Forbereder sig på corona-vinter: Nye initiativer skal stoppe smitteudbrud blandt udenlandsk arbejdskraft

20150313-110502-A-1920x1277we
Danish Crown har fra denne uge indført en ny teststrategi for ansatte på slagterierne i Horsens og Holsted. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Både Danish Crown og byggebranchen er bevidste om, at coronasmitte blandt vandrende arbejdstagere udgør en trussel mod inddæmningen af smitten herhjemme. Nu sætter regeringen, Danish Crown og DI Dansk Byggeri ind med nye initiativer.

Fra og med denne uge har regeringen indført krav om en negativ corona-test for at komme ind i landet for udenlandsk arbejdskraft, der kommer fra lande med stor smittespredning.

Kravet kommer, efter såkaldte vandrende arbejdstagere de seneste uger har udgjort en betragtelig andel af nye corona-tilfælde herhjemme. Beskæftigelsesministeriet kunne lørdag oplyse, er der den seneste uge er registreret 172 smittefælde blandt polakker i Danmark. Det svarer til 5,2 procent af alle smittede i Danmark i samme periode. 

LÆS OGSÅ: Op mod 50 østarbejdere smittet i nyt corona-udbrud

Et af de slagterier, der flere gange har været ramt er corona-udbrud, er Danish Crown: Først i Ringsted, siden i Horsens og senest i Holsted i Vejen Kommune. Her kunne to andre slagterier også rapportere om udbrud

Pressechef i Danish Crown, Jens Hansen, fortæller, at koncernen har gjort alt, hvad der står i dens magt, for at begrænse smittespredningen. 

- Vi har gjort alt, hvad vi har kunnet for, at alt information foregår på deres eget sprog. Vi sætter målrettet ind med både sms'er såvel som materiale til uddeling, når vi har corona-tilfælde på vores fabrikker. Her tilretter vi det til den enkelte fabrik hver gang, så vi er sikre på, at de grupper, som taler et andet sprog, får den fornødne information og forstå budskaberne, siger Jens Hansen til A4 Arbejdsmiljø og uddyber:

- Hos Danish Crown er det sådan, at vi har en stor gruppe af medarbejdere, hvor både det at transportere sig sammen og bo flere sammen er deres levevis. Det betyder, at når der kommer coronasmitte ind i de grupper, så oplever vi en stor smittespredning.

Indfører hurtig-tests

I Danish Crown har man siden coronaudbrudet på Ringsted-slagteriet i begyndelsen af august foretaget temperaturmålinger af alle medarbejdere, når de møder ind på jobbet, ligesom alle ansatte nu arbejder med mundbind. Men på trods af alle forholdsregler har man endnu ikke kunnet holde coronasmitten væk fra slagterierne. 

Grundlæggende handler det jo om, at man ikke samler sig for tæt og holder god hygiejne. Dertil skal man være opmærksomme på vandrende arbejdstageres transport til og fra arbejde samt det botilbud, arbejdstageren benytter sig af
Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef, DI Dansk Byggeri

Fra regeringen lyder opfordringen nu, at arbejdsgivere, der stiller bolig til rådighed for ansatte, opfordres til at sikre, at der også forebygges mod corona i boligen. Derudover opfordres personer til at bære mundbind ved samkørsel fra boligen og til arbejdspladsen.

LÆS OGSÅ: Trods gode chancer for anerkendelse: Corona-arbejdsskadesager afvises

En opfordring, Danish Crown i denne uge har bedt deres medarbejdere om at håndhæve.

- Vi har erfaret, at vi blandt vores medarbejdere ser en større smitte, når de transporterer sig sammen – særligt over længere afstande. Og den er næsten fuldstændig sikker: Hvis der er en, som er testet positiv for corona, som har kørt sammen med tre andre, så bliver de tre andre også efterfølgende testet positive. Derfor opfordrer vi nu alle vores medarbejdere til at bære mundbind, mens de sidder i bilen, hvis de er to eller flere i bilen, siger Danish Crowns Jens Hansen.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter arbejder på at indføre en model, hvor arbejdsgivere kan afkræve medarbejdere at tage en corona-test, inden de sætter deres fødder på et slagteri eller byggeplads.

Hos Danish Crown er man allerede gået skridtet videre. Koncernen har fra denne uge effektueret en ny teststrategi, der i første omgang gælder medarbejderne på slagterierne i Horsens og Holsted. De vil systematisk blive testet med såkaldte hurtig-tests, der kan give svar efter blot 15 minutter.

- En ny strategi, der skal sikre, at vi fremadrettet forhåbentlig kan slå et smitteudburd ned langt hurtigere, siger Jens Hansen. 

Byggebranchen også ramt

Udfordringen med mange smittede blandt vandrende arbejdstagere er langt fra kun et problem i fødevareindustrien. Den seneste tid er der også set eksempler på smittespredning i bygge- og anlægsbranchen. Det blev pointeret flere gange under regeringens pressemøder i sidste uge. 

- Indtil for ganske nylig er vi lykkedes rigtig godt med at holde smitte ude af branchen, og det skyldes, at vi har været rigtig hurtigt ude med de her vejledninger, som vi har fået oversat til seks forskellige sprog – italiensk, polsk, lithausk, romansk, engelsk og tysk, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i DI Dansk Byggeri, til A4 Arbejdsmiljø. 

Det er måske ikke så mærkeligt, at man ikke interesserer sig meget for myndighedernes krav, hvis man kun er her i en kortere periode
Helge Hvid, professor emeritus, Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet

Derfor ærgrer det Mette Møller Nielsen, at en byggeplads i Faxe Kommune for nylig oplevede et smitteudbrud. Her blev i alt 81 byggearbejdere fra det polske entreprenørfirma Budomex testet positive.

- Vi var rigtig tidligt ude med vores branchevejledning i, hvordan man skal forbygge corona-smitte på bygge- og anlægspladser. Senere har vi tilmed lavet vejledninger til vandrende arbejdstagere om, hvordan man undgår at blive smittet og smitte andre: Grundlæggende handler det jo om, at man ikke samler sig for tæt og holder god hygiejne. Dertil skal man være opmærksomme på vandrende arbejdstageres transport til og fra arbejde samt det botilbud, arbejdstageren benytter sig af, siger Mette Møller Nielsen og tilføjer: 

- Den konkrete virksomhed her tænker nu i, at arbejdstagere skal bo på flere enheder, frem for at alle bor på det samme hotel eller vandrehjem.

Mette Møller Nielsen og branchefællesskabet i bygge- og anlægsbranchen vil nu opfriske over for medlemmerne, at de skal følge retningslinjerne, som står beskrevet i deres vejledninger.

- Derudover overvejer vi at lave nyt materiale til virksomheder om, hvad man gør, hvis man skulle blive ramt af et smitteudbrud, så man bedre og hurtigere kan indæmme smitten, siger hun. 

Tid trumfer kulturelle barrierer

Ifølge Helge Hvid, der er professor emeritus på Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet, skal arbejdsgivere og virksomheder være opmærksomme på, at kulturelle barrierer, men i særdeleshed tid har en betydning for, om udenlandske lønmodtagere i Danmark tager danske retningslinjer til sig. 

- Der er eksempler på, at virksomheder har overvundet kulturelle barrierer. Det handler blandt andet om, hvor længe folk arbejder sammen. Hvis der er stor, konstant udskiftning blandt medarbejdere, bliver sprogbarrierer en større barriere, end hvis der ikke er udskiftning: Kommunikationen kommer, hvis man arbejder sammen over længere tid. Over tid finder man ud af, hvordan de fælles normer er, siger Helge Hvid til A4 Arbejdsmiljø og tilføjer: 

- Det er måske ikke så mærkeligt, at man ikke interesserer sig meget for myndighedernes krav, hvis man kun er her i en kortere periode.

GDPR