TEC-direktør: Diskrimination hører heller ikke til på skolerne eller lærepladserne

Morten_Emborg_direkt__r_Technical_Education_Copenhagen_tre_to_1920_px
Morten Emborg, direktør Technical Education Copenhagen. Foto: Technical Education Copenhagen
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

ETNISK DISKRIMINATION FLORERER på arbejdsmarkedet – også når elever skal søge læreplads. Det kan vi ikke være bekendt.

Vi står stadig i en trist situation, når det handler om racisme og diskrimination af etniske minoriteter. Det underbygges af den seneste rapport fra Institut for Menneskerettigheder (november 2023), der kortlægger oplevet diskrimination blandt minoritetsetniske personer i Danmark. 

Erhvervsskoleelever med minoritetsbaggrund står over for en barsk virkelighed. I forsøget på at skabe en fremtid gennem uddannelse og erhverv oplever flere at blive afvist – blandt andet når de søger en læreplads.

LÆS OGSÅ: Undersøgelse: Erhvervsskoler risikerer at medvirke til ulovlig diskrimination

Det sætter sine spor – på unge såvel som voksne. Men når afvisningen beror på diskrimination eller racisme, sker der noget andet, der er værre; det går ud over de unges tro på sig selv og egne evner.

Den problematik rammer mig hårdt hver gang.  

Nogle elever, helt ned til 16-års-alderen, husker første møde med arbejdsmarkedet som en smækket dør. En oplevelse af at være uønsket, og med en begrundelse af, at de har en anden etnicitet eller et fremmedklingende navn. 

En ansøger, som underskriver sin lærepladsansøgning med ”Ali” eller “Aya”, har langt færre chancer for at blive ringet op end ”Anders” og “Anja”. Lyder det fair? Absolut ikke
Morten Emborg, direktør Technical Education Copenhagen

En oplevelse, som ifølge Institut for Menneskerettigheder kan forårsage stress, depression, angst, traumer og andre psykiske men.

Den nyeste rapport viser, at to ud af tre af de unge med anden etnisk baggrund end dansk, som har søgt læreplads inden for det seneste år, oplever at blive fravalgt på grund af deres etnicitet.

Det betyder altså, at en ansøger, som underskriver sin lærepladsansøgning med ”Ali” eller “Aya”, har langt færre chancer for at blive ringet op end ”Anders” og “Anja”.

Lyder det fair? Absolut ikke.

SOM DIREKTØR PÅ TEC kan jeg ikke lade være med at tænke på vores elever, som dagligt træder ind ad TEC’s skoledør for at indfri en elektrikerdrøm, ønsket om at arbejde som mekaniker eller måske VVS’er. Drømme og ønsker, som nogen gange må udsættes på grund af en manglende læreplads. 

Ofte er der tale om diskrimination, som er delvist usynlig. Men vi er nødt til at få det frem i lyset for de unge og vores alles samfunds skyld.

Diskrimination af unge samfundsborgere på arbejdsmarkedet er ikke kun en krænkelse af menneskerettighederne og ligebehandlingsloven. Det er også en barriere for den nødvendige talentmasse i håndværkerbranchen. Det er mennesker med lyst til at uddanne sig inden for et håndværksfag - arbejdskraft, som er med til at fremme den nødvendige grønne omstilling.

LÆS OGSÅ: Knap hver femte sosu-hjælperelev får afslag om læreplads grundet sproglig barriere

Jeg mener ikke kun, at diskrimination forhindrer en vigtig udvikling for fremtiden - blot fordi hudfarven har en mørkere nuance. 

Vi er med til at sende et uhensigtsmæssigt, negativt og udemokratisk signal til eleverne på de danske erhvervsskoler, om at de tilhører et b-hold. 

Intet kunne være mere forkert. De er en uvurderlig talentmasse, vi ikke har råd til at miste.

Vi har alle en pligt til at italesætte og tackle det presserende, strukturelle diskriminationsproblem
Morten Emborg, direktør Technical Education Copenhagen

På TEC ser vi kun én vej: at italesætte og anerkende den diskrimination, som flere undersøgelser dokumenterer, og selv tage ansvar for at rydde op internt. 

Alle elever fortjener de samme muligheder uanset baggrund. Vi har alle en pligt til at italesætte og tackle det presserende, strukturelle diskriminationsproblem.

Her på TEC ser vi ens på Ali og Anders. Aya og Anja. Vi har elevernes ryg og vil støtte og guide dem, der møder diskrimination på deres vej eller har brug for hjælp, hvis de støder på forskelshandling.

Alle elever - uanset køn og etnisk og religiøst tilhørsforhold - har ret til lige adgang til skolebænken, værkstedet og lærepladsen.

Drømmen om at blive uddannet som faglært må ikke slukkes, før den overhovedet er blevet tændt. Det gælder uanset hvem, der drømmer. Alle vores elever er med til at skabe en bedre fremtid til gavn for hele samfundet.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR