Mangel på arbejdskraft i mange EU-lande: - Måske ikke den redningskrans, vi håber

20130910-174136-4-1920x1280we
Danske virksomheder kæmper lige nu med rekordstor mangel på arbejdskraft. (Arkivfoto) Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix
Danske virksomheder kan ikke bare vende sig mod EU for at lukke hullet i medarbejderstaben. Også her er der nemlig mangel på arbejdskraft.

Hvis danske virksomheder håber, at den akutte mangel på hænder på det danske arbejdsmarked kan løses ved at kigge mod EU, skal de måske til at sætte forventningerne ned.

Det er nemlig ikke kun i Danmark, at der mangler kvalificeret arbejdskraft i flere brancher. Det samme gør sig gældende i en lang række af de lande, som danske virksomheder rekrutterer fra. Det viser en opgørelse fra Dansk Erhverv, skriver Finans.

LÆS OGSÅ: Analyse: Er fagbevægelsen klar til at sluge den udenlandske kamel?

På tværs af EU er det 27 procent af byggevirksomhederne og 20 procent af industrivirksomhederne, der mangler hænder til at hamre og samle.

Særligt slemt er problemet med manglende arbejdskraft i Tyskland, Polen, Sverige, Litauen og Rumænien, hvor 40 procent af den udenlandske arbejdskraft i Danmark kommer fra.

- Der er pres på mange steder nu, og det bliver værre. Den udenlandske arbejdskraft er måske ikke den redningskrans, som danske virksomheder håber, den er, siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, til Finans.

Netop nu forhandler regeringen og arbejdsmarkedets parter om at lande en trepartsaftale. Og helt ekstraordinært har fagbevægelsen slækket på sin modstand mod udenlandsk arbejdskraft.

LÆS OGSÅ: Giver opsang til arbejdsgivere - og åbner samtidig for mere udenlandsk arbejdskraft

Men det er ikke altså slet ikke sikkert, at den udenlandske arbejdskraft kan lukke hullerne på det danske arbejdsmarked, lyder det fra Dansk Erhverv.

Det er nemlig en rekordstor mangel på arbejdskraft, som de danske virksomheder lige nu kæmper med. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at hver tredje servicevirksomhed melder om mangel på hænder. Det tal har aldrig været højere. Inden for bygge- og anlægsbranchen overgår manglen på arbejdskraft nu niveauet fra før finanskrisen.

LÆS OGSÅ: Virksomheder melder om rekordstor mangel på hænder

GDPR