Danske HF og VUC: Udkantskommunerne har brug for en permanent løsning – ikke ny pulje

VUC
Pernille Brøndum, formand for Danske HF og VUC (t.v.), og Ulla Koch, formand for Danske HF og VUC Bestyrelserne (t.h.). Foto: Danske HF og VUC
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

TORSDAG DEN 31. AUGUST præsenterede regeringen sit finanslovsforslag for 2024. En af regeringens erklærede ambitioner med finanslovsforslaget er, at det skal være lettere at uddanne sig på landet. Den ambition understøtter forslaget desværre ikke.

Vi vidste på forhånd, at der ville komme en pose penge til landdistrikterne. For landets voksenuddannelsescentre (VUC) viste det sig desværre kun at bestå af en etårig forlængelse af den eksisterende pulje til VUC’er med udfordret økonomi. Endda med et reduceret beløb, 13,4 millioner kroner i 2024 mod knap 24 millioner kroner i år. Men antallet af afdelinger med udfordret økonomi er steget, og derfor er der mindst brug for en fordobling af den foreslåede pulje.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil afsætte 200 millioner til blandt andet VUC'er i yderområder

Vi er selvfølgelig glade for al den støtte, vi kan få lige nu, men faktum er, at en etårig forlængelse af puljen er en lappeløsning, der ikke sikrer, at det forbliver muligt at uddanne sig i landdistrikterne.

Vi har gentagne gange påpeget, at VUC’erne er udfordrede. Færre unge, oprettelsen af den forberedende grunduddannelse (FGU) og høj beskæftigelse har trykket flere VUC’er helt i bund. De første afdelinger er lukket på trods af, at den foregående regering i sit forståelsespapir skrev, at det ikke måtte ske. 

VUC-SEKTOREN ER OMSTILLINGSPARAT. Det har vi altid skullet være, og derfor har de fleste VUC’er arbejdet på at udvikle deres uddannelsestilbud, så flere vælger uddannelserne på VUC til for at komme i beskæftigelse eller i uddannelse. Særlige forløb til kursister med diagnoser, e-sportslinjer og ’Klar til SOSU’-forløb er blandt de tiltag, VUC’erne har sat i søen. Samtidig har VUC’erne strammet livremmen ind, opsagt medarbejdere og tilpasset institutionerne, hvor det har kunnet lade sig gøre. Men der er trods alt grænser for, hvor meget man kan skære ned, hvis vi stadig skal kunne levere et godt uddannelsestilbud til unge og voksne.

LÆS OGSÅ: Økonomisk nedtur får VUC'erne til at efterspørge politisk handling

Der er ingen tvivl om, at VUC’erne løser en vigtig uddannelsespolitisk opgave. Ni ud ti HF-kursister er videre i job eller videregående uddannelse to år efter, de har gået på et VUC. Vi er en vigtig leverandør til essentielle velfærdsuddannelser som sosu’er, pædagoger og sygeplejersker. Vi har et unikt undervisningsmiljø, der gør, at flere unge og voksne med psykiatriske diagnoser og handicap tager en uddannelse og derefter kommer i job. Det vil være en katastrofe, hvis vi ikke længere kan løse den opgave.

De senere år har politikerne oprettet puljer som den, der nu bliver forlænget. I starten var det fint, men nu er der brug for en permanent løsning for VUC-sektoren, hvis vi skal have en bæredygtig økonomi.

LÆS OGSÅ: Overblik: Disse FGU-bevillinger udløber og videreføres med finanslovsforslaget 2024

Vi håber derfor, at de partier, der om lidt går til finanslovsforhandlingerne med regeringen, husker VUC’erne og den samfundskritiske opgave, vi løser. Der er brug for politisk handling nu, hvis man i fremtiden skal kunne tage en uddannelse på VUC i landdistrikterne.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR