Dansk milliardær: Skrot kontanthjælp og indfør borgerløn

Skrot kontanthjælpssystemet og indfør borgerløn i stedet.
Sådan lyder det opsigtsvækkende forslag fra den danske bankmilliardær Kim Fournais, der er stifter af Saxo Bank og administrerende direktør samme sted, i en artikel i Berlingske.
LÆS OGSÅ: Kommission vil skære i psykisk syges kontanthjælp: - Vil betyde at nogle ikke har råd til medicin
- Vores system har lullet mange på kontanthjælp ind i en tilstand, hvor vi reelt ikke giver dem et valg, der er attraktivt, fordi vi i vores misforståede godhed har parkeret dem på en høj ydelse, hvor gevinsten ved at arbejde i nogle tilfælde er forsvindende lille, siger Kim Fournais til avisen.
I stedet mener han, at man bør droppe topskat og sociale ydelser som kontanthjælp, børnepenge og boligstøtte sammen med omkostningstunge beskæftigelsesindsatser som eksempelvis ressourceforløb og aktiveringskurser og indføre en slags borgerløn. Det skulle dog være en borgerløn i en mere liberal udgave end den traditionelle, hvor alle er sikret en basisindkomst uden medfølgende krav.
Nej tak til Ydelseskommissionens forslag
Saxo Bank-direktørens forslag kommer i kølvandet på den såkaldte Ydelseskommissions forslag til ændringer i kontanthjælpssystemet, der blandt andet vil give en enlig mor på kontanthjælp med tre børn 23.400 kroner udbetalt om måneden. Noget han ikke mener, motiverer til at tage et lavtlønsjob, der ikke giver meget mere udbetalt.
Kim Fournais forslag om borgerløn er baseret på princippet om negativ indkomstskat, som også den liberale økonom Milton Friedman har argumentet for. Konkret skulle man fastsætte en skattefri bundgrænse, som alle lønmodtagere kan tjene uden at betale skat. Alt hvad man tjener derover betaler man en flad skat af. Det vil sige, at hvis man ikke tjener noget, vil man få et beløb, der svarer til den skattefrie bundgrænse fratrukket skat.
Kim Fournais vil ikke sætte et konkret beløb på, men Berlingske bruger et ekspempel med en skattefri bundgrænse på 250.000 kroner og en flad skat på 50 procent. Hvis en borger så tjener 200.000 kroner om året, får de udbetalt 25.000 kroner fra staten, der svarer til 50 procent af det ubrugte fradrag på 50.000 kroner. Omvendt vil en borger, der slet ikke arbejder, få udbetalt 125.000 kroner. Altså 50 procent af den skattefrie bundgrænse.
På den måde vil det altid kunne betale sig at arbejde, mener bankmilliardæren. På spørgsmålet om, hvorvidt der ikke vil mangle nogle penge i statskassen, hvis man indfører en flad skat på arbejde og fjerner topskatten, siger Kim Fournais til Berlingske, at man ved at lave en sådan model vil forenkle systemet og spare penge på administration af sociale ydelser.
LÆS OGSÅ: Minister: Nyt ydelsessystem skal være betinget af en arbejdspligt