Wolt kritiserer ny vurdering fra styrelse: "Tankevækkende at beslutningen alene gælder for Wolt"
Budene fra platformsvirksomheden Wolt skal som udgangspunkt betragtes som arbejdstagere.
Det vurderer Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri), der fremover ønsker at registrere Wolt-budene som arbejdstagere, når de ansøger om registreringsbevis efter EU-reglerne.
Tidligere har Siri registreret Wolt-bude som selvstændige erhvervsdrivende eller som “personer med tilstrækkelige midler”.
Men hos leveringsplatformen Wolt er man uenige i vurderingen af bude som arbejdstagere, fortæller kommunikationschef Mikkel Tofte.
"Vi er uenige i Siris afgørelse og finder det i øvrigt tankevækkende, at afgørelsen alene gælder for Wolt,” skriver Mikkel Tofte i et skriftligt svar til A4 Overenskomst.
Desuden er der ifølge kommunikationschefen ikke foretaget en forudgående undersøgelse af de specifikke forhold, der gælder for samarbejdet mellem Wolt og kurerpartnerne.
Siri: Wolt optræder hyppigst
Siri har foretaget den nye vurdering i forbindelse med en "vurdering af opholdsret efter EU-reglerne”, skriver styrelsen i et skriftligt svar til A4 Overenskomst. Som arbejdstagere har Wolt-bude ifølge styrelsen desuden ret til ydelser såsom barselsdagpenge, boligstøtte og kontanthjælp.
Vurderingen er samtidig i overensstemmelse med tidligere vurderinger, påpeger Siri.
"Siri er blevet bekendt med nyere afgørelser/udtalelser fra andre myndigheder, hvor de har analyseret Wolts konstruktion og vurderet, at Wolt i andre sammenhænge skal anses som arbejdsgiver for budene. Vi har også kunnet konstatere, at budenes løn i dag indberettes af virksomheden som a-indkomst. Det har ikke tidligere været tilfældet," skriver Siri.
Årsagen til, at Siri har foretaget en praksisændring, der kun er gældende for Wolt-bude, handler om den "konkrete konstruktion i den pågældende platformsvirksomhed og arbejdets omfang og karakter," lyder det fra styrelsen, der henviser til EU's regler for EU-borgers eventuelle status som arbejdstager.
"Det er vores vurdering, at Wolt aktuelt er den platformsvirksomhed, vi hyppigst ser som arbejdsgiver i sager vedrørende EU-borgere," skriver Siri.
Wolt-budene skal dog kunne dokumentere en række ting for at registreres som arbejdstager, herunder at de har arbejdet som bud i de seneste tre måneder og desuden har udført en vis mængde arbejde.
Uenighed om kontakt
Kommunikationschef hos Wolt Mikkel Tofte har ikke ønsket at give en uddybende kommentar, før virksomheden har fået kontakt til Siri om afgørelsen.
“Vi forsøger at få kontakt til dem, men må erkende at det er meget svært at få direkte kontakt på trods af, at nyheden er rettet specifikt mod os,” skriver Mikkel Tofte.
Hos Siri mener kontorchef i kontoret EU Kirsten Meier, at der må være sket en misforståelse.
”Vi har tidligere på ugen tilkendegivet over for Wolts advokat, at vi gerne vil mødes. Vi kan derfor ikke genkende, at Siri ikke ønsker at mødes med Wolt,” skriver Kirsten Meier i et skriftligt svar.