpersonalet er bekymrede for en forøgelse af konflikter i den kollektive trafik, når mundbindskravet indføres i dag. DSB-medarbejder efterspørger strammere regler for mundbindsnægtere i togene.

- Det gibber i mig for at maltraktere hende der fuldstændigt. Jeg lover dig for, at lige så snart den krig er vundet, så er det sådan nogle typer, vi trækker ud på heden og nakkeskyder, og det mener jeg.

Udtalelsen kommer efter, at en togkontrollør i en lydoptagelse, Radio LOUDs morgenprogram Reporterne er i besiddelse af, beder passageren om at tage et mundbind på.

Begivenheden fandt sted i foråret 2021, da mundbind var påbudt i den kollektive trafik. Togpersonalet er nu bekymrede for, at konfliktniveauet vil stige i togene i forbindelse med genindførelsen af påbuddet fra mandag. Det fortæller Mikkel Channo Jessen, togfører og fællestillidsrepræsentant for togpersonalet i DSB til Radio LOUDs morgenprogram, Reporterne:

- Det påvirker arbejdsmiljøet negativt. Det har slidt på mine kollegaer, fordi, de ikke orker diskussionerne med kunder, der nægter at tage mundbind på. Der er tilfælde, hvor man har måtte tilkalde politiet og hvor der har været konflikt i toget.

84 procent af togpersonalet har oplevet konflikt med passagerer, der ikke vil bære mundbind i toget. Det fremgår af Dansk Jernbaneforbunds undersøgelse fra oktober 2020 om medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø efter indførslen af krav om mundbind i den kollektive trafik.

Passagerer i den kollektive trafik behøver ikke at fremvise lægefaglig dokumentation for at hævde, at de er fritaget for kravet om mundbind. Men det udgør en sundhedsmæssig risiko for andre passagerer og togpersonalet, mener Mikkel Channo Jessen.

- Det har ingen konsekvens, fordi alle passagerer kan fritage sig selv sådan som bekendtgørelsen er skrevet. Hvis ikke der er nogle konsekvenser, så er der mange, som vælger at ignorere det, siger Mikkel Channo Jessen til Reporterne på Radio LOUD.

Derfor foreslår fællestillidsrepræsentanten for togpersonalet i DSB, at bekendtgørelsen om krav om mundbind skal ændres således, at læger fremover skal vurdere, om den enkelte borger kan fritages for at bære mundbind i den kollektive trafik.

- Det burde være en lægefaglig vurdering, hvorvidt man burde fritages, og så burde det ligge i ens coronapas, så vi ikke skal vurdere den enkelte passagerer. Så vil vi bare kunne bede passageren om at vise coronapasset, hvor det vil fremgå, at de er fritaget efter en lægefaglig vurdering, siger Mikkel Channo Jessen, der er togfører og fællesrepræsentant for togpersonalet i DSB, for Reporterne på Radio LOUD.

GDPR