Ældre borger testet positiv: Anette og kollegerne er mulige smittebærere, men beordres til at fortsætte arbejdet
- Det var jo chokerende, da vi fik det at vide.
Sådan lyder det fra Anette K. Henriksen, der er daglig leder i hjemmeplejen i Faaborg på Sydfyn. For få dage siden blev en ældre borger i hjemmeplejen testet positiv for coronavirus.
Borgeren er nu indlagt til observation på Odense Universitetshospital, og vedkommendes tilstand er ukendt.
Selvom ansatte i hjemmeplejen i Faaborg Midtfyns Kommune også kan være smittebærere, bliver de hverken testet eller sendt hjem fra arbejde.
Kun hvis de udviser symptomer på virussen, tages der affære. Sådan lyd Sundhedsstyrelsens retningslinjer nemlig, og dem følger kommunen.
Det skaber helt naturligt et utrygt arbejdsmiljø for Anette K. Henriksen og hendes kolleger, der, hvis de er blevet smittet, kan give smitten videre til ældre og sårbare borgere.
- Vi går fra dør til dør, når vi besøger de ældre. Det er svært, men vi forsøger at støtte hinanden. Vi snakker om hygiejne hele tiden, og hvordan vi gør for at beskytte os. Og om hvordan vi kan passe på hinanden, og hvordan borgerne kan passe på os. Ansvaret ligger jo begge steder.
- Lige nu snakker vi om, at vi alle kan få sygdommen. Men vi taler også om, hvordan vi undgår, at vi alle lægger os syge på én gang, siger hun.
Direktør: Derfor tester vi ikke
Ansatte i plejesektoren er nogle at de offentligt ansatte, der varetager vigtige samfundsfunktioner, og som skal fortsætte arbejdet, med mindre at de syge eller har symptomer på at være blevet smittet med coronavirus.
Da den ældre borger blev konstateret smittet, tog direktør i Faaborg Midtfyns Kommune, Siggi Kristoffersen, straks kontakt til Sundhedsstyrelsen for at høre, hvad kommunen skulle gøre.
Til A4 Arbejdsmiljø fortæller han, at kommunen er i løbende kontakt med myndighederne.
- At vores personale ikke skulle testes for coronavirus/covid-19 bygger på en konkret vurdering fra sundhedsmyndighederne og afspejler den ændrede nationale strategi for håndteringen af coronavirus. Og som bekendt er det sundhedsmyndighederne og ikke os i kommunerne, der bestemmer i hvilke situationer, der skal foretages tests, skriver Siggi Kristoffersen i et skriftligt svar.
På trods af Sundhedsstyrelsens anvisninger håndterer landets 98 kommuner coronasituationen i hjemmeplejen vidt forskelligt, erfarer A4 Arbejdsmiljø.
Der bliver nødt til at være nogle fælles retningslinjer for alle kommuner. Hvis vi ikke er fælles om det her, så går det helt galt
Jens Nielsen, forbundssekretær, FOA
En række kommuner sender plejepersonalet hjem på ferie eller afspadsering, mens man i andre beordrer dem til at fortsætte arbejdet.
Nogle steder bruger hjemmeplejen værnemidler som masker og andet sikkerhedsudstyr, mens man andre steder ikke gør. Det sidste gør sig gældende i Faaborg Midtfyns Kommune, hvor en borger altså er blevet testet positiv for coronavirus.
KL erkender forvirring
FOA's forbundssektretær Jens Nielsen opfordrer til, at Kommunernes Landsforening (KL) indfører samme retningslinjer i alle kommuner.
- Der er behov for, at den lovgivning, der er kommet om coronavirus, bliver tolket ens. Der bliver nødt til at være nogle fælles retningslinjer for alle kommuner. Hvis vi ikke er fælles om det her, så går det helt galt, siger han.
I KL erkender man, at der har været en del forvirring, siden regeringen ændrede strategi i forhold til coronakarantæne.
- Siden udmeldingen om, at offentligt ansatte skulle arbejde hjemmefra, har der været en del forvirring i kommunerne. Samtidig er strategien blevet ændret, så man i stedet for at isolere smitten skal forsøge at afbøde den og fokusere på de mest syge patienter. I den forbindelse holdt man op med at karantænesætte en masse mennesker, og det skifte har taget nogle dage for kommunerne at indarbejde, forklarer Christian Harsløf, direktør for sundhedsområdet i KL.
Kommuner skal omfordele værnemidler
Jens Nielsen mener, at kommunerne står med et dilemma i forhold til sager som den i Faaborg Midtfyns Kommune.
- Den er svær. Selvfølgelig skal folk sendes hjem, hvis de har været i kontakt med en syg borger. Men vi kan heller ikke have en plejesektor, hvor alle går hjem, fordi de har haft kontakt. Det er også vigtigt, at personalet benytter de vejledninger, der er sendt ud om værnemidler, så man ikke bruger alle maskerne nu. Det vil være dumt at have brugt alle værnemidlerne, hvis epidemien eksploderer om fire til seks uger, siger Jens Nielsen.
KL har dog tænkt sig at omfordele værnemidlerne imellem kommunerne, når de første forsyninger slipper op.
- Der er lavet en national database, hvor Lægemiddelstyrelsen dag for dag kan følge beholdningen af værnemidler. Kommunerne køber heller ikke værnemidlerne ind hver for sig længere. Det bliver købt ind centralt, og så bliver det fordelt. Det er for at sikre, at alle har de værnemidler, de skal bruge, og for at sikre lige adgang til dem, forklarer Christian Harsløf.
Ældreplejen i Aarhus Kommune har ligesom Faaborg Midtfyns Kommune mærket konsekvenserne af coronasmitte. Her blev en ansat på plejehjemmet Hørgården i det nordlige Aarhus tirsdag konstateret smittet.
En række kommuner har allerede indført restriktioner på, hvilke arbejdsopgaver hjemmeplejen må foretage under et besøg hos den ældre. Rengøring er blevet aflyst mange steder, mens hjælp til personlig hygiejne er reduceret.
Corona og ansatte i ældresektoren
Både Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen har udsendt en række anbefalinger og anvisninger til, hvordan personalet i hjemmeplejen og den øvrige plejesektor skal undgå smitte med COVID-19.
- God hygiejne og brug af værnemidler går igen i Statens Serum Instituts anbefalinger, som du læse mere om her.
- Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at alle ansatte i sundheds- og ældresektoren, der tilhører en særlig risikogruppe per automatik sygemeldes og hjemsendes. Ansatte i en særlig risikogruppe bør dog undgå oplagt risiko for smitte, dvs. ikke håndtere patienter, der er mistænkt for eller smittet med COVID-19.
- Arbejdsgiver skal sikre, at ansatte, herunder især ansatte i særlige risikogrupper, er informeret om væsentlige smittekilder, samt hvilke foranstaltninger de kan tage i forhold til at skærme sig mod smitte. Det er arbejdsgivers ansvar, at det på arbejdspladsen er muligt at foretage væsentlige foranstaltninger i forhold til at mindske smitterisiko, skriver Sundhedsstyrelsen i sin anvisning. Læs mere her.