Efter 12 års fremgang taber DSR medlemmer: Turbulent år får skylden

20211109-204153-L-1920x1280we
Formand Grete Christensen må konstatere, at mange sygeplejersker har vendt DSR ryggen efter sidste års turbulente år. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Flere tusinder sygeplejersker har det seneste år vendt Dansk Sygeplejeråd ryggen. Formand Grete Christensen giver sidste års langstrakte konflikt skylden.

Efter 12 års medlemsfremgang har tusindvis af sygeplejersker det seneste år meldt sig ud af Dansk Sygeplejeråd (DSR). 

Sidste år toppede DSR med 79.506 medlemmer, men siden har 2.673 sygeplejersker vendt fagforeningen ryggen, og medlemstallet er faldet til 76.833.

LÆS OGSÅ: Krigens dilemma: Er der råd til velfærden, når forsvaret skal tilføres 18 milliarder?

Det ærgrer DSR-formand Grete Christensen. Hun er ikke i tvivl om, at sygeplejerskernes turbulente år, som bød på en omfattende strejke, har kostet. 

- Jeg tror, vi må konstatere, at det har haft en betydning. Vi har tidligere set, at en konflikt koster. Det gør den på mange måder. Og når man med konflikten ikke umiddelbart opnår det resultat, som man konflikter for, så er der nogle, der vælger at melde sig ud, mens andre omvendt ser et endnu større behov for sammenholdet, siger Grete Christensen.

- Historisk set har tidligere konflikter vist et lignende billede, tilføjer hun. 

Det bekræfter Nana Wesley Hansen, der er lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, FAOS, på Københavns Universitet.

Hun er heller ikke overrasket over, at DSR har tabt medlemmer på bagkant af strejken sidste år. 

- Medlemstilbagegangen minder om det, der skete efter strejken i 2008, som også handlede om et ligelønskrav. Det er sandsynligvis et udtryk for frustrationer blandt medlemmerne over, at lønkravet heller ikke denne gang blev løftet, siger hun. 

Dengang sagde knap 2.000 sygeplejersker farvel til DSR efter konflikten, hvor sygeplejerskernes krav ikke blev indfriet. 

I slutningen af august sidste år blev der sat punktum for den seneste strejke blandt sygeplejerskerne, den længste nogensinde. Her satte regeringen med et lovindgreb en stopper for 10 ugers konflikt, uden at sygeplejerskerne fik en eneste lønkrone oveni det, der lå på bordet inden strejkens begyndelse.

LÆS OGSÅ: Nye rekordtal: Laveste antal overenskomststridige strejker i 30 år

Indgrebet virkede nærmest som benzin på bålet i forhold til sygeplejerskernes frustrationer. Siden svarede de igen med overenskomststridige arbejdsnedlæggelser landet over.

- Vi gør en kæmpe indsats, der handler om at skabe mest muligt værdi for vores medlemmer, og det arbejder vi for hver eneste dag. Derfor er det selvfølgelig ærgerligt at se, at der er nogle, der nu har fravalgt fællesskabet. Men vi vil fortsætte vores strategi og kæmpe for, at endnu flere kommer med igen, fastslår Grete Christensen. 

GDPR