DA og FH i fælles opråb: Forlænges BFA-midlerne ikke, vil det ramme arbejdsmiljøet

split_DA_og_FH
Flemming Grønsund (tv.) er næstformand i FH. Pernille Knudsen (th.) er viceadministrerende direktør i DA. Foto: FH og DA
Med udgangen af 2024 udløber de ekstraordinære midler til de fem BFA'ere. DA og FH appellerer til, at beskæftigelsesministeren viderefører midlerne hurtigst muligt. Uden dem frygter organisationerne, at det går ud over arbejdsmiljøindsatsen.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har sendt et fælles brev til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Et brev, hvor de på det kraftigeste appellerer til at videreføre de ekstraordinære midler, der i 2020 blev afsat til de fem branchefællesskaber for Arbejdsmiljø (BFA). Midlerne udløber nemlig, når året rinder ud.  

Videreføres de ikke, frygter både DA og FH for, hvad det vil have af konsekvenser for arbejdsmiljøindsatsen. 

"BFA'erne gør en kæmpe forskel, fordi de kender og er tæt på de brancher, de repræsenterer. De er det ene ben i arbejdsmiljøindsatsen, og derfor er vi lidt undrende over for, hvorfor man ikke tager politisk ansvar. Jeg synes, der ligger et signal i, at man tager partsindsatsen lige så alvorlige som myndighedsindsatsen (Arbejdstilsynet, red.), der fik sikret deres bevilling med arbejdsmiljøaftalen," siger Pernille Knudsen, der er viceadministrerende direktør i DA. 

Med trepartsaftalen fra 2020 blev arbejdsmarkedets parter enige om at fastsætte en række brancherettede måltal for arbejdsmiljøet frem mod 2030. Her blev BFA'erne tildelt en nøglerolle som de aktører, der ved hjælp af de ekstraordinære midler skulle besøge arbejdspladser og hjælpe dem med at nå deres måltal. 

LÆS OGSÅ: 105 millioner kr. til partsindsats og BFA: Skal understøtte arbejdet med nye arbejdsmiljømål

Men begge organisationer frygter, at ambitionerne i trepartsaftalen må begraves, hvis ikke de ekstraordinære midler til BFA'erne videreføres. 

"Jeg vil vurdere det som vanskeligt at opnå de resultater, man gerne vil, når økonomien ikke følger med hele vejen. For de opsøgende aktiviteter, hvor man er ude på arbejdspladsen, vil man ikke kunne opretholde uden de ekstra midler," siger Flemming Grønsund, næstformand i FH. 

I trepartsaftalen står, at der inden slutningen af 2024 skal foreligge en evaluering af, om brancherne rent faktisk er på vej til at opfylde måltallene, og altså om indsatsen har den ønskede effekt.

Pengene bliver brugt  

De ekstraordinære midler, som BFA fik tildelt med trepartsaftalen, har siden 2020 ligget på cirka 40 millioner kroner hvert år. Og det er samme beløb, som DA og FH i deres brev appellerer til, at beskæftigelsesministeren tildeler branchefællesskaberne til og med 2030, hvor trepartsaftalen udløber. 

En aktindsigt, som A4 Arbejdsmiljø har modtaget, viser, at BFA'erne i de forgangene år har brugt den årlige økonomiske ramme fuldt ud. 

Midlerne supplerer BFA'ernes ordinære grundbevilling på cirka 35 millioner kroner årligt, som bliver finansieret af partssystemet.

De fem BFA'ere har brugt de ekstraordinære midler til at oprette en lang række forskellige aktiviteter, som spænder vidt. Hos BFA Bygge & Anlæg, der blandt andet arbejder for 20 procent færre arbejdsulykker, har man eksempelvis brugt midlerne på at tilbyde individuelle konsulenttjenester. Her har man for eksempel hjulpet en tømrervirksomhed med at træne både ledere og medarbejdere i risikovurdering, når de udfører tagarbejde. 

LÆS OGSÅ: Nye branchemål: Krænkelser i hjemmeplejen skal nedbringes med 39 procent

BFA Velfærd og Offentlig administration har oprettet et besøgsteam, der tager ud på de enkelte arbejdspladser. Her har man for eksempel hjulpet Vejle Kommune med at håndtere konflikter og ubehagelige beskeder på Aula. Organisationen har blandt andet som mål, at 35 procent færre skal udsættes for krænkende handlinger. 

Hos netop BFA Velfærd og Offentlig administration vurderer man, at det snart vil ramme organisationens aktiviteter, hvis ikke milderne fortsættes. 

"Vores forløb kan sagtens tage ni eller seks måneder, for vores erfaring er, at de ting, vi snakker om, skal have tid til at forankre sig. Vi kan ikke lave et one fix, og så er vi væk igen - det er en løbende proces. Så når vi nærmer os midten af året, begynder det at stramme til i forhold til at indgå nye aftaler," siger Peter Klingenberg, der er sekretariatschef hos BFA Velfærd og Offentlig administration. 

Brug for afklaring

A4 Arbejdsmiljø har forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesministeren Ane Halsboe-Jørgensen (S) til DA og FH's brev og opfordring til at videreføre midlerne, men ministeren har ikke ønsket at kommentere. 

FH's Flemming Grønsund er dog stadig fortrøstningsfuld, men han appellerer til, at ministeren kommer med en afklaring hurtigst muligt. 

"Vi havde brug for en afklaring i går. Jo længere tid man trækker den, desto større risiko er der for, at nogle af de her gode og dygtige mennesker søger andre steder hen. Det er mit indtryk, at vi fortsat har en positiv dialog, så jeg er fortrøstningsfuld, men jo længere tid, der går, jo mere nervøse bliver vi selvfølgelig," siger han. 

Modsat synes DA, at det ser svært ud.  

"Jeg synes, det er utrolig begrænsede reaktioner, der har været på vores henvendelse. Så jeg synes ikke umiddelbart, det virker, som om der er meget lydhørhed over for det her ønske," siger Pernille Knudsen. 

GDPR