A4 Overenskomst
Køb abonnement

Stadig flere løstansatte på arbejdsmarkedet: 'Ikke anstændigt'

29. januar 2021 kl. 6.35
- Nogle steder udvikler det sig til, at man nærmest tilbyder ansættelser på daglejervilkår. Det er ikke anstændigt, når man ikke ved, om man har arbejde i morgen, siger FOA-formand Mona Striib. (Arkivfoto) | Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Knapt 40.000 personer inden for offentlige faggrupper er timeansatte vikarer eller tidsbegrænset ansatte og kan fyres fra dag til dag. Urimeligt at leve med den utryghed, lyder det fra FOA.

Timeansatte vikarer og tidsbegrænsede kontrakter. Stadig flere oplever den usikkerhed, en løs ansættelse giver, hvor de kan fyres fra dag til dag og hverken har løn under sygdom, ret til barsel og desuden en ringe pension.

Cirka hver tredje er atypisk beskæftiget, ifølge arbejdsmarkedsforsker Trine P. Larsen fra FAOS på Københavns Universitet. Tendensen har været konstant svagt stigende.

- De er ofte de første til at falde igennem hullerne i sikkerhedsnettet. Da eksempelvis coronakrisen ramte, oplevede en del atypisk beskæftigede, at de blev opsagt, fik vagter aflyst eller mistede opgaver fra den ene dag til den anden, fordi de ikke på samme måde som de fastansatte er omfattet af de gældende opsigelsesvarsler, siger Trine P. Larsen til Fagbladet FOA.

I 2019 var der ifølge Kommunernes og Regionernes Løndatakontor 39.373 personer alene fra de grupper, FOA repræsenterer, der arbejdede under de forhold i kommuner og regioner. Ikke mindst blandt omsorgs- og pædagogmedhjælpere samt social- og sundhedsansatte. Tallet for 2020 kendes endnu ikke, men der er blevet flere under coronakrisen.

- Der er nogle områder, hvor problemet er i vækst, for eksempel den offentlige sektor, bl.a. fordi den er præget af dårlig økonomi, siger Janne Gleerup, der er lektor og ph.d. ved Institut for Mennesker og Teknologi ved Roskilde Universitet og står bag en af de mest omfattende undersøgelser af de atypisk beskæftigede.

Den utryghed er ikke rimelig, mener forbundsformand i FOA, Mona Striib.

- Nogle steder udvikler det sig til, at man nærmest tilbyder ansættelser på daglejervilkår. Det er ikke anstændigt, når man ikke ved, om man har arbejde i morgen, siger hun.

Derfor har FOA sat de timelønnede på dagsordenen i de igangværende overenskomstforhandlinger for at få parterne til at drøfte, hvordan antallet af timelønnede og løstansatte kan reduceres.

- Vi skal få skabt en ordentlig udvikling, hvis vi vil kunne rekruttere til de vigtige kerneopgaver, og vi skal tilbage til gode og trygge jobs i den offentlige sektor, siger Mona Striib.

GDPR