Forbundsformand: Når arbejdsmiljøet bliver et spørgsmål om liv eller død
”VI VAR PÅ EN OPGAVE, hvor vi lavede nogle badeværelser på et kursuscenter. Og da vi var i gang, opdagede de, at der var asbest - og der havde vi arbejdet der en måneds tid.”
Sådan fortæller den 46-årige blikkenslager Dan Henriksen i dokumentaren ’Den forbandede asbest’, der den 21. februar blev vist på DK4 – og 3. marts vandt prisen 'Årets reportage, Dokumentar, i tv/video' på Årets Pressefoto 2022.
Han blev som lærling eksponeret for asbest og kæmper i dag med de uhyggelige konsekvenser af det. I 2016 fik han nemlig konstateret lungehindekræft, og selvom det imod alle odds tyder på, at kræften er væk – så er han så medtaget af følgesygdomme som dårlige lunger, hjerte og nyrer, at han ikke kan forvente et langt liv.
LÆS OGSÅ: Dan er 45 og døende: Blev udsat for asbest i sin læretid
Og Dan er desværre langt fra den eneste, der må leve med konsekvenserne af asbest. Et europæisk samarbejde, som blandt andet TV2 Nord var en del af, viste i november, at 1.300 årligt dør af asbestrelaterede sygdomme i Danmark. Fire gange så mange, som hidtil antaget – og til sammenligning markant flere end de 154, der sidste år mistede livet i trafikken.
Derfor var vi i Blik- og Rørarbejderforbundet utrolig glad, da et bredt flertal i Folketinget i oktober vedtog, at der skal indføres en autorisationsordning på asbestarbejde. Med aftalen blev der sat to millioner kroner af for perioden 2023-2026. Med den følger desuden et øget tilsyn med asbestarbejde – og en bedre kommunikations- og vejledningsindsats i 2023.
LÆS OGSÅ: Håndværkere indtog Christiansborg for at afkræve ministeren svar om asbest
Den er nemlig et vigtigt skridt på vejen imod, at færre undergår samme skæbne som Dan. At der laves en autorisationsordning, hvor der stilles krav til virksomhederne – og hvor virksomheder, der overtræder reglerne, bliver sanktioneret.
Ikke noget med at sige: ”ahr, det går nok”
I dokumentaren ser vi, hvordan Dan er ude og holde oplæg for elever på VVS-Energiuddannelsen på EUC Sjælland – med et klart budskab til dem:
”Så derfor, mit råd til jer det er fandeme, at når I møder noget asbest – eller er i tvivl om, om det er asbest, så få det undersøgt. Og ikke noget med at sige: 'ahr, det går nok'. Det gør det bare ikke.”
LÆS OGSÅ: 61 ændringsforslag skal forhindre dødsulykker som følge af asbest
Og det er en pointe, der ikke kan understreges nok. Men desværre er der også flere virksomheder, der ikke lever op til deres ansvar. I august afdækkede DR Kontant, hvordan flere firmaer bryder reglerne, når de fjerner og håndterer asbest. Eller tag historien om børnehaven Kobbelvænget i Brønshøj, hvor det har vist sig, at børnene på legepladsen har gået rundt i asbeststøv – fordi asbestprøverne har været foretaget de forkerte steder.
Derfor er en autorisationsordning så central. Når man får at vide, at asbesten er fjernet – så skal man kunne stole på det.
Nu skal autorisationsordningen føres ud i livet
I aftaleteksten lægges der op til, at arbejdsmarkedets parter inddrages i at udvikle ordningen.
I Blik- og Rørarbejderforbundet ser vi frem til at følge og bidrage til, at autorisationsordningen udvikles og implementeres.
Men kampen slutter langt fra her.
Vi kommer i Blik- og Rørarbejderforbundet også i fremtiden til at kæmpe for et asbestfrit Danmark.
Om dokumentaren: ’Den forbandede asbest’
Dokumentaren ’Den forbandede asbest’ blev vist på DK4 den 21. februar, og vandt 3. marts prisen som 'Årets reportage, Dokumentar, i tv/video' på Årets Pressefoto 2022
Dokumentaren, som er blevet til med støtte fra Blik- og Rørarbejderforbundet, kan ses her