A4 Overenskomst
Køb abonnement

Vestager: Platformsarbejdere skal have ret til arbejdskamp

Organisering|
12. marts 2021 kl. 5.24
- At folk bliver underbetalt og har dårlige arbejdsforhold er ikke nyt, siger den danske konkurrencekommissær og næstformand i EU-Kommissionen Margrethe Vestager. (Arkivfoto) | Foto: Olivier Hoslet/AFP/Ritzau Scanpix
Ny teknologi er ingen undskyldning for at underbetale arbejdere, lyder det fra den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager.

EU er på vej med initiativer, som skal forhindre, at platformsvirksomheder snyder på vægten i forhold til de ansattes arbejdsforhold.

Sådan lyder meldingen nu fra den danske konkurrencekommissær og næstformand i EU-Kommissionen Margrethe Vestager.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Platformsøkonomi er kommet for at blive. Derfor bliver arbejdsforhold et kernespørgsmål at få gjort noget ved. Mangel på sygeforsikring, ingen løn under sygdom, ingen efteruddannelse, mangel på pension, meget lav timeløn. Timingen er god til at at sikre ordnede forhold, inden det bliver en kæmpestor ting, siger Margrethe Vestager.

Plaformsvirksomheder som Wolt og Uber kan godt lide at omtale deres forretning som banebrydende ny og epokegørende.

Men står det til Margrethe Vestager driver platformsvirksomheder i bund og grund en helt almindelig forretning i servicesektoren.

- Jeg kan huske engang, hvor købmanden bragte varer ud. Det glemte vi i nogle årtier. Nu kommer det så igen i en digital klædedragt. Men det ændrer ikke grundlæggende ved, at der er tale om en serviceydelse, der skal leveres. Og så har vi har en diskussion om, hvem der skal have del af den værdi, der bliver skabt.

Arbejdstiderne hos platformsvirksomhederne er ofte ikke jævn fordelt, der er spidsbelastning om aftenen, når flest bestiller take away. Det mener Margrethe Vestager heller ikke kan begrunde, at budene ikke bare er ansat på almindelige vilkår.

- Der er masser af mennesker, som har vekslende arbejdstider. Det er ikke spor mystisk, at vi spiser morgenmad om morgenen og aftensmad om aftenen. At teknologien er ny giver nye forretningsmodeller. Men at folk bliver underbetalt og har dårlige arbejdsforhold er ikke nyt.

Det første skridt fra EU for at forbedre vilkårene for platformsarbejdere handler om at ændre konkurrenceregler.

- Det er afgørende for mig, at man kan organisere sig. Her bruger nogen konkurrenceretten til at sige, at så laver I et kartel mellem selvstændige virksomheder, og det er helt forbudt. Men det går ikke. Vi skal sørge for, at de kan organisere sig. Arbejdskampen er en grundværdi i Danmark og i Europa, siger Margrethe Vestager.

Mere fra A4 Overenskomst

GDPR