Nu ruller Arbejdstilsynet storstilet tilsynsplan ud: - Det er spot on, lyder det fra sygeplejerskerne

BeFunky-collage__9_
- Ved at målrette tilsynet på denne måde, kan vi forebygge problemer, som ellers kan koste både den enkelte medarbejder, virksomheden og samfundet meget dyrt på længere sigt, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Foto: Søren Bidstrup og Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
TEMA: Den nye virkelighed 2020
Som følge af den politiske aftale om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats, kan Arbejdstilsynet nu præsentere en ny brancherettet tilsynsindsats. I alt afsættes der 134 millioner kroner til den nye indsats frem til 2022.

Over de næste tre år målretter Arbejdstilsynet 134 millioner kroner til en brancherettet tilsynsindsats, hvor nogle af de mest udsatte brancher får ekstra opmærksomhed.

Første etape af den nye indsats skydes i gang allerede den 1. marts i år, hvor virksomheder i fem brancher omfattes af det brancherettede tilsyn.

LÆS OGSÅ: National handlingsplan: Opfordrer Hummelgaard til trepart om stress

Det drejer sig om brancherne hospitaler og døgninstitutioner- og hjemmepleje, hvor tilsynsindsatsen målrettes det psykiske arbejdsmiljø. Slagterier og branchen nærings- og nydelsesmidler, hvor fokus er på det fysiske arbejdsmiljø, og endelig branchen Plast, glas og beton, hvor tilsynsførende vil kigge efter udfordringer med kemiske stoffer.

LÆS OGSÅ: Notat afslører: Arbejdstilsynet indfører nye tilsyn

I 2020 er der afsat cirka 39 millioner kroner til den nye brancherettede tilsynsindsats.

Minister: Forebyggelse i fokus

Nogle medarbejdere i udsatte brancher rammes hårdere af dårligt arbejdsmiljø end andre, mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Derfor sætter vi nu ind i udvalgte brancher, der præges af alvorlige arbejdsmiljøproblemer. Med den styrkede indsats vil vi forebygge fysisk og psykisk nedslidning og samtidig øge fokus på de arbejdspladser, hvor medarbejderne udsættes for farlig kemikaliepåvirkning.

- Ved at målrette tilsynet på denne måde, kan vi forebygge problemer, som ellers kan koste både den enkelte medarbejder, virksomheden og samfundet meget dyrt på længere sigt, siger han i en pressemeddelelse.

Tidspres kommer under lup

I Dansk Sygeplejeråd glæder man sig over, at Arbejdstilsynet får et ekstra øje på sundhedsvæsenet.

- Det hilser vi meget velkommen, siger Anni Pilgaard, arbejdsmiljøansvarlig i sygeplejerådet, og uddyber:

- Vi har i flere år sat fokus på, at stor arbejdsmængde og tidspres på hospitalerne har udfordret vores medlemmer. De fortæller, at stor arbejdsmængde og tidspres er hovedproblemerne i deres arbejdsmiljø. Det er spot on, at Arbejdstilsynet nu vil sætte fokus på det, siger hun.  

LÆS OGSÅ: Stort tema: Den nye virkelighed 2020

Arbejdstilsynet vil under tilsynsbesøgene på hospitalerne se på alle aspekter inden for psykisk arbejdsmiljø, men de vil i særlig grad have fokus på mængden af arbejdsopgaver og tidspres.

På sociale medier har andre centrale aktører allerede kommenteret nyheden.

FH-næstformand Morten Skov Christiansen skriver på Twitter, at indsatserne "vil rykke arbejdsmiljøet i en positiv retning".

På Facebook uddyber beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sin mening om de kommende indsatser. Her har ministeren også postet et billede fra et besøg på et Tican-slagteri i Nordjylland. Landets slagterier får med den nye tilsynsindsats kigget det ergonomiske arbejdsmiljø efter i sømmene. 

Over 6.000 virksomheder får post

I den nye arbejdsmiljøaftale fra sidste forår blev der afsat ekstra midler til et øget fokus på det psykiske og kemiske arbejdsmiljø, og derfor er der ekstra fokus på disse områder i den nye tilsynsindsats.

De nye brancherettede indsatser henter inspiration fra det helhedsorienterede bygge- og anlægstilsyn, der blev gjort permanent i 2018. Indsatserne afløser blandt andet det tidligere Udvidet brancherettet tilsyn (URT), som også var målrettet udsatte brancher.

Onsdag sender Arbejdstilsynet breve ud til 6.197 virksomheder med i alt 388.996 ansatte, hvor de bliver informeret om, at de er omfattet af den nye tilsynsindsats.

Den nye brancherettede tilsynsindsats i 2020

Fra marts 2020: 

  • Hospitaler samt døgninstitutioner- og hjemmepleje - målrettet psykisk arbejdsmiljø
  • Slagterier samt nærings- og nydelsesmidler - målrettet fysisk arbejdsmiljø
  • Plast, glas og beton - målrettet kemisk arbejdsmiljø

Fra maj og september 2020: Ny tilsynstilgang på psykisk arbejdsmiljø i store offentlige enheder

  • Kriminalforsorgen (maj)
  • Folkeskoler (september)

Fra juni 2020: Koordinerede indsatser sammen med relevante parter i branchen

  • Landbrug, skovbrug og fiskeri - målrettet fysisk arbejdsmiljø
  • Metal og maskiner - målrettet kemisk og fysisk arbejdsmiljø

Fra efteråret 2020: Målrettet kommunikationsindsats

  • Frisører - målrettet kemisk og fysisk arbejdsmiljø

Hele 2020: Aktionsdage rettet mod chaufførers arbejdsvilkår

  • Vejgodstransport målrettet fysisk arbejdsmiljø

Arbejdstilsynets afsatte midler til den brancherettede indsats 2020-22:

Kilde: Arbejdstilsynet

GDPR