Cepos-økonom:
Dumpekarakter til rød bloks alt for generøse kontanthjælpssystem

20181011-135253-4-1920x1281we__2_
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
4. aug. 2022 06.15
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

I ET DEBATINDLÆG PÅ A4 BESKÆFTIGELSE kritiserer vicedirektør i Cevea, Alexander Grandt, mit syn på den røde kontanthjælpsaftale.

LÆS OGSÅ: Debat: Det er noget sludder Cepos - der er masser af incitamenter til at tage sig et arbejde

Generelt er gevinsten ved at tage et fuldtidsjob mere end halveret for enlige forsørgere sammenlignet med VLAK-perioden. F.eks. havde en enlig kontanthjælpsmodtager med to børn med VLAK-regler 4.800 kroner i gevinst ved at tage et lavtlønsjob på fuld tid. Det er nu mere end halveret til 2.100 kroner med den nye kontanthjælpsaftale.

Temadebat: Et nyt ydelsessystem

Der er nu landet en politisk aftale om fremtidens kontanthjælpssystem. A4 Beskæftigelse har spurgt en række aktører, hvad de mener om aftalen, og hvordan et nyt ydelsessystem i deres optik burde udformes.

Foreløbige deltagere i temadebatten:
Ask Svejstrup, sekretariatsleder i Sand - De hjemløses landsorganisation
Kira West, formand for Rådet for Socialt Udsatte
Alexander Grandt, vicedirektør Cevea
Fini Beilin, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening
Lizette Risgaard, formand Fagbevægelsens Hovedorganisation
Mads Lundby Hansen, cheføkonom Cepos
Karsten Hønge, politisk ordfører SF
Karina Sørensen, beskæftigelsesfaglig medarbejder i Viborg Kommune
Hans Andersen, beskæftigelsesordfører Venstre
Lene Roed, formand HK Kommunal
Mads Bilstrup, formand Socialrådgiverne
Niels Flemming Hansen, beskæftigelsesordfører Konservative

Forhøjelsen af ydelserne i den nye kontanthjælpsaftale er så høj, at de samlede udbetalte ydelser nu overstiger niveauet før indførelsen af kontanthjælpsloftet. Så selvom Socialdemokraterne lægger vægt på, at man stadig har et loft over ydelserne, så er vi reelt der, hvor ydelserne er højere end da man indførte kontanthjælpsloftet

DEN NYE KONTANTHJÆPSAFTALE indebærer desuden en stor risiko for lavindkomstfælder, hvor kontanthjælpsmodtagere holdes på kontanthjælp suppleret med lidt småjobs ca. ti timer om ugen. For der er stort set ingen gevinst for kontanthjælpsmodtagere ved at gå fra en arbejdsuge på ti timer til fuld tid. Gevinsten er på cirka 500 kroner for en enlig mor med to børn. Indkomsten går op fra 23.500 kroner til 24.000 kroner. Det svarer til en timeløn på knap 5 kroner eller en marginalskat på 97 procent. Det er absurde tal, og det er usundt for arbejdskulturen. Jeg vil faktisk betegne det som lovsjusk. Jeg gad nok vide om aftalepartierne vidste det her, da de indgik forliget.

Samlet vil jeg give en dumpekarakter til rød bloks nye komplicerede og alt for generøse kontanthjælpssystem
Mads Lundby Hansen, cheføkonom Cepos

Når der næsten ikke er gevinst ved at gå fra ti til 37 timer, skyldes det primært, at lønindkomsten stort set modregnes en til en i kontanthjælpen. Tjener du 100 kroner ekstra, så mister du 100 kroner i kontanthjælp. Desuden mister man det nye børnetillæg og fritidstillæg, når man arbejder fuld tid og dermed ryger ud af kontanthjælpssystemet. Grunden til at marginalskatten ikke er over 100 procent, men 97 procent er jobfradraget og beskæftigelsesfradraget.

LÆS OGSÅ: Få overblikket: Her er de mest centrale pointer i ny aftale om kontanthjælp

Regeringens nye kontanthjælpsaftale med rød blok ser i øvrigt i høj grad bort fra Ydelseskommissionens arbejde. Det er ærgerligt, fordi Ydelseskommissionen leverede et godt bud på et meget mere simpelt og forståeligt kontanthjælpssystem (om end deres ydelser var for høje).

REGERINGEN BURDE HAVE TAGET udgangspunkt i Ydelseskommissionens model. Det har man ikke gjort, og man står tilbage med et kontanthjælpssystem, som er så kompliceret, at mange ikke vil kunne forstå det. Desuden har man som nævnt forhøjet ydelserne markant. Samlet vil jeg give en dumpekarakter til rød bloks nye komplicerede og alt for generøse kontanthjælpssystem.

LÆS OGSÅ: Analyse: Kontanthjælpsaftalen er en kæmpe sejr for Hummelgaard

Cevea kritiserer, at vi lægger 133,5 kroner til grund for timelønnen for en lavtlønnet. Her ligger vi noget over de 123 kroner, som Ydelseskommissionen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) anvender i deres beregninger. I den forbindelse undrer jeg mig over, at Cevea og Alexander Grandt ikke har været ude med en hård kritik af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. 

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].