
Tirsdag den 15. december er en mærkedag for landets offentlige ansatte.
Startskuddet til OK21, overenskomstforhandlinger for over 700.000 ansatte, har lydt. I dag har organisationerne udvekslet krav. I de kommende dage er der planlagt en række digitale møder.
Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer omkring 571.000 ansatte i de 98 kommuner og de 5 regioner, plejer at holde repræsentantskabsmøde op til jul i Arbejdermuseets festsal. Men denne formiddag foregik det virtuelt
Læs også: OK21: Corona får ikke offentligt ansatte til at lempe på krav
Lønstigninger skal sikre reallønnen
Fagbevægelsen har netop afleveret sine OK21-krav til modparten i KL og Regionerne.
Her stilles der blandt andet krav om generelle lønstigninger, der som minimum sikrer reallønnen, krav om midler til et lavt- og ligelønsprojekt og midler til organisationsforhandlingerne.
Jeg forventer en overenskomst med afsæt i den virkelighed, vi er i nu. Situationen er en helt anden end ved OK18. Dengang var der højkonjunktur. Nu har vi en krise, og vi har en stor usikkerhed. Så det kommer til at præge OK21
Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.
Forhandslingsfællesskabet ønsker desuden en styrket indsats for at fastholde seniorer. En arbejdsmiljøindsats, der både udvikles og styrkes, er også en del af Forhandlingsfællesskabets krav.
- Der er for, at OK-21 også er med til at udvikle attraktive arbejdspladser i kommuner og regioner. Der var i forvejen et højt arbejdspres – så kom coronaen og strammede grebet endnu mere. Alle faggrupper har udvist stor fleksibilitet under covid-19 og sikret, at den offentlige sektor har fungeret til gavn for borgerne og velfærden. Vi er med på, at der er større usikkerhed om økonomien end normalt. Men vi anerkender ikke, at der kun skulle være økonomi til et magert resultat. Vi skylder vores medlemmer et ordentligt resultat, siger Mona Striib, formand for Forhandlingsfællesskabet.
Se alle Forhandlingsfællesskabets krav her.
Stor usikkerhed
Hos arbejdsgiverne pointerer KL, at den kommende overenskomstfornyelse skal ske inden for en samfundsøkonomisk ansvarlig ramme. Konsekvenserne af coronakrisen er usikre, fastslår Michael Ziegler, der repræsenterer arbejdsgivere for 417.000 kommunalt ansatte.
– Jeg forventer en overenskomst med afsæt i den virkelighed, vi er i nu. Situationen er en helt anden end ved OK18. Dengang var der højkonjunktur. Nu har vi en krise, og vi har en stor usikkerhed. Så det kommer til at præge OK21, siger Michael Ziegler til A4 Overenskomst.
KL går til forhandlingerne med et ønske om at udvikle attraktive arbejdspladser og sikre effektive kommuner. Det skal blandt andet ske ved at have fokus på rekrutteringsudfordringer og fastholdelse af erfarne medarbejdere.
Læs også: Topforhandlere før OK21: Offensive trods coronakrise
KL ønsker at sikre et godt og langt arbejdsliv i kommunerne. Der skal skabes rammer, der kan motivere de erfarne og ældre medarbejdere til at blive længere på det kommunale arbejdsmarked.
– I dag har vi allerede gode seniorordninger. Men vi vil gerne diskutere med de faglige organisationer, om vi kan gøre noget, som har større effekt. I dag har vi jo seniordage, og det anfægter vi sådan set ikke. Men ordningen i sig selv kan jo risikere at suge noget arbejdskraft væk. Omvendt skulle det også gerne føre til, at der er nogle medarbejdere, der bliver længere tid. Men hvordan er balancen af de to effekter. Vi vil gerne se på, om vi kan gøre noget, for at få endnu flere til at blive nogle flere år, forklarer Michael Ziegler.
Se alle kravene til OK21 fra KL her.
Behov for tværfagligt samarbejde
Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) har også afleveret deres krav til lønmodtagerne.
RLTN fremhæver, at der på det regionale område er behov for et øget - tværfagligt samarbejde både på de regionale arbejdspladser, mellem de regionale arbejdspladser og på tværs af sektorer.
Sygehusene bliver større, strukturen og organiseringen af arbejdet ændrer sig. Samarbejdsfladerne med primærsektoren er under forandring, og patientgruppen ændrer sig også. Derfor er det nødvendigt, at de faglige kompetencer kan anvendes mere fleksibelt og mere i bredden, skriver RLTN.
Anders Kühnau, der er formand for RLTN og chefforhandler for regionerne ved OK21, ser frem til de kommende forhandlinger.
– Det er altid noget helt særligt, når vi tager hul på en overenskomstforhandling. Denne gang er ingen undtagelse. Nu skal vi sætte os ned og læse de krav, vi har modtaget. Så ser jeg frem til at indgå i en konstruktiv og resultatorienteret dialog med de faglige organisationer om at udvikle vores aftaler, så vi sammen sikrer de rette aftalerammer om fremtidens sundhedsvæsen og socialområde, siger Anders Kühnau i en pressemeddelelse.
OK21 er nu officielt begyndt. I starten af det nye år går forhandlingerne for alvor i gang.