Danske Tandplejere: Der er huller i den danske tandpleje
BØRN OG UNGE, som er tilknyttet den kommunale tandpleje, indtil de er fyldt 21 år, kan mange steder ikke komme til de forebyggende kontrolbesøg på kommunens tandklinikker, hvor tandplejerne kan bistå med tjek af tænder samt råd og vejledning til, hvordan man holder tandkødet sundt og tænderne fri for huller. Også tandplejernes besøg i børnehaver og på skoler er mange steder skåret væk, selvom vi ved, at det har en stor positiv betydning for børn og unges tandsundhed.
Flere af landets kommuner kan nemlig ikke få ansat det antal tandplejere, som de bør have. Hvorfor? Der er simpelthen ingen ledige tandplejere.
Hvert kvartal laves der opgørelser over, hvor mange forgæves rekrutteringsforsøg der er efter bestemte faggrupper. Og for tandplejerne ligger den aktuelt på 42 procent. Så næsten hver anden gang, at en arbejdsgiver vil ansætte en tandplejer, så må de opgive.
Det er usundt for kommunernes økonomi og personalesammensætning. Men endnu værre er det, at det også er usundt for vores børn og unge.
MEN DET ER IKKE KUN børn og unge, som går glip af tandplejernes kompetencer og medvirken til at holde mund og tænder rene og sunde. Mange af de private tandklinikker, som tager sig af landets voksne del af befolkningen, mangler også tandplejere. Endda i sådan en grad, at brancheorganisationen Dansk Tandsundhed under Dansk Erhverv har bedt de ansvarlige ministre om at få øget antallet af pladser på tandplejeruddannelsen markant.
LÆS OGSÅ: SVM's uddannelsesudspil bekymrer forbund: Det er en trussel mod velfærdssamfundet
Og samme billede tegner sig for landets ældre befolkning, som bor på plejecentre og har brug for hjælp og vejledning til tandbørstning og folk med sindslidelser på bosteder, som også har brug for den rette indsats for at sikre en sund mund. Ja, faktisk alle i befolkningen, som har en mund og tænder, har brug for en tandplejer.
Når tandplejerne mangler, går det ud over sundheden. For hvis man ikke får den rette instruktion i, hvordan man lige præcis selv skal bruge tandbørsten til at holde mund og tænder rene, så ender man inde hos tandlægen, som må have gang i boret. Og man risikerer at få en lang række sygdomme, som fx lungebetændelse, som følge af sygdomme i tænder og mund.
MEN DET KAN UNDGÅS! Hvis blot man fra politisk side er villig til at sikre, at der uddannes nok tandplejere til at dække det behov, der er i hele landet, på såvel private som kommunale tandklinikker, på plejecentre, bosteder, hospitaler osv. På den måde kan vi sikre, at den danske tandpleje ikke får flere huller i personalesammensætningen – og vi kan samtidig sikre, at befolkningen får en endnu bedre mund- og tandsundhed.
Hvis du stadig er i tvivl eller skeptisk over for, om dette er den rette løsning, så se på historien.
Den kommunale tandpleje og tandplejeruddannelsen har nu begge eksisteret i 50 år. Og tandsundheden har aldrig været bedre blandt børn og unge. Men vi skal passe på, at den gode udvikling ikke vender, og vi skal sikre, at alle kommer med – der er stadig meget at gøre, og der kommer hele tiden nye til.
Også den voksne del af befolkningen skal med. For der er ingen sundhedsfaglig grund til, at man skal begynde at få huller eller behov for større tandbehandlinger, bare fordi man har forladt den kommunale tandpleje, når vi kan forebygge det!
LÆS OGSÅ: Professionsuddannelser: Dimensionering er en del af løsningen - men kan ikke stå alene
Der er et stort behov, og det er afgørende, at vores sundhedsminister, vores uddannelsesminister og folketingets partier griber den chance, der er nu, for at øge antallet af uddannelsespladser på tandplejeruddannelsen, da man i disse dage er ved at dimensionere uddannelsen for de kommende fem år. Der er kun 151 uddannelsespladser, men hvert år er flere end 1.000 unge interesserede i at blive tandplejer.
Behovet er der, interessen er der – hvad venter vi på? Ikke flere huller, tak.