Torsten Gejl: Hvad gør man, når man tager fejl i politik?

Torsten_Gejl-Fotograf_Steen_Brogaard
Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

HVAD GØR MAN, når man har indgået en aftale og siden er blevet klogere og kan se, at aftalen ikke gør det, der var meningen? Når aftalen spejler sig i virkeligheden på en måde, der virker helt forkert? 

Hvad gør man, når den aftale om uddannelsesudflytninger, der skulle have skabt en bedre spredning af velfærdsuddannelser i Danmark i virkeligheden fører til nedlukning af uddannelser?

LÆS OGSÅ: Partier forlader aftale om udflytning af uddannelser

Hvad gør man, når der ikke er penge nok til, at der kan flytte forskere med ud til de udflyttede uddannelser?

Hvad gør man, når aftalen ser ud til at komme til at koste små lokale kreative uddannelser livet? 

MENINGEN VAR, AT unge skulle kunne tage deres uddannelse endnu flere steder i Danmark. At man ikke behøver at trække teltpælene op og flytte fra familie, venner og netværk for at få sig en uddannelse.

Meningen var, at studerende kunne bo og uddanne sig i deres egen by i stedet for at rejse til større byer og konkurrere med andre unge om få kvadratmeters boliger til groteske priser.

Meningen var at sikre flere veluddannede lærere og pædagoger i hele landet.

Ja, meningen var god, men aftalen fik bare ikke den effekt.

VI VAR BLEVET lovet en inddragende proces, hvor uddannelsesinstitutionerne skulle bidrage med viden om, hvordan aftalen blev til virkelighed på en god måde, men de oplevede at få pistolen for panden.

Da vi fik respons tilbage fra de enkelte uddannelser, var der stort set ingen planer om at skabe mangfoldighed og uddannelsesdiversitet rundt omkring i Danmark.

Der mangler mange penge, og svaret er, at der ikke kommer mere på bordet
Torsten Gejl, politisk ordfører for Alternativet

Det er simpelthen fordi, der ligger en gammel dimensioneringsaftale, der tvinger institutionerne til at nedskalere, lige meget om de flytter ud eller ej. Og så er det jo selvfølgelig logisk, at institutionerne ikke både vil udflytte og nedskalere, for så vil deres økonomiske grundlag blive alt for usikkert. 

VI VAR SELVFØLGELIG klar til at gøre aftalen bedre. Men der mangler penge til at sikre, at uddannelsesudflytningerne ikke bliver en spareøvelse. Der mangler mange penge, og svaret er, at der ikke kommer mere på bordet.

Alt i alt, må vi indrømme, at vi tog fejl, da vi troede, vi kunne undgå lukninger i massevis og sikre små fag og diversitet
Torsten Gejl, politisk ordfører for Alternativet

Alt i alt, må vi indrømme, at vi tog fejl, da vi troede, vi kunne undgå lukninger i massevis og sikre små fag og diversitet. Vi tog fejl, da vi troede på, at der ville komme en inddragende proces. Vi tog fejl, da vi troede på, at regeringen ville sikre, at finansieringen nok skulle blive tilstrækkelig. 

Ikke mindst fordi universiteterne og studenteroprøret ´22 har gjort os klogere.

DEN DEL AF aftalen som indeholder professionshøjskolerne er egentlig god nok. Den betyder, at man kan vælge de pågældende uddannelser lokalt og ikke behøver fravælge dem, fordi man for eksempel skal hente børn.

Men aftalen med universiteter og højere læreanstalter er underfinansieret og vil betyde, at hvor der kunne udflyttes studiepladser, så bliver de i stedet nedlagt landet over. 

Vi kan ikke gå ud og forsvare en aftale, der gør det modsatte af det, den var tænkt til og som peger i modsat retning af Alternativets uddannelsespolitik

Torsten Gejl, politisk ordfører for Alternativet

Det kan vi ikke leve med i Alternativet, og derfor tager vi konsekvensen og går fra aftalen sammen med Enhedslisten.

I ALTERNATIVETS SNART syvårige virke på Christiansborg, er det kun anden gang, at vi går ud af en aftale. Men vi synes faktisk, at det er aftalen, der er gået fra os.

Vi kan ikke gå ud og forsvare en aftale, der gør det modsatte af det, den var tænkt til og som peger i modsat retning af Alternativets uddannelsespolitik.

Så Å siger farvel og tak til ”Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark” 

Det bliver uden os.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR