A4 Overenskomst
Køb abonnement

Næstformandsvalg i HK Privat: "Tag styring i dit arbejdsliv – det kan blive nødvendigt, før du aner"

Debat|
29. marts 2022 kl. 6.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Selv i opgangstider er efteruddannelse vigtigt, men alt for mange vælger det fra, lyder det fra den ene af kandidaterne til næstformandsposten i HK Privat.

”HVIS JEG SØGTE MIT EGET JOB I DAG, ville jeg ikke blive ansat”. Jeg kan huske tanken, der sneg sig ind i mit hoved, da jeg for ni år siden blev virksomhedsoverdraget fra min stilling i en kommune og pludselig var omgivet af kolleger i det private erhvervsliv med længere uddannelser og helt andre kompetencer end mig.

Christina Madsen Kristiansen er kandidat til næstformandsposten i HK Privat. A4 Overenskomst bringer et indlæg fra hendes modkandidat Gitte Geertsen senere på ugen. HK Privat vælger den nye næstformand på en ekstraordinær kongres den 2. april.

Jeg følte mig udsat. Følte, at jeg stod uden indflydelse på min arbejdsmæssige fremtid. For ville jeg med min kontoruddannelse kunne komme gennem nåleøjet, hvis nye muligheder bød sig? Det var der, jeg tog et valg, der skulle vise sig at blive det bedste, jeg har taget i mit arbejdsliv. Jeg tilmeldte mig en efteruddannelse.

LÆS OGSÅ: Vagtskifte i HK-sektorer: Faglig kommentator forudsiger kampvalg

Desværre er der meget få, der i dag træffer det valg. Det ser jeg i mit arbejde som afdelingssektorformand i HK, hvor undersøgelser viser, at to tredjedele af vores medlemmer ikke har taget efteruddannelse inden for de seneste seks år. Og grundene er mange. ”Jeg har den uddannelse, jeg skal bruge”, ”jeg har aldrig været god i skolen, så jeg orker ikke læse mere”, ”min chef synes ikke om, at jeg er væk” og ”jeg kan ikke finde tid til det lige nu”, er de mest gængse forklaringer, jeg har hørt gennem tiden.

MEN HVORFOR OGSÅ gøre sig en masse anstrengelser for at udvikle sig fagligt i en tid, hvor arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft, ledigheden er rekordlav, og jobmulighederne mange? Vi står i en sand luksussituation for lønmodtagere, men alligevel mener jeg, at det er vigtigt, at langt flere begynder at tage imod de tilbud, rigtig mange har om efteruddannelse.

LÆS OGSÅ: Nu er det officielt: Ny kandidat betyder kampvalg i HK Privat

For det første er videre- eller efteruddanne en måde, hvorpå man selv kan tage ansvar for sit arbejdsliv og sin kompetenceudvikling. Det giver fagligt selvværd og udvider horisonten. Og det giver i sidste ende muligheden for at vælge, hvis ønsket eller behovet for at skifte stilling eller jobfunktion opstår.

Uanset om du lige nu overvejer at skifte job eller funktion, så er det guld værd at have fagligt selvværd og en følelse af at udvikle sine kompetencer gennem hele arbejdslivet
Christina Madsen Kristensen, formand for HK Privat Nordjylland og kandidat til næstformandsposten i HK Privat

Vi ser lige nu, at rigtig mange virksomheder har en eksplosiv personaleomsætning. Men blot fordi der er stor udskiftning, betyder det ikke, at det er lettere at få et nyt job. For selvom der er mange ledige jobs, så headhunter mange arbejdsgivere deres kandidater – ofte folk, der allerede er ansat et andet sted, og som ikke aktivt har søgt. Og vi ved fra undersøgelser, at kandidater, der har efteruddannet sig løbende, er mere attraktive for arbejdsgivere.

SOM FAGFORENING SPILLER VI en væsentlig rolle i at få flere til at efteruddanne sig, for det kan være rigtig svært at gøre alene og holde motivationen oppe. Især hvis hverken chefen eller kollegerne deler begejstringen. Man har brug for alliancepartnere, og her vil vi i HK privat gerne være endnu bedre til at hjælpe vores medlemmer i gang. Vi har for eksempel karrieretelefonen, hvor medlemmer kan få hjælp til at finde den rette uddannelse, eller til at finde et karrierespor, hvor de kan bruge den efteruddannelse, de har lyst til at tage. Vi kan også tjekke hvilke rettigheder, det enkelte medlem har i overenskomsten, og vi kan hjælpe med at tage dialogen med arbejdsgiveren, hvis det er her, barrieren ligger.

LÆS OGSÅ: Kun halvdelen af overenskomst-milliard til efteruddannelse er brugt på formålet: 'Vi har selvfølgelig et ansvar'

Min egen efteruddannelse var en akademimerkonom-uddannelse, og den har hjulpet mig på flere måder. Den har givet mig en række kompetencer, der gør, at jeg kan løse langt flere typer opgaver end før. Det har givet bedre økonomiforståelse og en evne til at drive forandringsledelse. Men man behøver ikke tage en fuld akademi- eller diplomuddannelse og læse aften og weekender over tre år, som jeg gjorde for at rykke sig fagligt. Langt mindre kan gøre det. Interne kurser på arbejdspladsen, kortere seminarer, en enkelt kursusdag. Efter min mening skal du sige ja tak til det hele.

For selvom det måske ikke giver dig et eksamensbevis, så styrker det dit syn på dig selv og din værdi på arbejdsmarkedet. Og uanset om du lige nu overvejer at skifte job eller funktion, så er det guld værd at have fagligt selvværd og en følelse af at udvikle sine kompetencer gennem hele arbejdslivet.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].

Mere fra A4 Overenskomst

GDPR