800 fyringer på erhvervsskolerne: Dystre tal får parter til at kritisere regeringen for at sidde på hænderne

20221116-161603-L-1920x1279we
Socialdemokratiets erhvervsskoleordfører, Thomas Skriver Jensen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Aktører raser over, at regeringen har forbigået det i stilhed, at erhvervsskolesektoren har mistet 800 medarbejdere alene i 2022. Socialdemokratiets erhvervsskoleordfører siger, at der kommer en løsning, men det ville have været forhastet på seneste finanslov.

Fyresedlerne rasler ned over erhvervsskolerne, hvor 800 medarbejdere er blevet afskediget alene i 2022.

Det skriver A4 Uddannelse, hvor en række aktører i erhvervsuddannelsessektoren samtidig peger entydigt på regeringen, som ansvarshavende for fyringerne og de ikke-genbesatte stillinger. 

“Christiansborg har ikke lyttet. Det er forbigået i stilhed, at 800 medarbejdere er blevet afskediget. Lige nu har regeringen valgt ikke at gøre noget som helst,” siger Ole Heinager, der er formand for foreningen Danske erhvervsskoler og- organisationer - lederne. 

Også Uddannelsesforbundet, som er fagforeningen for almene og erhvervsrettede uddannelser, holder sig heller ikke tilbage med kritik af regeringen. 

“Regeringen har ansvar for, at vi kan uddanne dygtige faglærte til fremtiden. Hvis man skal kunne uddanne dygtige faglærte til fremtiden, så er man nødt til at have skoler med et tilstrækkeligt antal lærere. Derfor er regeringen nødt til at sikre, at der er finansiering til bæredygtige faglige miljøer,” siger formand for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan, og fortsætter: 

“Det har vi altså ikke set vilje til endnu, og vi kan ikke bare vente til, at aktiviteten kommer. Vi er nødt til at få en økonomi, så vi har lærerne til det.” 

S: "Det er et problem"

A4 Medier har spurgt Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører, Thomas Skriver Jensen, hvad smertegrænsen er for antallet af afskedigelser på erhvervsuddannelserne, før der sættes ind fra regeringens side. 

“Det er da et problem - et stort problem. Det er fuldstændig korrekt. Det skal ikke højere op. Det skulle gerne væsentligt ned og gå den anden vej. Sådan noget her skal ikke ske igen,” siger Thomas Skriver Jensen.

LÆS OGSÅ: S-ordfører vil have flere faglærte: 'Alle skal ikke på gymnasiet, når vi har et behov et andet sted'

Ordføreren er imidlertid ikke overrasket over antallet af afskedigelser, som ifølge ham skyldes taxametersystemet, hvor økonomien er koblet op på antallet af elever.

“Det er klart, det er vi nødt til at diskutere, om vi kan leve med et så skrøbeligt taxameter, hvor vi nødt til at fyre 800 medarbejdere, fordi optaget falder et år,” siger Thomas Skriver Jensen. 

Det er netop taxametret, som Thomas Skriver Jensen fremhæver som løsning på, hvordan erhvervsskolerne undgår så mange afskedigelser i fremtiden. Han mener derfor, at regeringen tager erhvervsskolernes pressede økonomi alvorligt. 

“Jeg synes, det er ret seriøst at skrive i regeringsgrundlaget, at taxametersystemet skal laves om. Parterne havde nok gerne set nogle midler på finansloven nu og her. Men hvis vi allerede mod denne finanslov i vild hast skulle kigge på, hvad vi skulle ændre i taxametersystemet, ville der være stor risiko for, at de ændringer ikke ville være særligt kloge. De er nødt til at være gennemarbejdet,” forklarer han og fortsætter:

“Det, der sker lige nu er fuldstændig i takt med, hvad Socialdemokratiet lovede inden valget. De politiske investeringer kommer i finansloven 2024.” 

A4 Medier har også fremlagt parternes kritik for Venstre, hvor undervisningsordfører Anni Matthiesen i et skriftligt svar siger, at "regeringen og dermed Venstre kommer til at investere i erhvervsuddannelserne."

Det har ikke været muligt at få et svar fra Moderaternes undervisningsordfører.

  

GDPR