23 tandlæger meldt for dårlig coronasikkerhed: Arbejdstilsynet rykkede ud til tre klinikker

Sk__rmbillede_2020-05-26_kl._23.04.47
Arbejdstilsynet rykkede mellem den 13. marts og 13. maj kun ud til tre tandklinikker. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
HK Privat er rasende over, at Arbejdstilsynet trods talrige klager kun rykkede ud til tre tandlægeklinikker, mens corona-epidemien var på sit højeste. Besøg afslørede store problemer med smittefare.

Engangskitler og mundbind, der bliver brugt dagen lang, og ultralyds-behandlinger, som sender partikler med mulig coronasmitte rundt i behandlingslokalet til fare for patienter og ansatte. 

Fagforeningen HK Privat har flere gange advaret om, at der på visse tandklinikker var store problemer med de sikkerhedstiltag, der skulle beskytte både ansatte og patienter mod smitte med coronavirus. 

Af samme årsag har fagforeningen i skrivende stund anmeldt 23 tandlægeklinikker til Arbejdstilsynet for mangelfuld coronasikkerhed. 

På trods af de mange anmeldelser er antallet af klinikker, der har fået besøg af tilsynet dog til at overse. 

Således viser en aktindsigt, som A4 Arbejdsmiljø har fået fra Arbejdstilsynet, at tilsynet i perioden 13. marts til 13. maj kun rykkede ud til tre tandklinikker. 

Det lave antal besøg vækker vrede hos HK Privat.

- Jeg synes ærligt talt, at det er rystende, at tilsynet ikke er nået ud til flere klinikker, mens epidemien var på sit højeste, siger næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen til A4 Arbejdmiljø og uddyber:

- Vi har ofte haft medlemmer i røret, der er bekymrede for at tage på arbejde, fordi deres arbejdsgivere ikke beskytter dem og patienterne godt nok.

Næstformanden understreger, at hun har forståelse for, at Arbejdstilsynet har opereret på lavere blus end normalt under coronakrisen, hvor en stor del af medarbejderne har været sendt hjem. 

- Og jeg er også godt klar over, at Arbejdstilsynet ikke er en telefontjeneste, som bare rykker ud, når der bliver klaget. Men jeg synes ærligt talt, at tilsynet burde have besøgt flere klinikker, når der som i dette tilfælde tegner sig et billede af, at der er problemer på en særlig type arbejdsplads, siger Anja C. Jensen.

Skønmaleri i telefonen?

Arbejdstilsynet vil ikke kommentere på det konkrete antal tilsynsbesøg, men oplyser, at tilsynet foretager en "konkret vurdering", hver gang myndigheden modtager klager eller tip om arbejdsmiljøproblemer.

Herefter tager de tilsynsførende stilling til, om der skal foretages et tilsynsbesøg på arbejdspladsen.

Alternativt kan tilsynet også vælge at foretage et telefoninterview om forholdene på den givne arbejdsplads.

Et værktøj, der ifølge A4 Arbejdsmiljøs oplysninger er blevet benyttet ofte under coronakrisen for at mindste smitterisiko ved fysiske tilsynsbesøg. 

Således valgte tilsynet også at ringe til Tandlægehuset Borgergade i Esbjerg, der er den eneste tandklinik, som Arbejdstilsynet har skredet ind over for i perioden 13. marts til 13. maj på grund af mangelfuld coronasikkerhed. 

Det er jo rimelig let at male et skønbillede af virksomheden, hvis man kun bliver spurgt over telefon. Og i det her tilfælde viser det sig jo mildest talt at være et billede, der ikke står mål med virkelighededen
Anja C. Jensen, næstformand, HK Privat

Her fremgår det af et referat fra telefonsamtalen den 28. april, at klinikken har iværksat en lang række tiltag for at begrænse virussmitte.

Under samtalen får den tilsynsførende blandt andet at vide, at patienter bliver screenet før besøg, at dankort-automater og dørhåndtag bliver sprittet af efter hver patient, og at ansatte bruger mundbind og visir ved behandlingerne. 

Da Arbejdstilsynet knap en uge senere besøger klinikken på Borgergade i Esbjerg, ser virkeligheden dog noget anderledes ud.

Her bliver virksomheden tildelt et strakspåbud på grund af flere brud på sundhedsmyndighedernes retninglinjer mod coronasmitte. 

Tandlæge: Vi retter os efter kritikken

Ifølge Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat, viser eksemplet fra Esbjerg, at Arbejdstilsynet må rykke fysisk ud, hvis smittefarlige arbejdsforhold skal bekæmpes. 

- Det er jo rimelig let at male et skønbillede af virksomheden, hvis man kun bliver spurgt over telefon. Og i det her tilfælde viser det sig jo mildest talt at være et billede, der ikke står mål med virkelighededen, siger Anja C. Jensen. 

Af Arbejdstilsynets rapport fremgår det, at de ansatte på klinikken brugte det samme mundbind og arbejdstøj hele dagen, og at mundbindene ikke levede op til Sundhedsstyrelsens krav.

Da Arbejdstilsynet var på besøg stod vi i en kaotisk situation, hvor det var både svært og dyrt at skaffe de værnemidler, der var påkrævet. Men tingene skal selvfølgelig være i orden, og derfor har vi også rettet os efter Arbejdstilsynets kritik
Kasper Thrane, medindehaver af Tandlægehuset Borgergade i Esbjerg

Derudover behandlede de ansatte patienter iført korte ærmer på trods af myndighedskrav om, at den slags skal foregå iført en plastikkittel fra hals til tå. 

Ifølge Kasper Thrane, medindehaver af Tandlægehuset Borgergade i Esbjerg, lever hygiejne-forholdene på klinikken i dag til fulde op til sundhedsmyndighedernes retningslinjer. 

- Da Arbejdstilsynet var på besøg stod vi i en kaotisk situation, hvor det var både svært og dyrt at skaffe de værnemidler, der var påkrævet. Men tingene skal selvfølgelig være i orden, og derfor har vi også rettet os efter Arbejdstilsynets kritik, siger Kasper Thrane. 

Hvorfor valgte i at åbne op, selvom i ikke havde de rette værnemidler? Tænkte I, "går den, så går den"? 

Hygiejnen på en tandklinik er selv uden ekstra corona-tiltag ekstremt høj, og derfor havde vi også tillid til, at vi kunne behandle vores patienter uden at udsætte dem for unødig smitte. Men retningslinjerne er jo selvfølgelig lavet af en årsag, og derfor har vi også i dag skaffet de værnemidler, der er påkrævet, siger Kasper Thrane. 

Tilsynet: Nu rykker vi mere ud

Arbejdstilsynet oplyser til A4 Arbejdsmiljø, at myndigheden siden 18. maj har øget tilsynsindsatsen med fokus på netop at forebygge smittespredning og ulykker.

Den øgede opmærksomhed på smittespredning har indtil videre resultateret i, at Arbejdstilsynet fra den 13. maj til den 25. maj har besøgt yderligere 10 tandklinikker og taget telefonisk kontakt til fire øvrige. 

- Arbejdstilsynet kommenterer ikke på konkrete klager, men alle henvendelser om brud på arbejdsmiljøloven bliver konkret vurderet. Både klager og ulykker kan være anledning til, at vi gennemfører tilsyn, konstaterer tilsynschef Lars Tue Toft Pedersen.

I HK Privat kigger man fremad, og her er man trods alt glade for, at Arbejdstilsynet på det seneste er kommet op i gear.

- Når det er sagt, så er det positivt, at Arbejdstilsynet i den seneste tid har prioriteret at besøge flere tandlægeklinikker for at sikre, at forholdene mod coronasmitte er i orden, siger Anja C. Jensen.

GDPR