Ni ud af ti HF-kursister på VUC er i job eller uddannelse: Størstedelen tager en velfærdsuddannelse

20210712-092043-4-1920x1280we
Uddannelser til pædagog og socialrådgiver er især attraktive for HF-elever. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Hver femte kursist på VUC læser videre på en professionsuddannelse, viser ny analyse. Uden VUC vil langt færre i gruppen af unge uden job og arbejde starte på en professionsuddannelse, vurderer Danske HF & VUC.

HF-uddannelser på VUC er for 90 procent af kursisterne inden for to år efter endt uddannelsesforløb et springbræt til enten job eller uddannelse. 

Det er særligt de store professionsuddannelser på velfærdsområdet, der får mange studerende fra VUC. Her vælger hver femte efter en to-årig HF-eksamen eller en hel HF-enkeltfagseksamen at læse videre på en af de fire store velfærdsuddannelser.

Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), foretaget for Danske HF & VUC og Gymnasieskolernes Lærerforening. 

De mest populære professionsuddannelser er velfærdsuddannelser som pædagog, lærer, sygeplejerske og socialrådgiver. To år efter eksamensbeviset er i hånden fra VUC er hver fjerde startet på pædagoguddannelse og hver tiende på socialrådgiveruddannelsen.  

Den store interesse for velfærdsuddannelserne skyldes ifølge formand for Danske HF & VUC Pernille Brøndum, blandt andet at VUC'erne samarbejder med professionsuddannelserne, og at deres kursister er lidt op i årerne.  

"De har måske fået børn eller har været igang med en erhvervsuddannelse inden. Det kan vi se i analysen. 40 procent af vores kursister har prøvet noget andet tidligere, for mange af dem er en mellemlang videregående uddannelse inden for velfærdsområdet en naturlig vej. Det billede bekræfter denne analyse," siger Pernille Brøndum til A4 Uddannelse.  

Om AE's analyse

- Analysen er en opdatering af analysen 'HF-uddannelserne på VUC løfter en vigtig uddannelsespolitisk opgave' fra 2020

- Uddannelserne er afsluttet i skoleåret 2019/2022, og kursisternes efterfølgende status er opgjort i september 2022

- I denne del af analysen indgår 1.910 kursister, der har afsluttet en to-årig HF-uddannelse, 1.480 har gennemført en hel HF-enkeltfagseksamen, og 1.720 har afsluttet en kombinations af HF-enkeltfag, der svarer til en uddannelsespakke

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Danske HF & VUC har derfor et klart budskab til Christiansborg, der handler om, hvorvidt der bør åbnes en ny ungdomsuddannelse kaldet HPX, således som Reformkommissionen har anbefalet.  

"Lad vær med at pille ved noget, der fungerer. Gruppen af unge uden job og uddannelse ville være langt større uden HF. HF er en perle i uddannelsessystemet - især for dem. Der bliver gjort mange tanker om, hvordan vores uddannelser skal se ud - for eksempel med forslag om en ny HPX-uddannelse. I Reformkommissionens anbefalingerne vil man slet ikke kunne tage en to-årig HF på VUC. Men det vil betyde, at langt færre kommer videre til velfærdsuddannelserne, som HF er utrolig gode til," siger Pernille Brøndum.

GDPR