Bagere og autobranchen: Invester i de mange unge uden uddannelse

Gitte_Seeberg_og_Henrik_M__hlendorph_963px
Foto: Collage
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

VI MANGLER FAGLÆRTE, og flere unge mennesker skal tage en erhvervsuddannelse. Det faktum er ingen efterhånden i tvivl om.

Nu må der ske noget. Markant er det, at virksomhederne opretter flere lærepladser. På autobranchens fire uddannelser til personvognsmekaniker, lastvognsmekaniker, karrosseritekniker og autolakerer har man i gennemsnit oprettet ti procent flere lærepladser det seneste år. I bager- og konditorverdenen eksisterer hele 535 læreplads-godkendte virksomheder, men der er blot lærlinge tilknyttet i 328.

Det er nu, vi mangler arbejdskraften, og det bliver ikke lettere de kommende år – og slet ikke, hvis vi undlader at gøre noget ved det
Gitte Seeberg, adm. dir. AutoBranchen Danmark og Henrik Mühlendorph, adm. dir. Bager- & Konditormestre i Danmark

I to så forskellige fag som bager/konditor- og autobranchen er der mange ubesatte lærepladser.

LÆS OGSÅ: Mette Frederiksen: Vi skal investere i erhvervsuddannelserne

Det er således først og fremmest eleverne, som mangler.

DERFOR SER VI GERNE, at politikerne rykker. For det er nu, vi mangler arbejdskraften, og det bliver ikke lettere de kommende år – og slet ikke, hvis vi undlader at gøre noget ved det.

Der bør investeres i de mange unge mennesker, som mangler en uddannelse, herunder også lidt ældre unge i 20’erne, der hverken har job eller uddannelse. For eksempel skal Forberedende Grunduddannelse (FGU) tilføres flere ressourcer, så flere unge kan blive ledt den vej. Det kan afhjælpe frafaldet af unge, der ikke er uddannelsesparate, når de begynder på erhvervsskolen. I regeringens finanslovsforslag er afsat penge til styrkelse af FGU. Det skal man holde fast i.

LÆS OGSÅ: Partier om ministerens FGU-rapport: Maler et "for rosenrødt billede”

Der bør målrettes initiativer mod unge mennesker med gymnasial uddannelse eller andre ungdomsuddannelser for at sikre dem en faglært uddannelse. Blandt studenterne er omtrent 15 procent ikke kommet videre på en uddannelse fem år efter, at de fik studenterhuen på. Denne gruppe skal samles op. De unge, som ikke bruger deres ungdomsuddannelse, skal se mulighederne som faglært, for eksempel i form af praktik i relevante fag. Blandt andre har Danske Gymnasier foreslået, at man forsøger med praksisrettede fag på det almene gymnasium, hvor gymnasier og erhvervsskoler samarbejder om at udvikle undervisningen. Det virker fornuftigt.

Fra 1. august 2022 har bager- og konditorbranchen afkortet Grundforløb 2 med fem uger – så unge med en gymnasial uddannelse hurtigere kan komme frem til en læreplads.

I TILSVARENDE BOLDGADE er det nødvendigt, at der skrues op for indsatsen for de unge, der falder fra uddannelserne. Erhvervsskolerne skal tilføres midler, så de kan skabe bedre muligheder, herunder bedre studiemiljø, som fastholder eleverne i uddannelsen, samt moderne udstyr, der gør uddannelsen og oplevelsen på skolen tidssvarende. Samtidig skal man fastholde fokus på lærepladser, så der fortsat skabes lærepladser nok. Det kan være med bonus til arbejdsgivere for at tage lærlinge.

Politikere, arbejdsgivere og arbejdstagerorganisationer har talt om denne problematik i nogle år. Nu er tale ikke nok. Der skal mere håndfaste midler på bordet
Gitte Seeberg, adm. dir. AutoBranchen Danmark og Henrik Mühlendorph, adm. dir. Bager- & Konditormestre i Danmark

Allerede i folkeskolen bør man tage fat i studievejledningen, så eleverne mere konsekvent end i dag præsenteres for et bredere udsnit af uddannelser, ligesom folkeskolen skal skabe større praktisk forståelse og indsigt hos eleverne. Vejledningen mod erhvervsuddannelser bør øges. Det gælder også, at man i studievejledningen tager fat om kønsbalancen i uddannelserne. Kvinder kan for eksempel også godt være mekanikere – de er i mindretal på uddannelsen, men flere og flere kvinder bliver mekanikere eller autolakerere.

LÆS OGSÅ: Regeringen lander aftale om millionløft af AMU, VUC, EUD og TAMU

Politikere, arbejdsgivere og arbejdstagerorganisationer har talt om denne problematik i nogle år. Nu er tale ikke nok. Der skal mere håndfaste midler på bordet.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR