Mette Frederiksen: Elevløn skal lokke flere til at læse til sosu, og arbejdsgiverne skal betale regningen
Regeringen vil lokke flere til sosu-uddannelserne med elevløn i stedet for SU - og den regning skal arbejdsgiverne betale.
Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på Socialdemokratiets årsmøde lørdag.
"Når det er elevløn, er det det, der hedder AUB, og så er det en arbejdsgiverfinansieret ordning - det gælder også på elevløn på andre områder. Derfor vil det være offentlige såvel som private arbejdsgivere, der skal finansiere det," svarede Mette Frederiksen på A4 Mediers spørgsmål om, hvem der skal stå med regningen.
Forslaget om elevløn blev præsenteret af statsministeren forud for årsmødet, og konkret vil det betyde, at elever på sosu-uddannelsen skal have elevløn under grundforløbets 20 uger i stedet for SU.
Det får man allerede, hvis man er over 25 år og læser til sosu-assistent, men det vil regeringen gøre gældende for alle og på både assistent- og hjælperuddannelsen.
Det skal både lokke unge mennesker til at vælge sosu-faget fremfor gymnasiet og gøre det mere attraktivt over for voksne.
Gennemsnitsalderen for nye elever er nemlig 36 år, så indførelsen af elevløn vil spare folk, der måske sidder med børn og boliglån, for en lang periode på SU.
Kritik fra Dansk Metal
Med forslaget tager regeringen nu hul på det erklærede mål om at modarbejde rekrutteringskrisen med et lønløft.
Regeringen har dog fået kritik for, at det er på kanten med den danske model, og det tegner til at blive et stort opgør både med oppositionen, men også vennerne i fagbevægelsen.
Både Politiforbundet og Dansk Metal var nemlig hurtigt ude med kritik af forslaget. Begge påpeger, at det kan betyde færre ansøgere til andre fag:
”Det er dybt problematisk, at politikerne blander sig i, at der er bestemte grupper, som skal have mere. I stedet for at fokusere på enkelte grupper, der skal op i løn, så kunne man jo diskutere, om det ikke er alle unge, der tager en erhvervsuddannelse, som på grundforløbet skal have løn,” lyder det fra Dansk Metals formand, Claus Jensen.
Metalformanden fremhæver desuden, at forhandlinger om lønløft bør tages i en trepartsforhandling. Statsministeren sagde dog også, at elevløn skal diskuteres med arbejdsmarkedets parter.
"For selvfølgelig skal vi være meget opmærksomme på, hvad det betyder for ansøgningerne til andre uddannelser," sagde Mette Frederiksen.
Flere ældre kræver handling
Den fremmødte presse spurgte desuden adskillige gange, hvorfor lige præcis sosu'erne skal have mere i løn, hvortil Mette Frederiksen forklarede, at det skyldes den særlige udfordring, der er på ældre og sundhedsområdet - især fordi Danmark i de kommende år får langt flere ældre.
"Det stiller nogle krav til os - og der kan ikke komme 125.000 flere ældre i vores land, uden at vi bliver nødt til at rekruttere nogle flere medarbejdere," sagde Mette Frederiksen, der erkendte, at det ikke er uproblematisk at gå ind i lønspørgsmålet politisk:
"Men der er ikke nogen lette løsninger på de massive udfordringer".