Optaget på EUD styrtdykker: “Det må være en kerneopgave for en ny regering at styrke EUD”

BeFunky-collage__75_
Ifølge formændene for Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier kan faldet på 17 procent på elevoptaget på GF2 fra august 2021 til august 2022 betyde, at der oprettes færre hold, at skolerne må standse eller udsætte projekter. og at planlagte investeringer i udstyr og nye maskiner må droppes. Foto: DEG
Nye tal viser, at optaget på erhvervsuddannelsernes grundforløb 2 er faldet med 17 procent. Det er ifølge Danske Erhvervsskoler og- Gymnasier helt katastrofalt. Børne- og undervisningsministeren kalder tallene helt ubrugelige.

På bare et skoleår er antallet af elever, der starter på en erhvervsuddannelse (EUD), faldet med 17 procent. Det viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriets database, som A4 Uddannelse har trukket.

Og det billede bekræfter beregninger fra Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier (DEG). Her viser en gennemgang, at der i august 2021 blev optaget 12.507 elever på grundforløb 2 (GF2). I samme måned 2022 er antallet faldet til 10.427 - altså ligeledes et fald på 17 procent. 

Det, at tallene er helt ubrugelige på grund af corona, ændrer jo ikke på det underliggende problem
Pernille Rosenkrantz-Theil (S), børne- og undervisningsminister 

Det er ifølge formand for Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier - Bestyrelserne og forbundssekretær i Dansk Metal Kasper Palm intet mindre end “katastrofalt”. 

"Det er jo en katastrofe, at det er faldet 17 procent," siger han til A4 Aktuelt.

Tallene fra Børne- og Undervisningsministeriets database Uddannelsesstatistik.dk viser, at faldet er størst blandt de, der er 20 år og opefter. Optaget blandt de 20-24-årige er således faldet fra 13.801 til 10.317, mens det er dykket fra 23.133 til 18.453 blandt aldersgruppen 25+ - svarende til fald på henholdsvis 25 procent og 20 procent.

Kræver politisk handling af en ny regering

Ole Heinager, der er formand for DEG’s andet ben - Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier Lederne - kalder faldet alvorlig og forlanger politisk handling af en kommende regering.

LÆS OGSÅ: Optagelsestal på erhvervsuddannelserne er i frit fald: "Det er en katastrofe"

“Der er i øjeblikket mange politiske skåltaler om erhvervsuddannelserne. Alle vil dem gerne, men når det kommer til stykket, er det ikke erhvervsuddannelserne, der bliver investeret i. Det må være en kerneopgave for en ny regering at styrke erhvervsuddannelserne,” siger Ole Heinager i en pressemeddelelse fra DEG og pointerer, at det er en opfattelse, som arbejdsmarkedets parter deler med DEG.  

Konsekvensen er lukning af udbud

Ifølge DEG kan konsekvensen meget vel blive, at erhvervsskoler må stoppe optaget på nogle uddannelser, afskedige faglærere eller helt dreje nøglen om på visse udbud. 

"Det betyder jo, at der vil være skoler, der bliver nødt til at skulle opsige medarbejdere. Samtidig er der allerede nu skoler, hvor man er i gang med at kigge på, om der er råd til at have det nuværende uddannelsesudbud. Det kan jo betyde, at der vil være skoler, der må droppe specifikke uddannelser på deres skoler, fordi der ikke er penge til det," siger Kasper Palm til A4 Aktuelt.

LÆS OGSÅ: Her er de nye søgetal til erhvervsuddannelserne: Kun én enkelt mere har søgt

Formand for DEG - Lederne Ole Heinager påpeger, at faldet i elever og deraf følgende falder i taxametertilskud også vil få konsekvenser for elevernes uddannelsesmuligheder, uddannelsernes kvalitet og muligheden for at tiltrække elever.

DEG peger derfor på, at det er nu, der skal investeres i EUD, så institutionerne kan bidrage til den grønne omstilling, hvor faglærte er afgørende for de omstillinger, arbejdsmarkedet står overfor. 

"Særligt når der er de her udsvingsperioder. Så bliver man nødt til at hjælpe skolerne rent økonomisk," siger Kasper Palm.

Børne- og undervisningsministeren kalder tallene ubrugelige 

Ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal man dog ikke tage faldet på de 17 procent for gode varer. 

LÆS OGSÅ: Efter nedslående søgetal: Også frafaldet fra erhvervsuddannelserne skuffer

“Tallene holder ikke, fordi der er så stor coronaafvigelse fra 2021, der afspejler sig i 2022,” siger ministeren til A4 Uddannelse.

Hun medgiver dog, at der er behov for politisk handling. 

“Det, at tallene er helt ubrugelige på grund af corona, ændrer jo ikke på det underliggende problem, at der er for få, der søger erhvervsuddannelserne i forhold til, hvad vi som samfund har brug for. Det skal tages meget alvorligt politisk,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil. 

GDPR