Dansktop-kongen Finn Sørensen anmelder sygeplejerskernes strejkesange: Her er de bedste

20210710-143043-L-1920x1277we
Formand for DSR Kreds København Kristina Robins taler til demonstration på Christiansborg Slotsplads, inden der synges på livet løs. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Tidligere MF for Enhedslisten Finn Sørensen var for nylig konge af hitlisterne med protestsangen 'Sæt Lærkesletten Fri', der lå nummer ét i månedsvis. A4 Overenskomst har bedt den tidligere Røde Mor-sangskriver kåre de bedste slagsange fra sygeplejerskernes konflikt.
Foto: PR/Enhedslisten

Hvad er en strejke uden sange? Det er som et dæk uden slange. Ja, jeg har selv fundet på det, men det er jo en gammel sandhed, hvis man ellers interesserer sig for strejkesange. De store strejker har næsten altid affødt mange sange skrevet af de strejkende selv, eller af kunstnere med tæt tilknytning til strejkebevægelsen.

Tænk bare på ”Wich side are you on” skrevet af Florence Reece under den store minearbejderstrejke i Kentucky i 1931 samme aften som Sheriffen og andre bøller, der var i mineejernes sold, havde terroriseret hendes familie og beskudt hendes hus. Så hedt går det heldigvis ikke til under sygeplejerskernes strejke.

Men sygeplejerskerne har om nogen været i stand til at anvende sangen som våben i deres faglige kamp. En kamp, der ofte har medført lange strejker, hvor arbejdsgiverne (og det er jo os alle sammen, husk lige det!) vender det døve øre til. Derfor må der råbes højt, bogstaveligt talt, i håb om, at vi alle sammen hører efter, og lægger pres på de politikere, der sidder på pengekassen.

LÆS OGSÅ: Er regeringsindgreb sidste farbare vej i sygeplejerskernes konflikt? Det har Grete Christensen et kryptisk svar på

Således også under den igangværende strejke. På Dansk Sygeplejeråds hjemmeside kan man finde hele 15 strejkesange, næsten alle sammen spritnye. Herudover gemmer der sig helt sikkert en masse andre, som endnu ikke er nået frem til DSR´s hjemmeside. Men ros til DSR for at samle dem sammen og offentliggøre dem.

Versefødderne knaser ganske vist lidt, der bliver også snydt lidt på rimene, men den har en stor styrke
Finn Sørensen, protestsanger og tidligere folketingsmedlem (Ø)

Jeg har fået den spændende opgave at anmelde dem og vælge nogle af de bedste. Lidt utaknemmeligt job, for hvem bestemmer om en strejkesang er god? Det gør dem, der synger den. Den sang, der bliver sunget mest og af flest, det er den bedste strejkesang. Og sådan må det være. For strejkesangens formål er jo netop at skabe sammenhold og kampgejst hos alle de strejkende, og sympati hos andre. Men der er nok nogle enkle spilleregler, hvis man vil nå dertil.

Budskabet være enkelt og klart, det skal i få ord udtrykke, hvad formålet med strejken er. Melodien skal være nem at synge med på, og nem at huske. Det skal teksten også. Det virker, hvis der er tale om korte linjer, hvor rimene og versefødderne passer, og med normal dansk ordstilling lige ud af landevejen.

Det er der flere af sygeplejerskernes sange, der lever op til. Og de sætter alle sammen ord på strejkens overordende budskab: ”Vi er mere værd”. Personligt kan jeg bedst lide de lidt primitive, der hamrer budskabet fast, ikke for mange argumenter og teknikaliteter. Syng af hjertet, eller af karsken bælg som vi sagde i gamle dage.

Med den målestok vil jeg sige, at førstepladsen må gå til ”Det er ikke særlig fedt” på melodien ”Det´hammer-hammer-fedt”. Lige i øjet på alle parametre!

Artiklen fortsætter under sangteksten

Det er ikke særlig fedt

Melodi: Det hammer hammer fedt……

Vi står nu sammen her
nu vil vi ikke mer’
pungen den er tom
og det må laves om
Tjeneste-mands-reformen
skal ikke være normen
Vi er nemlig meget mere værd

Omkvæd:
// Det ikke særlig fedt
at vi får alt for lidt
Lønnen er til grin
ser du parodi’n?
Nu er det på tide //
de får det at vide
Vi er nemlig meget mere værd

Andenpladsen går til ”Røde – hvide – sygeplejersker”. (Gæt selv melodien). Versefødderne knaser ganske vist lidt, der bliver også snydt lidt på rimene, men den har en stor styrke: Den henvender sig direkte til den danske befolkning (vel vidende, at uden støtte derfra, ingen resultater). Den spiller direkte på den fællesskabsfølelse, der opstod omkring det danske landshold ved EM. Den spiller nænsomt på den røde farve, som statsministeren af nogle kædes sammen med, og på de hvide sygeplejersker. Godt gået.

Artiklen fortsætter under sangteksten

Røde – hvide … SYGEPLEJERSKER

Melodi: Vi er røde, vi er hvide

Sundhedsvæsnet her i landet
det funger’, fordi blandt andet
sygeplejerskerne spæner -
skønt en sølle løn vi tjener.
Nok er nok - vi går og siger.
Slut med lousy løn til piger!
Der skal flere penge til,
hvis I sygeplejersker vil.

Omkvæd:
Vi er røde - vi er hvide.
Er I med os - side om side?
Vi er røde - vi er hvide.
Er I med os - side om side?

Mette F får åndenød.
Når hun ser vor trøje rød.
Mon hun snart kan se fornuft -
Før vi alle er forduft’.
Moder Danmark elsker alle
sygeplejersker - og kalder:
Stå nu sammen i en flok.
Og vi siger NOK er NOK

På tredjepladsen er vi tilbage til det enkle og slagkraftige med ”Mere værd – værd” på omkvædet fra ”jubi jah, jah…”. Så enkelt kan det siges.

Artiklen fortsætter efter sangteksten

Mere værd - værd

Melodi: Jubi – jæh

Mere værd – værd, vi er mere værd.
Mere værd, ja – vi er mere værd.
Ud med tjen’stemandsreformen!
Ligeløn, det skal vær’ normen.
Sygeplejersker er meget mere værd!

Men jeg kan jo sagtens tage fejl. Det er jo sygeplejerskerne og alle deres sympatisører (ganske vist også mig selv), der bestemmer.

LÆS OGSÅ: Analyse: Grete Christensen vil føre guerillakamp mod regionerne, men det rigtige mål ligger ved poolen

Og så er der jo kun en ting at sige: Tag bladet fra munden og syng de mange gode strejkesange. Det er sundt at synge, det styrker blodomløbet - også i hjernen. Det er især godt for dem, der gerne vil tie strejken, dens årsager og indlysende løsninger ihjel!

GDPR