Torsten Gejl: Stik en kæp i hamsterhjulet - vi trænger til at opgør med 37 timers arbejdsuge

Torsten_Gejl_MF_Alternativet_Tre_to_1920_px
"Jeg tror på, at en fire-dages arbejdsuge er vejen frem," skriver politisk ordfører for Alternativet, Torsten Gejl. Foto: Pressefoto/privat
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Flere og flere danskere risikerer deres helbred på et arbejdsmarked, der presser dem til kanten. En af løsningerne er at reducere arbejdstiden og indføre en fire-dages arbejdsuge. Det kræver en håndsrækning til virksomheder i form af viden og rådgivning.

430.000 DANSKERE HAR ifølge Stressforeningen symptomer på alvorlig stress. Stress har store menneskelige omkostninger og koster samfundet cirka 40 millioner om dagen i form af sygedage, tidlige dødsfald og udgifter til sundhedsvæsnet.

Temadebat: Fire-dages arbejdsuge

Landet over forsøger både private og offentlige arbejdspladser sig med en fire-dages arbejdsuge. Kan det forbedre trivslen og ikke mindst omsætningen - og er det overhovedet en god idé at forkorte arbejdsugen? Det har A4 Arbejdsmiljø spurgt en række aktører, eksperter og politikere om.

Foreløbige deltagere i debatserien:

  • Sara Vergo, formand for Djøf
  • Lisbeth Bech-Nielsen, MF, SF
  • Pedro Gomes, lektor i økonomi ved Birkbeck, University of London og forfatter til bogen 'Friday is the New Saturday'
  • Kent Friis Petersen, CEO, Vest Administrationen
  • Mads Samsing, næstformand i HK
  • Anders Fugmann, overenskomstchef, TEKNIQ Arbejdsgiverne
  • Pernille Garde Abildgaard, rådgiver, forfatter og indehaver af netværket Take Back Time
  • Karina Vincentz, borgmester i Odsherred Kommune (Nyt Odsherred)
  • Michael Pedersen, lektor og ph.d. på Copenhagen Business School
  • Torsten Gejl, MF, Alternativet
  • Janne Gleerup, lektor og ph.d. på Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet

Vi er nødt til at stikke en kæp i hamsterhjulet, og et af de håndtag, vi skal skrue på, er arbejdstiden.

Virksomhed: Medarbejderne når det samme

Flere og flere virksomheder er allerede begyndt at ændre arbejdstiden ved at indføre fire-dages arbejdsuge. Det sker på det offentlige, det kommunale og på det private arbejdsmarked. Omstillingen er sket i kommuner som Odsherred Kommune, i designvirksomheden Umage, i den danske afdeling af Amnesty International, i den digitale virksomhed Abtion, i fast food-kæden Sunset Boulevard, i det store arkitektfirma Arkitema og hos Toyota.

Vi skal huske, at 37 timer ”blot” er politisk bestemt
Torsten Gejl (MF), politisk ordfører Alternativet

Og resultaterne er større trivsel, mere arbejdsglæde og desuden også mere produktivitet.

Hos Abtion lyder det sådan:

"I Abtion er det blevet forbudt at arbejde om fredagen. Vores medarbejdere arbejder kun 30 timer om ugen. Men vi når det samme som før."

Et opgør med fortællingen om 37 timer

Meldingen om, at medarbejderne når det samme på kortere tid, lyder fra de andre virksomheder.

LÆS OGSÅ: Arken indfører fast fridag for at forbedre kritisabelt arbejdsmiljø

Det er altså ikke korrekt at konkludere, at virksomheder skal ud at hyre ekstra arbejdskraft, fordi der bliver produceret mindre på en fire-dages arbejdsuge. Det er dermed også en fejl at konkludere, at det er umuligt at omstille til en fire-dages arbejdsuge i en tid med mangel på arbejdskraft i Danmark.

Vi trænger til et opgør med fortællingen om, at en 37 timers arbejdsuge er det rigtige timetal for medarbejderne. Det er der nemlig ingen dokumentation for, og vi skal huske, at 37 timer "blot" er politisk bestemt.

Fire-dages arbejdsuge handler om at arbejde sundere

Når det lykkes virksomheder at holde produktiviteten på en fire-dages arbejdsuge handler det om måden at arbejde på. Det handler om at arbejde sundere, smartere og klogere. Metoden bag det at arbejde sundere gør ledelse og medarbejdere mere bevidste om, hvad man bruger tiden på – og samtidig fjerner det, som ikke giver værdi.

Som direktør Jens Brock fra Sunset Boulevard, der har øget virksomhedens omsætning, efter at virksomheden har indført fire-dages arbejdsuge, skriver til Finans, har omstillingen "krævet markante ændringer i vores vaner, og som vi ved, er vaner altså ikke noget, man bare lige ændrer på."

LÆS OGSÅ: Caroline og kollegerne gik ned i timer og løn, men op i trivsel og arbejdsglæde

For at lykkes med en fire-dages arbejdsuge kræver det for mange virksomheder, at de er villige til at se på ændringer i arbejdskultur og -vaner. Det kan være omstændeligt, og derfor vil Alternativet give virksomheder en håndsrækning i form af viden og rådgivning.

Virksomheder skal have hjælp til at indføre fire-dages arbejdsuge

I Alternativet ved vi godt, at en regering ikke bare nedsætter arbejdstiden. Det skal gøres sammen med arbejdsmarkedets parter i vores udmærkede danske overenskomstmodel.

Jeg tror på, at en fire-dages arbejdsuge er vejen frem, og jeg tror på, at det bliver et væsentligt rekrutteringsparameter i fremtiden
Torsten Gejl (MF), politisk ordfører Alternativet

Men i Alternativet er et af vores vigtige valgønsker, at Folketinget arbejder målrettet for at indføre fire-dages arbejdsuge blandt statens medarbejdere.

Og samtidig vil Alternativet arbejde for, at alle virksomheder får mulighed for at hente viden, rådgivning og assistance til en omstilling til fire-dages arbejdsuge. Med viden og rådgivning kan virksomheder træffe beslutninger på baggrund af erfaringer og dermed implementere omstillingen klogt.

LÆS OGSÅ: Fire dages arbejdsuge gør det ikke alene - sådan får din virksomhed succes med rekruttering

Vi vil derfor afsætte 100 millioner kr. til en fond, der skal samle erfaringer og viden og rådgive virksomheder – for vi er nødt til at bremse hamsterhjulet.

Jeg tror på, at en fire-dages arbejdsuge er vejen frem, og jeg tror på, at det bliver et væsentligt rekrutteringsparameter i fremtiden.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR