Ugens overblik: Brobyggeri har betydet 25 arbejdsulykker og ny EU-forskning om små virksomheder

BeFunky-collage__29_
Ugens overblik: Brobyggeriet ved Roskilde Fjord, sosu-hjælper Jette Høi Pedersen og små landbrugsvirksomheder i Europa. Foto: Collage/Linda Kastrup/Nigel Roddis/Ritzau Scanpix/TV2 FYN
A4 Arbejdsmiljø giver dig et overblik over væsentlige arbejdsmiljøhistorier fra ugen. Læs blandt andet om et nyt, treårigt forskningsprojekt fra Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur.

Arbejdsskadesag kører på 12. år: Nu har sagen fået store konsekvenser

I oktober 2007 kom social- og sundhedshjælper Jette Høi Pedersen til skade med sin skulder, da hun på jobbet ville hjælpe en ældre borger, der gled på gulvet.

Her 12 år efter venter hun stadig på en afgørelse i sin arbejdsskadesag og ikke mindst den erstatning, hun har udsigt til.

At sagen i den grad er trukket i langdrag har haft den betydning for Jette Høi Pedersen, at hun og familien er nødsaget til at flytte fra deres hus på Nordfyn.

- Min sag er kommet så langt ud, at det er til at græde over. Jeg synes, det er uretfærdigt, at det skal have så kæmpestore konsekvenser for os, at sagen ikke bliver afsluttet, udtaler Jette Høi Pedersen til Fagbladet FOA.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har planer om at ændre loven om arbejdsskadesikring, og ifølge regeringens lovprogram forventes det, at der bliver fremsat et lovforslag i slutningen af januar 2020.

Læs i øvrigt A4 Arbejdsmiljøs interview med ministeren her.

Nyt brobyggeri har betydet 25 arbejdsulykker

På to et halvt år har der været 25 arbejdsulykker i forbindelse byggeriet af den ny Kronprinsesse Marys Bro ved Roskilde Fjord.

Det oplyser ingeniørvirksomheden Niras i en pressemeddelelse.

Otte af arbejdsulykkerne har betydet sygefravær, mens 17 af dem har været uden fravær.

- Når man kigger på størrelsen af projektet og hastigheden, hvormed vi har bygget broen, så er det en meget fin statistik, siger Niras’ arbejdsmiljøkoordinator Lars Jensen.

Der har været afholdt 130 sikkerhedsmøder i forbindelse med byggeriet. Kronprinsesse Marys Bro åbnede for bilister den 28. september 2019.

Ny EU-forskning: Sådan forbedres arbejdsmiljøet i de mindste virksomheder

Den 16. Oktober blev der afholdt en konference i Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur i Bruxelles. Temaet var arbejdsmiljøet i mikrovirksomheder og små virksomheder, hvor fokus var på bygge- og anlægsbranchen og landbrug.

På konferencen blev et treårigt forskningsprojekt om emnet præsenteret. Projektet konkluderer blandt andet, at hvis man skal forbedre arbejdsmiljøet i mikrovirksomheder og små virksomheder er der behov for at styrke de statslige systemer til regulering og tilsyn i alle EU’s medlemsstater.

Projektet henviser også til betydningen af at inddrage fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer i udviklingen af politikker, som kan nå ud til mikrovirksomhederne og de små virksomheder.

Læs mere her.

Alenetid og højt arbejdstempo for unge på digitale arbejdsmarkeder

I en ny undersøgelse har Aalborg Universitet sammen med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) undersøgt risici og arbejdsmiljøet blandt unge på de nye digitale arbejdsmarkeder, der blandt andet tæller bloggere og influenter.

Bloggere og influenter tjener blandt andet penge på at lægge videoer ud af dem selv på de sociale medier som eksempelvis YouTube.

Undersøgelsen peger på, at bloggere og influenters løn- og arbejdsvilkår er svære at gennemskue, mens arbejdstempoet er meget højt, og at de unge står helt alene med arbejdsrelaterede problemer.

Læs mere om undersøgelsen i A4 Arbejdsliv.

 

GDPR