Bispekandidater har fokus på dårligt arbejdsmiljø i folkekirken

20210701-154640-3-1600x1066we
Lige før nytår skrev 49 præster fra hele landet under på en hensigtserklæring kaldet "Bryd tavsheden" om det dårlige arbejdsmiljø. Listen over underskrifter voksede sig senere hen til at bære mere end 200 navne. (Arkivfoto)
Der skal mere fokus på arbejdsmiljøet i folkekirkerne i Roskilde Stift, hvis det står til de nye bispekandidater.

Arbejdsmiljøet i folkekirken er højt på listen over væsentlige arbejdsopgaver for en kommende biskop i Roskilde Stift.

Det mener i hvert fald de fire kandidater til bispevalget i Roskilde Stift, der tirsdag blev blev godkendt af valgbestyrelsen til at kæmpe om bispeembedet ved det kommende valg.

Den klare udmelding kommer, efter at TV 2 Lorry har afdækket, hvordan flere folkekirker i sendeområdet har været martret af dårligt arbejdsmiljø igennem flere år.

LÆS OGSÅ: Hver fjerde kirke i København har haft dårligt psykisk arbejdsmiljø

Da TV 2 Lorry ved årets start søgte aktindsigt i, hvor mange påbud og vejledninger, Arbejdstilsynet har givet til arbejdspladser under den del af Roskilde Stift, der ligger i TV 2 Lorrys sendeområde, viste det sig, at det gjaldt det, der svarer til hvert femte sogn og lidt mindre end hver femte kirke.

Og lige før nytår skrev 49 præster fra hele landet under på en hensigtserklæring kaldet "Bryd tavsheden" om det dårlige arbejdsmiljø. Listen over underskrifter voksede sig senere hen til at bære mere end 200 navne.

For at komme problemerne det konfliktfyldte arbejdsmiljøer i folkekirken til livs, er det afgørende, at man anerkender, at det finder sted, siger Rasmus Nøjgaard, der er sognepræst ved Sankt Jakobs Kirke på Østerbro i København og kandidat til bispevalget.

- Det er afgørende væsentligt, at den kommende biskop anerkender, at der er arbejdsmiljøproblemer i folkekirken. Over 10 procent af landets præster har skrevet under på "Bryd tavsheden". Jeg vil gerne stille mig i spidsen for, at vi anderkender problemerne, siger han til TV 2 Lorry.

Problemerne med arbejdsmiljøet i folkekirken er faktisk netop en af årsagerne til, at Ulla Thorbjørn Hansen, der er provst i Slagelse Provsti og sognepræst i Sct. Peders-Havrebjerg Pastorat, stiller op til bispevalget.

- Arbejdsmiljøet er ikke optimalt, og det vil jeg være med til at gøre bedre. Som sognepræst, tillidsrepræsentant og nu provst har jeg set og oplevet, hvor skoen trykker, og jeg vil gerne være med til at finde løsninger, siger hun til TV 2 Lorry.

Omfanget af problemerne med arbejdsmiljøet i folkekirken er kommet bag på Anna Helleberg Kluge, der er provst i Næstved Provsti, præst i Sankt Mortens Kirke og kandidat til bispevalget.

- Mit perspektiv har været mit provsti, så jeg blev ked af at læse om omfanget af problemerne. I starten tænkte jeg "bryd tavsheden"? Vi har da rig mulighed for at sige, hvad vi er kede af, men efterhånden som jeg tænkte over det, kunne jeg godt se, at vi har en kultur, hvor vi fortæller mange ting i fortrolighed, selvom vi bør tale åbent og ærligt, siger hun.

- Det er ikke en god sag for folkekirken. Som gode kristne skal vi praktisere det, vi prædiker, siger hun.

For Per Vibskov, der er provst i Nørrebro Provsti og sognepræst i Simeon-Sankt Johannes Pastorat, har arbejdsmiljøet i folkekirken været øverst på dagsordenen de sidste 10 år.

Som sognepræst har han også haft rollen som kontaktperson, der bærer arbejdsgiveransvaret for ansatte i kirken, og det er en model, han gerne vil arbejde mere med. Det er nemlig oftest et frivilligt medlem af menighedsrådet, der bestrider rollen.

- En kontaktperson kan ikke altid være til stede i dagligdagen, og så kan medarbejderne savne en nærværende ledelse. Jeg vil gerne tale det op, at man kan være kontaktperson som præst, fordi præsten er den, som ofte er i kirken i det daglige, siger Per Vibskov.

GDPR